Blekinge Tekniska Högskola

Att navigera i datautmaningar: AI-drivet beslutsstöd för utveckling av produkt- och tjänstesystem

Dela

Sättet vi designar och utvecklar produkter står inför en stor omvandling på grund av artificiell intelligens (AI). Ny forskning vid Blekinge Tekniska Högskola undersöker hur AI kan ge beslutsfattare möjlighet att göra välgrundade val vid utvecklingen av produkt- och tjänstesystem.

AI kan bidra till välgrundade beslut vid utveckling av produkt- och tjänstesystem.
AI kan bidra till välgrundade beslut vid utveckling av produkt- och tjänstesystem.

Omsri Kumar Aeddula undersöker i sin avhandling i ämnet maskinteknik hur produkt- och tjänstesystem kan göra beslutsfattandet enklare och tydligare. Dessa system går längre än att bara sälja en produkt; de erbjuder en komplett upplevelse genom att integrera fysiska produkter med tjänster. Tänk på träningsarmband som analyserar dina data och erbjuder personlig coachning, eller bildelningstjänster med inbyggda underhållsplaner.

Trots de betydande fördelarna med produkt- och tjänstesystem är utvecklingen av dem komplex på grund av den stora mängd data som hanteras. Aeddulas forskning visar att AI-driven dataanalys kan frigöra värdefulla insikter från dessa komplexa data. Detta gör det möjligt för produktutvecklare att fatta bättre underbyggda beslut i de tidiga stadierna av utvecklingsprocessen, vilket kan leda till mer innovativa och användarcentrerade lösningar i slutändan.

Forskningen har tillämpningar inom flera olika områden, bland annat industriell systemteknik och hälsovårdsteknik. Inom hälso- och sjukvårdsteknik kan AI till exempel utforska medicinska bilder eller data för att stödja den kliniska beslutsprocessen. På samma sätt kan AI-drivna beslutsstödsystem inom industriell systemteknik bidra till att optimera resursallokeringen och minimera driftstopp, vilket bidrar till operativ effektivitet och hållbarhet.

En av de viktigaste slutsatserna av forskningen är att AI-driven dataanalys är effektiv när det gäller att övervinna datautmaningar i de tidiga stadierna av utvecklingen inom produkt- och tjänstesystem. Aeddulas forskning erbjuder lösningar för att analysera både numeriska data och bilddata, även när de är komplexa, otydliga eller ofullständiga. Detta möjliggör datadrivet beslutsfattande redan från början, vilket leder till mer robusta och optimerade lösningar för systemen.

Disputationen är öppen för allmänheten.

Dag: 14 juni 2024
Tid: 09:30
Plats: J1630, Campus Karlskrona och Zoom
Länk till avhandling och abstrakt

För mer information, kontakta Omsri Kumar Aeddula via e-post: omsri.kumar.aeddula@bth.se

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Blekinge Tekniska Högskola, BTH, har en tydlig profil; digitalisering och hållbarhet, som genomsyrar hela verksamheten.

Vårt uppdrag är att bidra till en hållbar samhällsutveckling genom högre utbildning, forskning och innovation. Vi bedriver utbildning och forskning inom områden där samhället har stora behov.

BTH bedriver forskning på hög internationell nivå och är bland de sex bästa i världen inom mjukvaruutveckling och hållbar utveckling. Forskning utgör en tredjedel av vår verksamhet.

Besök oss gärna på www.bth.se

 

Följ Blekinge Tekniska Högskola

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Blekinge Tekniska Högskola

Den svenska modellen, ny teknik och maktbalansen på arbetsmarknaden10.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Teknologisk utveckling antas ofta leda till högre produktivitet, växande överskott, stigande löner och ett ökat välstånd. Införandet av AI, automatisering och digitalisering riskerar dock att bryta detta positiva samband. Ny forskning vid BTH visar att den svenska modellen – som utgår från ett mer jämbördigt maktförhållande mellan arbetsgivare och arbetstagare – kan bidra till driva den nya tekniken i en mer positiv riktning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye