UR

Fängslande forskning med Lotta Lundgren i nya programmet Forskarna

Dela

I studioprogrammet Forskarna tar programledaren Lotta Lundgren med tittarna in i forskningens spännande värld. Tillsammans med delar av den svenska forskarkåren reder hon ut de senaste rönen i en rad fängslande forskningsfält som har potential att förändra hur vi lever i framtiden.

Lotta Lundgren låter forskare tala till punkt i nya programmet Forskarna.
Lotta Lundgren låter forskare tala till punkt i nya programmet Forskarna. Foto: José Calvente

Premiär: 26:e augusti i Kunskapskanalen och på UR Play, samt i SVT1 fr.o.m. den 28:e augusti.

– Det hänvisas ständigt till forskning, både i media, bland politiker och runt middagsbord. Men när det talas om forskningsrön så görs det ofta förenklat, ofta slarvigt och inte sällan felaktigt. Men vad händer om vi lyssnar på vad forskarna själva säger? frågar sig Lotta Lundgren

Är alger framtidens mat? Hur påverkas kroppen av musik? Hur nära är vi att lösa åldrandets gåta? I tio avsnitt avhandlas lika många aktuella ämnen där nya spännande upptäckter står för dörren. Forskarna ger en inblick i forskarnas arbete och de vetenskapliga metoder de använder, och försöker ge svar på tittarnas frågor.  

– Det mesta i samhället bygger på vetenskaplig grund, från diskbänkens höjd till rättssystemets utformning. När forskningen kommer fram till nya slutsatser, förändras våra liv, och det sker hela tiden. Det här programmet är ett kikhål in i framtiden och den som tittar kommer bli glatt överraskad, säger Lotta Lundgren

Forskarna riktar sig mot alla som är nyfikna på forskning och vill lära sig mer om de upptäckter som sker inom olika vetenskapsområden. I programmet får forskarna utrymme att på ett lättillgängligt och pedagogiskt sätt förklara för forskningsläget för tittarna. Vad har forskningen kommit fram till? Vad saknas för att nå ett genombrott? Varför är forskningen viktig? Och vad skulle ett genombrott innebära?  

– Jag har alltid varit intresserad av vetenskap och tror att det ligger i människans natur; vi vill veta hur allt fungerar och hänger ihop!  Och låtsasforskar inte alla hela tiden, alltså att man får ett infall, provar nya sätt och utvärderar resultatet? För så gör jag hela tiden. 

Information om Forskarna 

Premiär måndag den 26:e augusti klockan 21.00 på Kunskapskanalen och på UR Play. Forskarna sänds även i klockan 23.00 SVT1, onsdagar fr.o.m. den 28:e augusti. 

Avsnitt 1: Alger
Tång på tallriken till middag – det kan snart bli vardagsmat. Alger är nämligen en het uppstickare när det gäller framtidens kost och en möjlig framtida konkurrent till köttbiten. Kocken Frida Ronge svänger ihop en pasta med tångpesto. 

Avsnitt 2: Batterier 
Telefonen, datorn och elbilen är några av våra prylar som går på batterier som innehåller litium och kobolt – två problematiska metaller. Litium är en bristvara och kobolt utvinns till största delen i Kongo under svåra arbetsförhållanden. Hur kommer framtidens batterier se ut när samhället ska ställa om från fossila bränslen till eldrift? 

Avsnitt 3: Mens 
Blöder kvinnor i onödan? Kvinnor har i dag fler menstruationer under sin livstid än vad de någonsin har haft tidigare under historien. Frågan är hur många blödningar som egentligen är nödvändiga? Har mensen, vid sidan av att den möjliggör en graviditet, spelat ut sin roll? Det pratas ofta om biverkningar av hormonella preventivmedel som p-piller, men det finns forskare som menar att vi också borde prata om de positiva hälsoeffekter p-piller kan ha. 

Avsnitt 4: Träning 
Sliter du som en galning på gymmet utan särskilt synliga resultat medan din kompis tycks bygga muskler nästan utan ansträngning? Det behöver inte handla om att du tränar fel utan kan faktiskt bero på dina gener. 

Avsnitt 5: Musik 
Kan cancersjuka barn ha nytta av musikterapi och vad händer när förskolebarn får lyssna på levande klassisk musik framförd av proffsmusiker? Ny forskning visar att musik har större effekt på oss människor än vi tror. 

Avsnitt 6: Longevity 
Har du funderat på hur gammal du vill bli? Det finns visionärer som menar att den första människan som kommer att leva i 200 år redan är född. Vissa menar till och med att drömmen om evigt liv är inom räckhåll. Men hur nära är forskarna lösningen på åldrandets gåta? 

Avsnitt 7: Tarmflora 
Går det att äta sig till en bättre tarmflora? Gör probiotika någon verklig nytta? Och hur mycket påverkar egentligen tarmfloran, eller mikrobiotan, vår hälsa? De senaste 20 åren har intresset för den komplexa, och bitvis svårstuderade, tarmfloran exploderat. 

Avsnitt 8: Smärta 
Smärta ska skydda kroppen från skada. Men vad är det som händer när kroppens smärtsystem larmar utan att det finns något att varna för? Långvarig smärta är komplext att behandla, dessutom kan det bli svårt att bli tagen på allvar av vården. 

Avsnitt 9: Depression 
Kan depression i framtiden komma att botas med hjälp av psykedeliska svampar och partydrogen ketamin? ”Forskarna” riktar den här veckan blicken mot en diagnos som drabbar var femte svensk någon gång under livet. Förskrivningen av antidepressiva läkemedel ökar stadigt, samtidigt har inga nya mediciner mot depression utvecklats de senaste 40 åren. 

Avsnitt 10: Minnet 
Att vi har tillgång till vårt minne gör att vi kan prata, orientera oss och lära oss nya saker. Men det bidrar också till vår personlighet och vår förmåga att göra planer. Sviktar minnet ställs livet på ända. Omkring 100 000 personer i Sverige lider i dag av demenssjukdomen Alzheimers. Men ny forskning ger hopp om att kunna bromsa sjukdomen. 

För mer information och intervjuförfrågningar, vänliga kontakta pressansvarig på UR.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lotta Lundgren låter forskare tala till punkt i nya programmet Forskarna.
Lotta Lundgren låter forskare tala till punkt i nya programmet Forskarna.
Ladda ned bild
Lotta Lundgren programleder UR-programmet Forskarna. Premiär 26/8.
Lotta Lundgren programleder UR-programmet Forskarna. Premiär 26/8.
Ladda ned bild
Lotta Lundgren programleder UR-programmet Forskarna. Premiär 26/8.
Lotta Lundgren programleder UR-programmet Forskarna. Premiär 26/8.
Ladda ned bild
Lotta Lundgren programleder UR-programmet Forskarna. Premiär 26/8.
Lotta Lundgren programleder UR-programmet Forskarna. Premiär 26/8.
Ladda ned bild
Lotta Lundgren programleder UR-programmet Forskarna. Premiär 26/8.
Lotta Lundgren programleder UR-programmet Forskarna. Premiär 26/8.
Ladda ned bild

Om UR

UR är ett public service-bolag som producerar och sänder radio, tv och webb som består av starka berättelser, engagerande kunskap och nya perspektiv. Vårt uppdrag är att ta fram utbildnings- och folkbildningsprogram som breddar, förstärker och kompletterar andras utbildningsinsatser.

På UR Play finns allt innehåll från UR att ta del av, när som helst och under lång tid efter sändning. Många av UR:s program sänds även i Sveriges Radios och SVT:s kanaler samt i Kunskapskanalen, som UR driver tillsammans med SVT.

Följ UR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från UR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye