Hyresgästföreningen Region Västra Sverige

Privata fastighetsägare i Mölndal vill höja hyrorna med 14,3 procent för 2025

Dela

I Mölndal har ett antal privata fastighetsägare redan nu meddelat att de vill höja hyrorna med 14,3 procent från den 1 januari 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar nyligen avslutats, och trots att de kostnadsunderlag som ska ligga till grund för förhandlingarna ännu inte finns på plats. 

Sofi Bringsoniou, förhandlingschef Hyresgästföreningen region Västra Sverige.
Sofi Bringsoniou, förhandlingschef Hyresgästföreningen region Västra Sverige. Foto: Emelie Asplund Inga restriktioner

– Det här känns inte seriöst! Hyresgästerna hos de privata fastighetsägarna i Mölndal fick en hyreshöjning på 5,4 procent från den 1 april och redan nu kommer de tillbaka och kräver 14,3 procent i hyreshöjning för 2025. Det är oerhört oansvarigt och provocerande i dessa tuffa tider och väldigt stressande för alla hyresgäster som omfattas av de här kraven, säger Sofi Bringsoniou, förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Västra Sverige.

För många hushåll har de senaste åren varit en riktigt tuff tid med kraftigt ökade levnadskostnader och en kamp för att få vardagen att gå ihop. Hyresgästerna har fått rejäla hyressmällar två år i rad vilket gjort att allt fler hyreshushåll fått svårare att klara ekonomin. Ett tredje år med höga hyreshöjningar riskerar att stjälpa många familjer.

– Vi frågar oss om de här privata fastighetsägarna och deras medlemsorganisation överhuvudtaget bryr sig om sina hyresgäster? De tre senaste åren har de privata fastighetsägarna krävt sammanlagt drygt 36 procent i hyreshöjningar. Det här visar på noll förståelse för hushållens tuffa situation och vi är innerligt trötta på att de inte har något hyresgästperspektiv överhuvudtaget.

I de årliga hyresförhandlingarna finns en sedan länge etablerad branschpraxis, där hyresmarknadens parter samlas till årliga hyresförhandlingar efter sommaren. Först då är hyresförhandlingarna för innevarande år samt de kostnadsunderlag som ligger till grund för hyresförhandlingarna klara. Hyresgästföreningen har ett lagkrav om att förhandla och det kommer vi göra. Men så här tidigt på säsongen finns inga konkreta underlag att förhandla om.

– Därför känns det här som ett riktigt fulspel, en slags låtsasförhandling. För vad tänker de att vi ska förhandla om? Vad ska de här höjningarna baseras på? För Sveriges hyresgäster är hyresförhandlingarna inte ett spel utan på riktigt, och vi tycker att de förtjänar mer än fula förhandlingsknep, säger Sofi Bringsoniou.

Ett urval av hyresvärdar i Mölndal som har påkallat förhandlingar om nya hyreshöjningar via sitt ombud Fastighetsägarna GFR:

AB CHRISTER DAHLSTRAND

AB ONSALAVILLAN

BOSTJÄRNAN AB

RF HAVREKORNET 1

BRF KLÖVERÄNGEN 2

BRF LYCKEGÅRDEN

BRF SKOMAKARGÅRDEN I MÖLNDAL

BRF TÄCKDIKET 4

DRANEST AB

ELOF VESTLUND FASTIGHETS AB

FREDRIKSBORGS FASTIGHETS AB

GÖSTA ANDERSSON & SÖNER AB

HB GLG

HEIMSTADEN AB

HSB MÖLNDAL EKONOMISK FÖRENING

IG FASTIGHETER AB

INGEGERD MÅRTENSSON FÖRVALTNINGS AB

KB SKOLLYCKAN

KONTRAKTA FÖRVALTNING AB

KVARNHÄLLEN FASTIGHETER

KÅLLEREDS FASTIGHETS AB

LEJONFAMILJEN FASTIGHETER AB

SVANHUS FÖRVALTNINGS AB

TOJO FASTIGHETS AB

TOMKAR-GRUPPEN AB

TRÄDGÅRDSVILLAN AB

VALLHAMRAGRUPPEN AB

ÅTTINGEN AB

Nyckelord

Kontakter

Presstjänst Västra SverigeHyresgästföreningen Västra Sverige

Västra Sverige omfattar kommunerna Göteborg, Varberg, Kungsbacka, Mölndal, Partille, Lerum, Kungälv, Stenungsund, Härryda, Ale, Tjörn, Orust och Öckerö. Vår presstjänst är bemannad under kontorstid.

Tel:010-459 24 00kommunikation.vast@hyresgastforeningen.se

Om oss


Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Västra Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Västra Sverige

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye