LO

LO-ekonomerna: ”Inflationschocken är över – men inte konsekvenserna”

Dela

Svensk BNP växer endast med 0,8 procent i år och arbetslösheten ökar. Samtidigt sjunker inflationen till under två procent redan i sommar. Det visar LO-ekonomernas nya prognos som presenteras idag.

- Inflationschocken är över. Inflationen beräknas sjunka till cirka en procent vid årsskiftet. Men konsekvenserna av inflationschocken kvarstår, säger Torbjörn Hållö, LO-ekonom

- Prisnivån för hushållen är förhöjd och räntorna är historiskt höga. Även företagens vinstandel är historiskt hög. Samtidigt stiger arbetslösheten med 50 000 personer under året. Den samlade konsekvensen är att hushållens köpkraft är svag.

Hushållens svaga köpkraft bidrar till att hålla tillbaka svensk tillväxt under 2024, konstaterar LO-ekonomerna i sin nya rapport ”Ekonomiska utsikter. Låg inflation – men rekordhöga vinster.”. BNP växer med blygsamma 0,8% i år, enligt prognosen i rapporten.

LO-ekonomerna efterlyser en ekonomisk politik för att stötta återhämtningen.

-  Riksbanken måste normalisera räntan snabbare och regeringen prioritera budgetåtgärder som ger fart åt ekonomin, säger Torbjörn Hållö.

Hela rapporten hittas här: https://www.lo.se/start/lo_fakta/ekonomiska_utsikter_varen_2024

Kontakter

Om oss

LO är en sammanslutning av fjorton svenska fackförbund. LO har till uppgift att leda och samordna LOs och förbundens strävanden att tillvarata arbetstagarnas intressen på arbetsmarknaden och inom näringslivet. LO ska också verka för en samhällsutveckling på grundval av politisk, social och ekonomisk demokrati präglad av jämlikhet och jämställdhet.

Följ LO

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från LO

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye