Lunds stift, Svenska kyrkan

Fler ska hitta till sommaröppna kyrkor

Dela

Tänd ett ljus, be en bön, titta på historiska föremål, drick en kopp kaffe, låna toaletten … Det finns många skäl för ett stopp på resan – eller för en omväg. Nu kampanjar Lunds stift för att fler ska upptäcka de sommaröppna kyrkorna. 

De äldsta delarna av S:t Olofs kyrka på Österlen tros vara från senare delen av 1100-talet. Kalkmålningarna kom till på 1400-talet. Detta är en av Lunds stifts drygt 550 kyrkobyggnader som välkomnar besökande att ta del av kulturarvet i sommar.
De äldsta delarna av S:t Olofs kyrka på Österlen tros vara från senare delen av 1100-talet. Kalkmålningarna kom till på 1400-talet. Detta är en av Lunds stifts drygt 550 kyrkobyggnader som välkomnar besökande att ta del av kulturarvet i sommar. Jonas Eklund

I Lunds stift, som omfattar Blekinge och Skåne, finns drygt 550 kyrkor. Många av dem är öppna i sommar och erbjuder utöver gudstjänster och andakter även guidade visningar, aktiviteter för barn, kaffeservering, konserter med mera. Lunds stift hoppas att fler ska upptäcka kulturarvet och gör därför reklam för appen Kyrkguiden på tåg och bussar under vecka 26. I appen finns alla kyrkor med kontaktuppgifter, öppettider och kalendarier. 

– Vi har också tagit fram broschyren ”Sommaröppna kyrkor i Skåne och Blekinge”. Det blev ett fantastiskt gensvar från församlingarna när vi gick ut med intresseanmälan. Vi hade hoppats på åtminstone 70 men det blev till slut 197 kyrkor som ville vara med. Från Ven till Tjurkö och allt där emellan, säger stiftskommunikatör Sofia Lindstrand.

De kyrkor som har kalkmålningar är särskilt markerade i broschyren. Den innehåller också en artikel på ämnet.

– För inte så många generationer sedan var kyrkans kalkmålningar de enda bilder som illustrerade något utanför den egna vardagen. De är en spännande och viktig del av vårt kulturarv, säger stiftsantikvarie Heikki Ranta.

Kalkmålningarnas renässans

Under 1500-talets reformation förstördes en stor mängd kalkmålningar. Bilderna kalkades över eller knackades ner för att kyrkorummen skulle bli vita, ljusa och rena. I Lunds stift har många kyrkobyggnader restaurerats så att medeltidens bilder återigen blivit tillgängliga.

– Det är en rik bildvärld som legat gömd under århundraden som väntar på att bli upptäckt. Och kom ihåg: Det är inte förbjudet att lägga sig på kyrkbänken eller kyrkgolvet och i lugn och ro, med fantasins hjälp, förflytta sig tillbaka till medeltiden, säger stiftsantikvarie Heikki Ranta.

Om appen Kyrkguiden

Mobilappen Kyrkguiden laddas ner där du brukar ladda ner appar. I den finns vägbeskrivningar, öppettider, kalendarier och information om kyrkobyggnader och de gudstjänster, konserter och andra arrangemang som erbjuds i dem. Många av kyrkorna har guidade visningar, utställningar, konserter och aktiviteter för barn. Det anges också om det finns tillgång till toalett, ramp, hörslinga, kaffeförsäljning med mera. Appen är gratis att ladda ner och använda.

Du hittar broschyren ”Sommaröppna kyrkor i Skåne och Blekinge” i kyrkorna och digitalt på Lunds stifts webb: Besök en sommaröppen kyrka - Lunds stift (svenskakyrkan.se)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

S:t Olofs kyrka.
S:t Olofs kyrka.
Jonas Eklund
Ladda ned bild
Broschyren "Sommaröppna kyrkor i Skåne och Blekinge 2024".
Broschyren "Sommaröppna kyrkor i Skåne och Blekinge 2024".
Ladda ned bild
Bjäresjö kyrka.
Bjäresjö kyrka.
Anna-Lindqvist
Ladda ned bild
Farstorps kyrka.
Farstorps kyrka.
Maria Sääw
Ladda ned bild
Östra Vemmerlövs kyrka.
Östra Vemmerlövs kyrka.
Sofia Lindstrand
Ladda ned bild
Mölle kapell.
Mölle kapell.
Mikael Pernborg
Ladda ned bild
Heliga Trefaldighets kyrka.
Heliga Trefaldighets kyrka.
Sven Alfredsson
Ladda ned bild
Fredrikskyrkan.
Fredrikskyrkan.
Britt K Andersson
Ladda ned bild
Elleholms kyrka.
Elleholms kyrka.
Ulf Klingström
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Lunds stift är ett av Svenska kyrkans tretton stift. Biskop sedan 2014 är Johan Tyrberg. I stiftet, som omfattar Skåne och Blekinge, finns 148 församlingar och drygt 550 kyrkor och kapell. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Stiftsstyrelsen och egendomsnämnden är de verkställande organen. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.

Följ Lunds stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lunds stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye