Vänersborgs kommun

Unik konstsatsning i Vänersborg i sommar!

Dela

Kulturaxeln i Vänersborg förvandlas till en skulpturpark i sommar - öppen för besökarna dygnet runt.

Allt är möjligt av Eric Langert
Allt är möjligt av Eric Langert Maria Thyrell

Den 18 juni klockan 17:00 invigs Vänersborgs nya konstsatsning i Plantaget i Vänersborgs centrum. Fyra konstverk ställs ut: två verk i Plantaget, ett i kyrkparken och ett i museiparken och de kommer stå på platsen till en bit in på hösten.  

Satsningen är ett samverkansprojekt mellan Hans Kristian Voldstad på Restad Gård AB och gatuenheten samt kultur- och fritidsförvaltningen i Vänersborgs kommun tillsammans med Forum Vänersborg, Skulptur i Pilane och Visit Trollhättan Vänersborg. Initiativtagare till konstsatsningen är Hans Kristian Voldstad.

-  Restad Gård Skulpturpark är glada att kunna få visa ett urval av våra skulpturer i denna underbart fina miljön i centrum av Vänersborg. Om detta ger mersmak hoppas jag att det kan bli starten på en årlig skulpturutställning i det offentliga rummet i Vänersborg, säger Hans Kristian Voldstad från Restad Gård AB.

För Vänersborgs kommun är detta ett välkommet initiativ, där Vänersborgs stadskärna lever upp lite extra i sommar.
- Vänersborgarna och besökare kan se fram emot en häftig konstupplevelse mitt i centrum i sommar! Vänersborg är redan en attraktiv sommardestination och vi hoppas att det här inslaget av konst och skulpturer ska ge ett centrum som sjuder av liv och rörelse hela sommaren, säger Benny Augustsson (S), kommunstyrelsens ordförande.  

De fyra konstverken som kommer att visas är:

  • Must be av Tony Cragg, ett nyproducerat konstverk som får sin premiär i Plantaget. Tony Cragg är en brittisk skulptör som har sin studio i Tyskland.
  • Change of Direction av Maria Miesenberger, en svensk skulptör.
  • Rund Möbius av Aase Texmon Rygh, en norsk skulptör.
  • Allt är möjligt av Eric Langert, en svensk skulptör.

Urvalet av skulpturer är gjort i samarbete med Peter Lenny på Skulptur i Pilane. Övriga tre verk är utlånade av skulpturparken på Restad Gård AB under sommaren.

Invigningen den 18 juni
Varmt välkommen till invigningen den 18 juni kl. 17:00 i Plantaget i Vänersborg! Invigningstalar gör Hans Kristian Voldstad, Benny Augustsson och Martin Vesterlund, vice ordförande på Forum Vänersborg. Märta Cassel på Vänersborgs konsthall gör en guidad visning om skulpturerna. Skulptör Eric Langert medverkar under invigningen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Allt är möjligt av Eric Langert
Allt är möjligt av Eric Langert
Ladda ned bild

Om oss

Regionhuvudstaden vid Vänerns södra strand

Vänersborgs kommun med 40 000 invånare är Västra Götalands regionhuvudstad, vilket vi är mycket stolta över. Vänersborg är en levande kulturbygd med stad, landsbygd, berg och skogar vackert belägen vid Vänerns södra strand.

Vänersborg har alltid varit en knutpunkt. Här möts vägar och vatten möter land. Människor möts i föreningar, företag, organisationer, skolor och omsorg. Att samarbeta tillsammans och ge ett gott bemötande är betydelsefullt för oss. Vi värnar om tillgänglighet och trygghet, uppskattar olikheter och bejakar mångfald. Tillsammans finner vi styrkor i människors olikheter.

Vänersborgsområdet är en utvecklande plats att leva, verka och vara på. Vi har goda kommunikationer med världen runt hörnet. Våra tåg, bussar och flyg är fulla av människor som följer sina drömmar.

För oss är det viktigt att ge förutsättningar för ett hållbart liv och samhälle. De korta avstånden inom kommunen, men också mellan kommun, företag, organisationer och invånare, gör att vi har nära till varandra.

Vi har nära till både upplevelser och avkoppling. Kultur, idrott och evenemang är en viktig del av vår identitet.

Vänersborgs kommun – attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet.

Välkommen till Vänersborg!

Följ Vänersborgs kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänersborgs kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye