Fastighetsägarna kräver lägre fjärrvärmepriser
Vid den av Göteborg Energi anordnade prisdislogen den 5 juni meddelade bolaget att kostnadsökningen för 2025 kommer att överstiga de 4 % som bolaget prognoserade vid motsvarande tid förra året. Anledningen är att bränslepriserna inte fallit tillbaka så som man då förutspådde och hoppades. Av det underlag, som bolaget har skickat ut inför dialogen, framgår: ”För att under 2025 åter närma sig ägarens avkastningskrav […] behövs ett resultat kring 600 Mkr. Om detta enbart skulle göras via en prisjustering blir höjningen 11%”. Vilken prisökningen för 2025 verkligen blir meddelas av bolaget vid prisdialogens nästa möte den 19 augusti.
Fastighetsägarna GFR motsätter sig prishöjningar, som de menar driver fastighetsägare att göra investeringar i elberoende värmepumpar för att uppnå ekonomisk hållbarhet i sin fastighetsförvaltning. Med detta skulle fastighetssektorns belastning på elnätet i Göteborg öka när den istället behöver minska för att ge utrymme för den storskaliga elektrifieringen av industrin och transportsektorn.
- Ägaren, Göteborgs Stad, ställer orimligt höga avkastningskrav på sitt energibolag, menar Anders G Johansson, näringspolitisk chef vid Fastighetsägarna GFR. Stadens avkastningskrav är 8-10 % av det investerade kapitalet. Det är en oskäligt hög nivå för en monopolmarknad karaktäriserad av få och små risker och där kunderna bokstavligen är fastskruvade vid sin leverantör. Vidare är nivån avsevärt högre än genomsnittet på marknaden som ligger kring knappa 5 %.
Fastighetsägarna menar att politikerna i Göteborg behöver bestämma sig för vad som ska prioriteras; hög avkastning eller omställning till ett fossilfritt samhälle?
- Fjärrvärmekunderna hanteras nu som en kassako av Staden. Intäkterna används för att vid kommunkoncernen Göteborgs Stadshus AB finansiera kommunens allmänna verksamhet. Det orimligt höga avkastningskravet riskerar att få konsekvenser som går på tvärs med den goda och viktiga ambitionen om omställning. Det är en målkonflikt, menar Anders G Johansson.
I protokollet från prisdialogen antecknade Fastighetsägarna sin uppmaning om att ägaren behöver sänka sitt krav på avkastning. Vidare antecknade Fastighetsägarna ytterligare fem frågor som de önskar få belysta inom ramen för årets prisdialog.
Prisdialogen är en metod för att genom dialog meddela och förankra kommande års justering av priset på fjärrvärme. Dialogen ska följa en form som överenskommits i samförstånd mellan Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta, Riksbyggen, HSB och Energiföretagen.
För ytterligare upplysningar, kontakta Anders G Johansson.
Kontakter
Anders G JohanssonNäringspolitisk chef Fastighetsägarna GFR
Tel:031-755 33 46anders.g.johansson@fastighetsagarna.seOm oss
Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad
Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.
Följ Fastighetsägarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna
Arbetsro och kul på jobbet lockar fler till kontoret14.5.2025 11:38:46 CEST | Pressmeddelande
Nästan var nionde kontorsarbetande tycker att det viktigare att jobba i moderna lokaler med god tillgänglighet än att de ligger centralt. Trots det är efterfrågan absolut störst på centralt belägna kontorslokaler. Det visar Fastighetsägarnas nya kontorsrapport. "Att utveckla framtidens A-lägen ställer högre krav på en bra helhetslösning, som många gånger kräver att fastighetsägare samverkar med varandra för att bygga platsens identitet och tillsammans erbjuda ett intressant koncept", säger Christina Friberg, expert stadsutveckling på Fastighetsägarna.
Staten och kommunerna måste ta ansvar för klimatanpassningen av hela samhället12.5.2025 14:24:57 CEST | Pressmeddelande
Fastighetsägarna välkomnar att klimatanpassning nu pekas ut som ett statligt ansvar av klimatanpassningsutredningen. Men ansvaret måste gälla hela landet, inte bara kustområden. Staten och kommunerna måste tillsammans ta ansvar för att förebygga skyfall och översvämningar.
Resultatlösa medlingar med Solör om fjärrvärmepriset i Falköping – Solörs ekonomiska resultat ifrågasätts8.5.2025 11:45:53 CEST | Pressmeddelande
Alma Ohlin, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna i Skaraborg, kommenterar medlingsförsöken: "Det är frustrerande att trots upprepade dialogförsök inte få den insyn vi efterfrågat. Falköpings fastighetsägare och konsumenter förtjänar att ha klarhet i de faktiska kostnader som ligger till grund för fjärrvärmens prissättning, särskilt med tanke på de betydande ekonomiska förbättringar som Solör redovisar."
Rapport: Behovet av nya bostäder stort trots växande vakanser7.5.2025 08:49:42 CEST | Pressmeddelande
Vakanserna i landets hyresbostäder har ökat under senare år, men de geografiska skillnaderna är stora. På sina håll är vakanserna så låga att de hindrar folk från att flytta för att arbeta eller utbilda sig. I storstadsregionerna är behovet av fler bostäder skriande. Det framgår av en ny rapport från Fastighetsägarna.
Skaraborgs framtid kräver modiga beslut – ny rapport av Jan Jörnmark visar vägen framåt29.4.2025 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Skaraborg planerar för tillväxt – något som rimligen kräver fler bostäder. Men hur ser egentligen behovet ut, i relation till den faktiska efterfrågan? I en ny rapport, framtagen på initiativ av Fastighetsägarna i Skaraborg och skriven av Jan Jörnmark, lyfts både möjligheter och utmaningar för regionen fram, med fokus på hur vi skapar ett attraktivt och hållbart Skaraborg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum