Gamla fiskeredskap ska återvinnas på Gotland i sommar
Nu ska Gotlands uttjänta fiskeredskap samlas in och återvinnas. Mellan 1 juni och 31 augusti kan man på tre av Region Gotlands återvinningscentraler lämna in sina uttjänta metspön, drag, håvar och smånät. Fiskeredskap är ett av de vanligaste skräpföremålen på stränder och genom att återvinna dem minskar risken för spökfiske eller nedskräpning och ökar hållbarheten inom fritidsfisket.

För andra året i rad kommer Fiskereturen till Gotland. Mellan 1 juni och 31 augusti kan man på tre av Region Gotlands återvinningscentraler lämna in sina uttjänta fiskeredskap för återvinning. På ÅVC:erna kan man lämna in metspön, drag, håvar och smånät.
–Även redskap och tillbehör från fritidsfisket riskerar att bli skräp, både i vatten och på land. Genom Fiskereturen vill vi bidra till en ökad insamling och återvinning av fiskeredskap för att skapa en skräpfri miljö, säger Eva Blidberg, sakkunnig för havsfrågor på Håll Sverige Rent.
Uttjänta och övergivna fiskeredskap som hamnar på fel ställen i haven och i vår natur är ett stort miljöproblem. Redskapen bidrar till spridning av mikroplaster, kan snärja in fåglar och däggdjur och fortsätter att fiska under lång tid, så kallat spökfiske. Varje år förloras cirka 28 miljoner beten, 11 miljoner sänken och 140 miljoner meter fiskelina i de nordiska länderna. Det är en uppskattning som görs i en rapport från IVL Svenska miljöinstitutet.
Här kan uttjänta fiskeredskap lämnas in 1 juni till 31 augusti
-
Visby ÅVC
-
Slite ÅVC
-
Hemse ÅVC
Se www.gotland.se/atervinningscentraler för öppettider.
–Insamlingen av fiskeredskap på Gotland var ifjol en dundersuccé. Flera hundra fiskenät och uppåt 1000 fiskeredskap samlades in på Gotland, så det är väldigt bra att detta görs i år igen. Det känns också hållbart att vi på dessa tre ÅVC:er kan ta emot fiskeredskap som sedan återvinns, säger Peter Daun, kommunikatör på Region Gotland.
Redskapen återvinns
Fiskereturen, som är ett samarbete mellan Båtskroten, Sotenäs kommun, Håll Sverige Rent och Fiskareföreningen Norden och finansieras av Havs- och vattenmyndigheten, är en insamlingstjänst som ska ta emot uttjänta fiskeredskap och se till att de återvinns.
Fiskeredskap är ofta besvärliga att återvinna. Det kan handla om stora och svårhanterliga redskap som består av många olika komponenter. Omfattande manuellt arbete krävs för att separera exempelvis stålvajrar och blysänken och se till att de återvinns istället för att hamna i deponi. Genom Fiskereturen transporteras fiskeredskapen kostnadsfritt till den marina återvinningscentralen i Sotenäs, där man specialiserat sig på att ta hand om, separera och återvinna delarna i fiskeredskapen.
Visste du att…
-
I våra hav flyter det runt 75–199 miljoner ton plast
-
Varje år ökar mängden plast med mer än 11 miljoner ton.
-
Förlorade fiskeredskap utgör 27 procent av det marina skräpet som hittas på stränder i Europa.
-
94 procent av all plast i havet syns inte, utan ligger på havsbotten.
-
Forskare varnar för att det kommer finnas mer plast än fisk i våra hav år 2050.
Från år 2025 ska producenter ansvara för insamling och återvinning av fiskeredskap enligt ett EU-direktiv. Det gäller både yrkes- och fritidsfisket.
Läs mer om Fiskereturen på www.fiskereturen.se.
Nyckelord
Kontakter
Anna EhnSakkunnig område NaturHåll Sverige Rent
Tel:070-723 72 40anna.ehn@hsr.sePeter DaunKommunikatör på Region Gotland
Tel:0498-269025peter.daun@gotland.seBilder

Länkar
Om oss
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Nya siffror: så mycket skräpar vi ner i Sverige8.4.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
I dag släpper Håll Sverige Rent sin årliga Skräprapport med ny statistik, fakta och analyser om nedskräpningen i Sverige. Rapporten följer trender kring nikotinskräp – fimpar, snus och vejps – samt lustgastuber, och granskar det förbjudna och reglerade skräpet, såsom plastkorkar, engångsmuggar och plastpåsar. Nya mätningar visar hur många skräp du passerar under en kilometers promenad till jobbet, och en djupdykning i skräpet på svenska stränder avslöjar alarmerande nivåer längs Västerhavets kust. LADDA NER SKRÄPRAPPORTEN 2025 - KLICKA HÄR
Håll Sverige Rent lanserar "Fräschify 3000" – ett aprilskämt om ett verkligt skräpproblem31.3.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fimpar, snus och godisförpackningar är inte bara en vanlig syn i svenska städer – det är ett miljöproblem som kostar samhället över en halv miljard kronor om året. Skräpet skadar djur, natur och får människor att känna sig mindre trygga och trivsamma i sin omgivning. Ändå är det många som låter bli att slänga sitt skräp i papperskorgen – ofta för att det känns för kladdigt och ofräscht att hantera. Därför lanserar Håll Sverige Rent den 1 april kampanjen Fräschify 3000 – en humoristisk kommunikationskampanj med ett allvarligt budskap.
Så hög är kommunernas nota för skräpstädning24.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Senast den 31 mars ska alla Sveriges kommuner rapportera in sina kostnader för att hantera nedskräpningen. Detta enligt en förordning som bygger på principen att förorenaren betalar. Nu ska de som producerar vissa engångsplastprodukter stå för sin del av skräpnotan. Den senaste rapporteringen visar att kostnaderna för nedskräpning översteg en halv miljard kronor. Här kan du se vad skräpet kostar i varje kommun.
Hundbajs och nedskräpning – vad säger lagen?18.3.2025 08:35:00 CET | Pressmeddelande
Våren är här, och med den smältande snön dyker mindre trevliga överraskningar upp längs våra gator och promenadstråk – hundbajs och slängda bajspåsar. Ett återkommande problem varje år som påverkar både trivsel och miljö. Det många inte vet är att det räknas som nedskräpning och kan ge böter.
Över 350 000 redan anmälda till Skräpplockardagarna17.3.2025 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Nu har anmälan till Håll Sverige Rents Skräpplockardagar 2025 varit öppen i drygt två veckor. Och det är redan 351 408 personer som har anmält sig. Här är kommunerna som just nu toppar listan över flest antal anmälda barn och ungdomar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum