Botkyrka kommun

Sommarbok till alla förstaklassare i Botkyrka

Dela

För fjärde året i rad får alla förstaklassare, i år 995 elever, i de kommunala grundskolorna en bokgåva inför sommaren. Boken skickar ett starkt signalvärde om vikten av läsning. Syftet med initiativet är att främja barns läsintresse och se till att fler har böcker hemma.

En grupp skolbarn står i ett klassrum  och visar upp varsitt exemplar av en bok.
Bakre raden: läraren Wilma Odenberg, Thilia, Arvid. Mellanraden: Oscar, Wilhelm, Ritisha, Yusuf, Felix, Kaan, Kiara, Lovisa, Leonore, Noa, Midhuyaa. Främre raden: Lion, Celince, Ruwyet, Irini, Stella, Thea, Evelyn, Saku, Ludvig. Botkyrka kommun.

Botkyrka kommun arbetar för att alla elever ska knäcka läskoden i årskurs ett. Forskning har visat att barn som har böcker hemma hos sig får lättare en god läsförmåga längre fram i livet. Bokgåvan är viktig en del av det läsfrämjande arbetet.

– Vi vill att alla elever i årskurs ett ska hitta något spännande i sommarlovsboken. Att de läser den tillsammans med sina föräldrar, pysslar med sina vänner och rör på sig mycket under sommarlovet, säger Karin Nakamura Lindholm, språk-, läs- och skrivutvecklare.

Årets sommarbok: "Träna med prästen"

Årets bok heter ”Träna med prästen” av Martin Widmark. Det är en bok som blandar berättelser med klurigheterer. Boken är noggrant utvald för att passa många elever och innehåller roliga pyssel, aktiviteter, lekar och spel. Dessutom bjuder Sara från caféet i Valleby på några recept. Här finns också ett svettigt träningsspel och ett sommarkryss som håller barnen aktiva under lovet.

Saku och Ruwyet gillar att läsa

Två av förstaklassarna i Rikstens Skola, Tullinge, är Saku och Ruwyet. De berättar att klassen har haft högläsning varje dag så de är vana vid att höra berättelser. Upp emot 70 böcker har de hunnit med under läsåret.

– Jag tycker om att läsa, särskilt spänning, säger Ruwyet. Saku håller med om att det ska vara spännande böcker men också att de ska vara roliga.

Mer information:

Språk-, läs- och skrivutvecklare Karin Nakamura Lindholm, 070-4581 149, karin.nakamura.lindholm@botkyrka.se, samt Presschef Lennart Agén, 073-421 8500, lennart.agen@botkyrka.se

En%20pojke%20och%20en%20flicka%20sitter%20vid%20en%20skolb%E4nk%20tillsammans%20med%20varsitt%20exemplar%20av%20en%20bok.
Saku och Ruwyet. Botkyrka kommun.

Kontakter

Om oss

Botkyrka kommun är Stockholmsområdets sjätte största kommun med drygt 90 000 invånare. Omtalade kultur- och upplevelsesatsningar, expansivt näringsliv och en av Sveriges yngsta och mest internationella befolkning gör Botkyrka till långt ifrån lagom - en kontrastrik och kreativ mötesplats, full av upplevelser.

Följ Botkyrka kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Botkyrka kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye