Svenska kyrkan

Pengar till samisk kultur

Dela

Samiska rådet i Svenska kyrkan har beslutat att ge sammanlagt 161 000 kronor till Arvidsjaurs och Jokkmokks församlingar för att utveckla samiskt kyrkoliv och stärka samisk kultur. 

Ögonblicksbild från konferensen Ságastallamat i Luleå 2022
Ögonblicksbild från konferensen Ságastallamat i Luleå 2022 Magnus Aronson/Ikon

Arvidsjaurs församling: 55 000 kr

Församlingen får medel för att visa filmen Tystnaden i Sápmi, som handlar om psykisk ohälsa och övergrepp i den samiska kulturen, men som också är allmängiltig för alla utsatta människor. Församlingen kommer att bjuda in specifika personalgrupper att se filmen, men också visa den för allmänheten.

Arvidsjaurs församling har också fått utvecklingspengar för att genomföra två föreläsningar. Den ena om Samerna i Sverige ur olika rättighetsperspektiv, den andra om samisk andlighet och teologi.

Jokkmokks församling: 106 000 kr

Jokkmokks Församling får medel för att översätta 15 sånger av kompositören och pedagogen Jorma Hentu. Sångerna är tänkta att användas av barnkörer.

Sångerna ska översättas från svenska till nord- och lulesamiska av Mirja Palo och Valborg Mangs Märak. Dessa ska ges ut i ett tryckt nothäfte så att fler kan få nytta och glädje av sångerna. 

Fakta:

Som en del i försoningsprocessen har Svenska kyrkan gjort åtta åtaganden och skrivit en handlingsplan för hur dessa ska uppfyllas. I planen finns till exempel utvecklingsmedel att söka för långsiktiga insatser som ska främja samiskt arbete och kyrkoliv. Medel kan sökas av församlingar, pastorat, stift eller samiska organisationer. Utvecklingsmedel delas ut två gånger per år 

Nyckelord

Kontakter

Lina BeutlerPressekreterare

Presskontakt för kyrkomöte, kyrkorätt, Jourhavande präst, barn/unga, diakoni, Svenska kyrkan i utlandet, Act Svenska kyrkan, minoritetsspråk.

Tel:072-543 89 09lina.beutler@svenskakyrkan.se

Länkar

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye