Byggnads startar kampanj mot varma kranhytter – ”över 50 grader i hytten när jag kom tillbaka från lunchen”
Med bilder inifrån varma byggkranar vill fackförbundet Byggnads uppmärksamma arbetsmiljön för byggbranschens kranförare. Varma sommardagar kan temperaturen i hytten stiga över 50 grader.
Att bilar kan bli varma på sommaren känner de flesta till. Det gäller även hytterna på byggkranarna som i många fall saknar klimatanläggning. Med dekaler, flygblad och bilder inifrån bastu-varma kranhytter vill nu fackförbundet Byggnads uppmärksamma kranförarnas arbetsmiljö och få till stånd ett krav på klimatanläggningar i alla byggkranar.
– För hög temperatur innebär en säkerhetsrisk och en oacceptabel arbetsmiljö. Utan AC är det som att sitta i ett växthus, utan möjlighet till skugga någonstans, säger Emil Persson, Byggnads avtalssekreterare.
Byggnads har länge krävt att samtliga kranar ska utrustas med AC och i senaste avtalsrörelsen nådde man en bit på vägen. I Entreprenadmaskinavtalet finns det nu reglerat att alla kranhytter ska ha klimatanläggning från den 1 juni 2024.
Problemet är dock att många kranförare går på Byggavtalet, och där har motparten Byggföretagen motsatt sig att införa en liknande skrivelse. Något som gör att många kranförare arbetar i hytter helt utan möjlighet till svalka.
– Det är naturligtvis helt oacceptabelt. Vår motpart vägrar ta ansvar för att de anställda ska få en rimlig arbetsmiljö. Vi kommer att driva den här frågan i kommande avtalsrörelse, säger Emil Persson, Byggnads avtalssekreterare.
Fakta: Svalka i kranhytten
Är det över 26 grader i hytten ska arbetsgivaren tillsammans med skyddsombud och arbetstagare göra en riskbedömning och ta fram en åtgärdsplan. Vill inte arbetsgivaren vidta åtgärder kan arbetstagaren begära att åtgärder vidtas av Arbetsmiljöverket.
Vad gäller enligt kollektivavtalet?
Enligt Entreprenadmaskinavtalets §11 punkt 6 har man sedan 1 juni 2024 rätt till ”anordning som möjliggör kylning av luften” om mobil- eller tornkranshyttens innertemperatur överstiger Arbetsmiljöverkets rekommendationer” (+26 grader). En portabel luftkonditionering uppfyller detta krav.
Byggavtalet har ingen skrivning om temperatur i hytten. Däremot gäller Arbetsmiljöverkets rekommendationer.
Vad gäller enligt Arbetsmiljöverkets rekommendationer?
Det finns inget exakt svar på frågan om vilken lufttemperatur som är lämplig för en arbetsplats. Olika personer upplever klimatet på olika sätt. Arbetsgivaren behöver därför göra en riskanalys för att bedöma vad som är en lämplig temperatur i det enskilda fallet.
Arbetsmiljöverket har också tagit fram en lista med lämpliga temperaturer, som beräknats utifrån vad 90 procent av befolkningen upplever som acceptabel. För stillasittande arbete i normalklädsel är det 21 – 25 grader.
Mer information finns på byggnads.se/acihytten
Nyckelord
Kontakter
Gabriel DahlanderPressansvarig, Byggnads
Tel:010-601 10 51gabriel.dahlander@byggnads.seBilder
Om oss
Byggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.
Följ Byggnads
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Byggnads
Kim Söderström vald till ny förbundsordförande i Byggnads19.11.2024 11:49:42 CET | Pressmeddelande
Kim Söderström har idag valts till ny ordförande för fackförbundet Byggnads. Den 49-årige tidigare betongarbetaren blev känd för allmänheten med sitt uppmärksammade sommarprat i P1. Kim kommer närmast från uppdraget som regionsordförande i Byggnads region GävleDala.
Byggnadsarbetare avlönades som städare – får 300 000 kronor4.11.2024 05:00:00 CET | Pressmeddelande
Ett byggföretag avlönade sin anställde som städare. När han gick till facket blev han dessutom misshandlad och hotad. Nu har fallet avgjorts i Arbetsdomstolen och byggnadsmedlemmen får 300 000 kr i utebliven lön.
Byggnads stämmer irländskt företag på 4 miljoner30.10.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Fackförbundet Byggnads stämmer det irländska bolaget ICDS på nära 4 miljoner för brott mot kollektivavtalet. Bolaget har arbetat som underentreprenör vid bygget av nya Slussen i Stockholm och brutit mot övertidsregler samt undanhållit övertidsersättning.
3 av 4 byggnadsarbetare uppger symptom på vibrationsskador – Nu granskar Byggnads över 1 200 arbetsplatser21.10.2024 05:40:00 CEST | Pressmeddelande
Vibrationsskador är Sveriges vanligaste arbetssjukdom och byggbranschen är extra utsatt. Med start idag och en vecka framåt kommer Byggnads besöka över 1 200 arbetsplatser över hela landet för att kontrollera arbetsmiljön.
Ny rapport: Tre av fyra byggnadsarbetare visar symptom på vibrationsskador15.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vibrationsskador är ett växande problem inom byggbranschen. En ny undersökning från Byggnads visar att många arbetstagare utsätts för överdriven exponering för skadliga vibrationer. Många visar dessutom symptom redan i ung ålder.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum