Internationella forskare inom kriminologi samlas i Stockholm
Idag, 10 juni, startar en av världens främsta kriminologikonferenser – The Stockholm Criminology Symposium på Münchenbryggeriet i Stockholm. I samband med konferensen delas även The Stockholm Prize in Criminology ut av H.M. Drottning Silvia.
Symposiet är en internationell konferens på det kriminalpolitiska området som arrangeras av Brottsförebyggande rådet, Brå, på uppdrag av regeringen. Drygt 500 forskare, praktiker och beslutsfattare från många länder samlas för att ta del av det senaste inom kriminologisk forskning.
Årets huvudtema är Trust and legitimacy in the work to combat crime. I år finns även ett ytterligare tema som är When children commit crime. Justitieminister Gunnar Strömmer medverkar i den inledande paneldiskussionen den 10 juni kl 9.00.
Bland programpunkterna finns bland annat föreläsningar om barn och unga i kriminella nätverk; skjutningar i kriminella miljöer; hur befolkningens erfarenheter av polisen påverkar deras förtroende och deras sätt att agera samt själva polisarbetet, samt våldsbejakande extremism (risker och förebyggande faktorer).
The Stockholm Prize in Criminology är världens största och mest prestigefyllda pris inom området kriminologi. Priset har delats ut sedan 2006 och går till den, eller de, som gjort framstående prestationer inom kriminologisk forskning eller som praktiskt tillämpat sådan för att minska brottsligheten och främja de mänskliga rättigheterna. Prissumman är årligen cirka en miljon kronor.
Priset tilldelas i år professorerna Gary LaFree, University of Maryland samt Tom R. Tyler, Yale University. LaFree belönas för forskning om förtroende för, och tillit till, rättsväsendet och andra samhällsinstitutioner, och dess generella samband med brottsnivåerna i samhället. Tylers belönade forskning handlar om hur befolkningars mer konkreta erfarenheter och upplevelser av rättsväsendet, kan påverka deras benägenhet att följa eller bryta mot lagar och regler.
Priset delas ut av H.M. Drottning Silvia i Stockholms stadshus på kvällen den 11 juni.
Tid för kriminologisymposiet: måndag 10 juni – onsdag 12 juni, start kl 9.00 varje dag.
Plats: Münchenbryggeriet, Torkel Knutssonsgatan 2 A, Stockholm
Mer information finns på www.criminologysymposium.com
Mediefrågor hänvisas till Brås presstjänst: press@bra.se eller 072-99 58 500
Följ Brå
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Brå
Lika vanligt bland flickor som pojkar att ha varit delaktiga i brott24.10.2024 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Drygt hälften av alla elever i årskurs 9 uppger att de har varit delaktiga i något brott under senaste tolv månaderna, och andelen är lika hög för både pojkar och flickor. Lite färre än hälften av eleverna uppger att de själva blev utsatta för brott under samma period. Utsattheten för fysiska sexualbrott är på den lägsta nivån sedan 2015. Det visar Skolundersökningen om brott som Brå publicerar idag.
Kraftig personaltillväxt inom polisen – men andelen uppklarade grova brott har inte ökat17.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sedan 2017 har regeringens anslag till Polismyndigheten ökat med 80 procent och personalstyrkan har vuxit kraftigt. Men andelen grova brott som klaras upp har inte förändrats, och uppklaringen av brott mot särskilt utsatta brottsoffer har bara ökat marginellt under samma period. Det visar en ny utvärdering från Brå som publiceras idag.
Utsatthet för sexualbrott har minskat16.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Andelen som uppger att de utsatts för sexualbrott har minskat och utsatthet för försäljningsbedrägeri har ökat. Det syns en minskning i andelen otrygga vid utevistelse, men otryggheten skiljer sig mellan olika grupper. Det visar den Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2024, som Brå publicerar idag.
Behandling med Virtual Reality för våldsbrottslingar prisas15.10.2024 13:46:55 CEST | Pressmeddelande
Personer dömda för våldsbrott har fått testa en ny behandling där man använder VR-teknik för att hantera aggressioner i syfte att minska återfall i brott. Metoden har testats och utvärderats i projektet Behandling av våldsbrottsdömda kriminalvårdsklienter med stöd av Virtual Reality, som nu vinner den svenska deltävlingen av ECPA, European Crime Prevention Award.
Skjutningar ökar vid förändringar i den kriminella miljön29.8.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
De senaste åren har många utförare av skjutvapenvåld varit väldigt unga. Det har föregåtts av förändringar i den kriminella miljön sedan mitten på 00-talet då det dödliga skjutvapenvåldet började öka. Vem som skjuts har större betydelse för ökningen av skjutvapenvåldet, snarare än omständigheter kring själva skjutningen. Det visar en ny rapport från Brå.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum