Lantmäteriet

Lantmäteriets förslag möjliggör digitala rättshandlingar

Dela

Lantmäteriet har nu lämnat sitt förslag på en digital infrastruktur med en e-tjänst för att kunna upprätta rättshandlingar digitalt i stället för med penna och papper.

Införandet av digitala underskrifter vid överlåtelse och upplåtelse av fastigheter skulle innebära stora fördelar jämfört med dagens analoga förfarande med papper och penna. Elektroniska rutiner innebär bättre tillgänglighet, ökad effektivitet och säkerhet samt underlättar för kontakterna mellan berörda parter.

Bakgrunden till Lantmäteriets förslag är ett regeringsuppdrag från 2023 om att möjliggöra för fler elektroniska handlingar och föreslå en digital infrastruktur som underlättar hantering inom det fastighetsrättsliga området.

Rapporten är författad av Linda Sabel, verksamhetsstrateg, David Fridh, jurist och Johan Modig, lantmätare, alla på Lantmäteriet och den överlämnades till Regeringskansliet den 5 juni.

I filmen här berättar de mer om förslagen.

Här finns hela rapporten Digitala rättshandlingar på fastighetsrättens område

Läs mer här

Läs mer om uppdraget här (länk till regeringens webbplats)

Kontakter

Bilder

Från vänster: Linda Sabel verksamhetsstrateg, David Fridh jurist och Johan Modig lantmätare.
Från vänster: Linda Sabel verksamhetsstrateg, David Fridh jurist och Johan Modig lantmätare.
Ladda ned bild

Följ Lantmäteriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantmäteriet

Förslag till färdplan för fortsatt digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen2.5.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Lantmäteriet har lämnat in ett förslag på färdplan för fortsatt digitalisering av samhällsprocessen till regeringen. Färdplanen ska få fart på den digitala omställningen och öka dess möjligheterna och fördelar. När förslagen genomförts blir processerna mer kostnadseffektiva och hållbara, kommuner kommer till exempel att rättssäkert kunna bevilja en stor del av alla bygglov på digitala detaljplaner.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye