Sveriges Kvinnoorganisationer

Skydda kvinnor och barn från surrogathandeln

Dela

En man som skulle hämta barn som fötts av ukrainsk surrogatmamma togs av polis och dömdes för 45 fall av sexbrott mot barn. Bebistvillingar omhändertas av socialtjänsten när de 70-år gamla beställarna inte kunde ta hand om dem. Två andra svårt sjuka spädbarn var fast i Bogotá utan tillgång till sjukvård. SVT-dokumentären ”Vi ska ha barn” visar hur barn på olika sätt kan fara illa i surrogatindustrin. Sveriges Kvinnoorganisationer kräver att handeln med kvinnor och barn ska stoppas.

Fotograf: Caitlin Littlewood

– I de 14 år har Sveriges Kvinnoorganisationer försökt uppmärksamma hur fattiga kvinnor från länder som Georgien, Ukraina och Colombia utnyttjas för att bära andras barn. Den nya dokumentären sätter ljus på hur även barnen far illa i denna cyniska industri som exploaterar kvinnors kroppar och människors barnlängtan. Alla som arbetar för och bryr sig om barns rättigheter bör engagera sig i kampen mot surrogathanden, säger Clara Berglund, generalsekreterare, Sveriges Kvinnoorganisationer. 

En majoritet av partierna i riksdagens motsätter sig surrogatmoderskap och en statlig utredning har kommit fram till att surrogatmoderskap inte är tillåtet idag och inte heller bör tillåtas i framtiden. Men för varje år kommer allt fler barn som tillkommit på detta sätt till Sverige.

– Den ohållbara situationen har fortgått allt för länge.  Sverige bör likt bland annat Italien införa ett förbud för svenska medborgare att ingå surrogatarrangemang i utlandet. Till dess att ett förbud är på plats bör ambassader och myndigheter avråda svenskar från att skaffa barn genom surrogatmoderskap och informera om att det inte är tillåtet i Sverige och strider mot kvinnors och barns rättigheter. Det måste också förbjudas att bedriva surrogatförmedlingar i Sverige, avslutar Clara Berglund.

Kontakter

Om oss

Sveriges Kvinnoorganisationer är en partipolitiskt obunden paraplyorganisation för den svenska kvinnorörelsen. Vi samlar 50 medlemsorganisationer som tillsammans representerar över 130 000 kvinnor och flickor. Vi verkar för kvinnors och flickors frigörelse, fulla mänskliga rättigheter och ett jämställt samhälle. Vi arrangerar årligen Sveriges största jämställdhetskonferens Forum Jämställdhet genom vårt helägda bolag med samma namn. Vi hette tidigare Sveriges Kvinnolobby.

Följ Sveriges Kvinnoorganisationer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Kvinnoorganisationer

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye