Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Idrottsvärnplikt – ny möjlighet till dubbla karriärer för elitidrottare

Dela

Idrottsvärnplikt skapar nya förutsättningar för unga att kombinera idrott och värnplikt för en hållbar elitidrottssatsning. Först ut är längdskidåkning och värnplikt vid Dalregementet i Falun.

Lugnet i Falun - tränings- och tävlingsarena för längdskidor
Lugnet i Falun - tränings- och tävlingsarena för längdskidor Simon Hastegård, Bildbyrån EJ FRI ATT ANVÄNDA

– Idrottsvärnplikt möjliggör fortsatt satsning vilket ökar chansen till framtida idrottsmedaljer. Detta är ett steg framåt inom Riksidrottsförbundets, Sveriges Olympiska Kommittés och Sveriges Paralympiska Kommittés gemensamma arbete Elitidrott 2030 och vi kommer att följa utvecklingen med stort intresse, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Mellan 1967 och 2004 fanns idrottspluton inom försvaret. Nu görs en nystart och ett pilotprojekt vid Dalregementet i Falun. Till hösten kommer den första mönstringen och uttagningen att ske, där inryckning följer till sommaren 2025.

– Alla tjänar på det här. Vi, inom försvaret, får idrottsaktiva ungdomar som har goda förutsättningar för värnplikten och de kan fortsätta sin idrottssatsning, säger Ronny Modigs, regementschef vid Dalregementet.

Enligt Försvarsmakten finns redan tankar på att utöka med fler idrotter med nära koppling till försvaret som exempelvis skidskytte, skidorientering, orientering och skytte. De värnpliktiga elitidrottarna ges en ordinarie utbildning inom Försvarsmakten men med skillnaden att de även får tid för att träna sin idrott inom ramen för värnplikten. Elitidrottare i Sverige har knappa medel för att satsa mot världstoppen och lever ofta under existensminimum. Med ett samarbete med försvaret skapas möjlighet att kombinera en hållbar elitsatsning med utbildning.

– Övergången från junior till senior är en avgörande tid för elitidrottare både idrottsligt och ekonomiskt. Med idrottsvärnplikt skapas nya utvecklingsmiljöer för aktivas träning och matchning - inklusive möjligheten till en dubbel karriär och en fortsatt satsning som senior, säger Hans von Uthmann, ordförande Sveriges Olympiska Kommitté.

Information om Riksidrottsförbundet, Sveriges Olympiska Kommittés och Sveriges Paralympiska Kommittés arbete för att stärka förutsättningarna för svensk internationell elitidrott, genom projektet Elitidrott 2030 (länk) 

För mer information kontakta

Anna Iwarsson
Ordförande Riksidrottsförbundet
076-344 50 60

Hans von Uthmann 
Ordförande Sveriges Olympiska Kommitté 
070-359 50 74 

Ronny Modigs
Regementschef Dalregementet
070-604 06 10

Peter Berglund
Distriktsidrottschef RF-SISU Dalarna
076-774 47 67

Kontakter

Om Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna

Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye