EU:s naturrestaureringslag klubbad – trots att Sverige röstade nej
Efter mycket debatt och motstånd röstade EU:s miljöråd idag igenom naturrestaureringslagen, tack vare att Österrike i sista stund bestämde sig för att rösta ja. Lagen innebär att EU:s medlemsländer ska restaurera 20 procent av EU:s land och hav till 2030 och alla ekosystem som är i behov av det till 2050. Ett mycket glädjande besked enligt Naturskyddsföreningen, som beklagar dock att Sveriges regeringen röstade nej.
— Det är mycket glädjande att rådet äntligen röstat igenom naturrestaureringslagen och att vi nu för första gången har en gemensam europeisk lag som ska återställa förstörd natur och ekosystem, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
— Vi beklagar att Sveriges regeringen har försökt stoppa lagen, säger Karin Lexén.
— Nu börjar det viktiga arbetet med att utforma nationella restaureringsplaner. Sverige behöver en ambitiös politik och en väl fungerande plan så att skadad natur i Sverige kan återställas och den biologiska mångfalden räddas, säger Karin Lexén.
Detta innebär naturrestaureringslagen:
Lagen innebär att EU:s medlemsländer måste restaurera minst 20 procent av EU:s land- och havsområden till 2030 och alla ekosystem som behöver återställas till 2050. Medlemsländerna måste anta restaureringsplaner som beskriver hur de avser uppnå dessa mål.
Lagen ställer krav på att återställa och restaurera naturtyper som är prioriterade på europeisk nivå där statusen inte är god och att återskapa livsmiljötyper i de fall arealen är otillräcklig för att arterna som är beroende av dessa naturtyper ska klara sig långsiktigt.
Ekosystem inom jordbruket:
För att återställa naturen på mark som används av jordbrukssektorn ska EU-länderna införa åtgärder som syftar till att vända den negativa utvecklingen för pollinatörer, fjärilar, variation i jordbrukslandskapet och markens kolinlagring till 2030 och därefter uppnå en positiv trend.
Skogsekosystem och urbana grönområden:
Fram till 2030 måste EU-länderna också vidta åtgärder för att uppnå en positiv trend för flera indikatorer i skogsekosystemen. Samtidigt måste ytterligare tre miljarder träd planteras i EU och minst 25 000 km floder återställas till fritt flödande floder.
EU-länderna ska också se till att det senast 2030 inte sker någon nettoförlust av den totala nationella ytan av urbana grönområden och av trädkronstäckningen i urbana ekosystemområden jämfört med 2021. Efter 2030 måste de öka detta, och framstegen ska mätas vart sjätte år.
Kontakter
Anna HavulaPresschef
Tel:070-870 37 00anna.havula@naturskyddsforeningen.seFölj Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Nej till Shein och Temu på klädbytardag24.4.2025 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
På lördag är det dags för Naturskyddsföreningens årliga nationella klädbytardag. Att förlänga klädernas livslängd är en viktig klimatinsats. En nyhet i år är att plagg och accessoarer från Shein och Temu är portförbjudna.
Pressinbjudan: seminarium och debatt om strandskyddet 26 april23.4.2025 11:20:36 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till Naturskyddsföreningens seminarium på Kungsbacka Outdoor Festival den 26 april där strandskyddsfrågan diskuteras och belyses ur olika perspektiv.
Extremt hög PFAS-halt i mest sålda rödvinet23.4.2025 10:12:34 CEST | Pressmeddelande
Systembolagets mest sålda rödvin innehåller extremt höga halter av PFAS-ämnet TFA – tusen gånger mer än i vanligt svenskt kranvatten. Det visar en ny europeisk studie av ett 50-tal europeiska viner, där Naturskyddsföreningen deltagit. Samtliga viner innehöll höga halter av TFA och nivåerna har ökat explosionsartat.
Här är vinnarna i SM i fågelholk 202516.4.2025 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Rekordmånga har röstat i årets SM i fågelholk. Nu står tre vinnare på prispallen och det är skolklasserna som gjort ”Vattenmelonen” i Vallentuna, ”Fyrholken” i Linköping och ”Korv Kiosk” i Göteborg.
Ny rapport: Vårlökar innehåller miljöskadliga bekämpningsmedel10.4.2025 08:25:01 CEST | Pressmeddelande
Vårblommande lökar som tulpan, krokus och påskliljor innehåller miljöskadliga bekämpningsmedel som är förbjudna inom EU. Det visar en ny granskning från Naturskyddsföreningen, som publiceras idag. Värst var tulpanlökarna där 7 av 7 undersökta lökar innehöll skadliga bekämpningsmedel. Bäst för miljön var de ekologiska lökarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum