Andra AP-fonden

Andra AP-fondens Kvinnoindex 2024 – Andelen kvinnor i börsbolagens styrelser planar ut

Dela

Andra AP-fondens Kvinnoindex för 2024 visar att andelen kvinnliga styrelseledamöter i svenska börsbolag noterade på Nasdaq har minskat det senaste året till 35,5 procent, från 36,1 procent 2023 och i nivå med 2022 på 35,4. Andelen kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper ökar däremot från 26,4 procent till 28,8 procent, vilket är den högsta nivå som hittills har uppmätts i Kvinnoindex sedan starten 2003.

Under den senaste tioårsperioden har andelen kvinnor, både i börsbolagens styrelser och i ledningsgrupperna, ökat med cirka en procentenhet per år. Andelen kvinnor i styrelserna har under perioden ökat med 10,8 procentenheter, men utvecklingen har planat ut under den andra halvan av perioden. Andelen kvinnor i ledningsgrupperna har ökat med 10,4 procentenheter, och den fortsätter att öka i jämn takt även under undersökningens senare år. 

Kollegiet för svensk bolagsstyrning kommunicerade 2015 en målsättning om 40 procents sammantagen andel för det minst företrädda könet. Bolagen har en bit kvar till detta mål. Mindre än hälften av bolagen, 41 procent, lever upp till denna nivå, vilket är en minskning från 43 procent av bolagen 2023. Undersökningen visar även att andelen kvinnor bland nyvalda styrelseledamöter är 38,3 procent vilket är en högre andel än i befintliga styrelser. Dock noteras att målsättningen om 40 procent inte kommer att nås med nuvarande förändringstakt.

Undersökningen visar att bolag med valberedningar har en högre andel kvinnor i styrelsen än de bolag som saknar valberedning. Bolag vars valberedningar har kvinnlig representation har dessutom i snitt fem procentenheters högre andel kvinnliga styrelseledamöter jämfört med helt manliga valberedningar. Samtidigt saknar hälften av alla valberedningar en kvinnlig representant.

Av de 356 undersökta bolagen i Andra AP-fondens Kvinnoindex 2024 minskade antalet kvinnliga styrelseordförande från 34 till 32, vilket motsvarar 9 procent av bolagen. Även antalet kvinnor som är VD minskar, 42 (45). Andelen bolag med kvinnlig VD uppgår därmed till 11,8 procent.

”Vi har sett en stadig tillväxt i andelen kvinnliga styrelseledamöter sedan vi introducerade Kvinnoindex 2003. Tyvärr har ökningen planat ut under senare år och i år minskar den något. Bolagen har en bit kvar till målet om 40 procent kvinnor i styrelserna.”, säger Eva Halvarsson, VD för Andra AP-fonden.

”Det är glädjande att vårt Kvinnoindex visar att andelen kvinnor i ledningar fortsätter att öka, vilket är en viktig faktor för att det ska finnas en bra rekryteringsbas för kvinnliga styrelseledamöter framöver”, säger Eva Halvarsson.

”Mångfald är en viktig fråga för fonden och är ett av fem fokusområden inom hållbarhet. Fondens utgångspunkt är att bolag som arbetar med mångfald, jämlikhet och inkludering inte bara tar hållbarhetsfrågorna på stort allvar, utan också är mer konkurrenskraftiga och därmed skapar bättre värde”, säger Eva Halvarsson.

Den största andelen kvinnliga styrelseledamöter återfinns i år i branscherna Finans samt Telekom & Media 39,6 respektive 39,5 procent. I branscherna Råvaror och Sällanköp ligger i botten med under 30 procent kvinnor. I ledningsgrupperna är andelen kvinnor störst inom branscherna Fastigheter, Hälsovård och Tjänster medan den lägsta andelen återfinns inom Telekom & Media samt Energi & Miljö, där endast var femte person i ledningsgrupperna är kvinnor.

Bakgrund till Andra AP-fondens Kvinnoindex
Andra AP‐fonden har sedan 2003 årligen genomfört en studie för att mäta andelen kvinnor på mellanchefsnivå, i företagsledningar och styrelser i noterade bolag. I år är det andra gången Andra AP-fonden sammanställer Kvinnoindex internt, baserat på data från ägartjänsten Holdings. Undersökningen för 2024 omfattade 356 primär- och sekundärnoterade bolag på Nasdaq OMX Stockholm. Utöver detta mäts andelen kvinnor som tagit examen inom utbildningar som traditionellt varit rekryteringsbas för företagsledningar och styrelser.

Läs hela rapporten på www.ap2.se

För ytterligare information kontakta:
Eva Halvarsson, VD Andra AP-fonden, telefon 031-704 29 00
Åsa Mossberg, Kommunikationschef, telefon 0705-25 11 81

Siffrorna avser 356 undersökta bolag noterade på Nasdaq OMX Stockholm, om inget annat anges.

Kontakter

Om oss

Andra AP-fonden är en av fem buffertfonder i det svenska pensionssystemet och en av norra Europas största pensionsfonder. Fonden förvaltar i princip alla tillgångsslag och över hela världen. Vi är ledande specialister på det svenska pensionssystemet och strävar efter att vara en kapitalförvaltare i världsklass. Vi är globalt ledande i att integrera hållbarhet i våra investeringar, till nytta för pensionssystemet. Fonden är en långsiktig och ansvarsfull kapitalförvaltare.

Följ Andra AP-fonden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Andra AP-fonden

Andra AP-fonden publicerar hållbarhetsrapport för 20239.2.2024 09:34:00 CET | Pressmeddelande

Andra AP-fonden (AP2) har under 2023 fortsatt att utveckla ansvarsfullt ägande och ansvarsfulla investeringar. Det har skett inom alla fem prioriterade fokusområden. Bland annat har klimatplaner definierats för ytterligare tillgångsslag och fondens rapportering har utökats med utsläppsdata för fler tillgångsslag och scope 3. Fonden var också en av de finansiella aktörer som på World Economic Forum i Davos i januari 2024 tillkännagavs som en så kallad early adopter av det nya ramverket Taskforce on Nature-related Disclosures (TNFD), då fonden under våren publicerar en rapport för 2023.

Andra AP-fonden och Climate & Company inleder samarbete för att möjliggöra identifiering av avskogningsrisker28.9.2023 10:20:00 CEST | Pressmeddelande

Andra AP-fonden och den tysklandsbaserade tankesmedjan Climate & Company har inlett ett samarbete, för att systematiskt identifiera avskogningsexponering i globala portföljer. Genom samarbetet kommer de att utvärdera och kombinera befintliga resurser för att skapa ett publikt tillgängligt verktyg, som ska testas och tillämpas på Andra AP-fondens innehav i noterade aktier. Detta syftar till att belysa hur långt en sådan analys kommer med befintliga (data) resurser samt identifiera eventuella uppenbara luckor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye