Luleå stift, Svenska kyrkan

Hon får uppdraget som stiftsdirektor

Dela

Nu är det klart vem som blir ny stiftsdirektor för Luleå stift, Svenska kyrkans regionala nivå i Norrbotten och Västerbotten. I höst tillträder Maria Henriksson, som i dag är kommundirektör i Kalix kommun.

Maria Henriksson arbetar i dag som kommundirektör i Kalix kommun.
Maria Henriksson arbetar i dag som kommundirektör i Kalix kommun. Reine Sundqvist/Kalix kommun

Stiftsstyrelsen i Luleå stift har utsett en ny stiftsdirektor. Maria Henriksson tillträder i september 2024 och kommer senast från tjänsten som kommundirektör i Kalix kommun. Dessförinnan arbetade hon som kommunalchef i Överkalix kommun. Därmed har hon över 22 års erfarenhet av att inneha högsta chefstjänst men även en bred kompetens inom ekonomi och projektledning.

– Det känns fantastiskt roligt att både få förtroendet och möjligheten att arbeta i Svenska kyrkan, säger Maria Henriksson.

Tjänsten som stiftsdirektor i Luleå stift utlystes i våras, då Eva-Maria Karlsson lämnar uppdraget och går i pension.

– Jag är mycket glad över rekryteringen. Maria Henrikssons gedigna erfarenhet och ledarskapskompetens tillsammans med hennes engagemang i Svenska kyrkan kommer att betyda  mycket för stiftskansliet, säger Åsa Nyström, biskop i Luleå stift och ordförande i stiftsstyrelsen.

Kombinera erfarenhet och engagemang
Maria Henriksson berättar att hon trivts väldigt bra på Kalix kommun och med alla medarbetare hon haft förmånen att arbeta med. Men när flera olika personer uppmanade henne att söka tjänsten kändes det rätt att söka den.

– I den här tjänsten får jag möjlighet att kombinera min erfarenhet av att arbeta som chef för en politisk styrd organisation och mitt engagemang för Svenska kyrkan, säger Maria Henriksson.

Hon ser många likheter med sina tidigare uppdrag och menar att det är en utmanande tid vi går in i, där nyckeln är att jobba tillsammans för att kunna bidra till en utveckling som möter framtiden. Till hösten börjar hon sin nya tjänst men före det ligger sommaren:

– Jag längtar att få ta tag i mina odlingar och njuta av frukterna av mitt arbete. Sen blir det en resa med färjan över till Finland och slutligen fjällen där jag ska njuta av flera dagsturer.

. . . 

BAKGRUND
En stiftsdirektor i Svenska kyrkan har det övergripande ansvaret för det regionala stiftskansliets arbete. Stiftsdirektorn ansvarar för att verksamhets- och resultatmål uppnås och ska leda, utveckla och samordna arbetet inom stiftsorganisationen. Stiftsdirektorn samarbetar nära biskopen, förtroendevalda och övriga enhetschefer såväl som andra stift och enheter inom Svenska kyrkan.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Följ Luleå stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Luleå stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye