Ving AB

Kasserade lakan och frotté från Vings hotell får nytt liv i ny produktserie

Dela

I Vings strävan att minska sitt klimatavtryck är en viktig del att hitta lösningar för återbruk av produkter som inte längre används, såsom handdukar och lakan. Ett samarbete har därför inletts med upcycling-företaget Reused Remade och tillsammans med dem kan Sveriges största researrangör nu för första gången ge kasserade hotelltextiler nytt liv i form av en helt ny produktserie med bla necessärer, totebag, tygväska och hårturban. Produkterna kommer att kunna köpas på Vings egna familje- och vuxenhotell från slutet på juli.

Nya necessärer tillverkade av Vings kasserade hotellfrottéer. Fotograf Mats Högberg, Ving
Nya necessärer tillverkade av Vings kasserade hotellfrottéer. Fotograf Mats Högberg, Ving

Under hösten har över 19 ton lakan och handdukar samlats in från Vings hotell i Spanien, Grekland och på Cypern som därefter har förvandlats till nya produkter. Tidigare använde hotellen gamla lakan och frotté till att täcka över möbler när hotellen var stängda för säsongen, vid renovering eller rengöring. Viss textil kommer fortsatt att sparas, men majoriteten kommer genom det nya samarbetet att återbrukas och på sikt är förhoppningen att utöka produktserien.

Hotelltextil är av god kvalitet, vilket gör att det lämpar sig bra för sk ”kreativt återbruk”.

-Initiativet om återbruk kom från våra hotell som såg en möjlighet i att göra något med det linne som inte längre används. Ofta kasseras lakan och frottéer för att ett hål eller en fläck uppkommit eller att kanterna är nötta. I övrigt är textilen helt användbar och det är de delarna som har använts till de nya produkterna. Det känns fantastiskt att vi tillsammans med Reused Remade har vi hittat en fin cirkulär lösning där vi både kan erbjuda våra gäster nya produkter samtidigt som vi ökar livslängden för våra hotelltextilier, säger Claes Pellvik, kommunikationschef Ving.

Lägre klimat- och miljöpåverkan än jämförbara nytillverkade produkter

Företaget Reused Remade är specialister på kreativt återbruk. Processen omfattar materialinsamling, logistik, produktutveckling, design, samt produktion och distribution. Textilprodukterna har signifikant lägre klimat- och miljöpåverkan än jämförbara produkter tillverkade av jungfruligt eller återvunnet material.

-När stora, välkända företag som Ving tar initiativ till ansvarsfulla metoder, fungerar de som förebilder och inspirationskällor för fler företag. Detta kan leda till en bredare acceptans och implementering över hela branschen. 1 kg upcyclade produkter från Reused Remade orsakar cirka 1,5 kg CO2, där motsvarande siffra för jungfruligt material är 10-40 kg, enligt Naturvårdsverket. Det är spännande att kunna använda vår upcycling-lösning för att hjälpa en så stor aktör som Ving att verkligen göra skillnad, och vi ser fram emot ett fortsatt samarbete, säger Pia Walter, medgrundare och CFO Reused Remade.

I produktserien finns hårturbaner, hårband, make-up pads, necessärer, en tote bag och en större tygkasse som rymmer badlakan. Produkterna kommer att kunna köpas i hotellbutikerna och på Spa-avdelningarna på Vings familjehotell Sunwing Family Resorts och Ocean Beach Club samt på vuxenhotellen Sunprime Hotels i Spanien, Grekland och Cypern från och med slutet på juli.

Om Reused Remade

Reused Remade är ett innovativt företag som är dedikerat till hållbarhet och upcycling. Genom att återbruka hotelltextilier och tillverka nya produkter med lång livslängd, minskar företaget klimat- och miljöavtrycket inom textilindustrin. Produkterna kombinerar funktionalitet med stilren design och erbjuder företag konkurrenskraftiga alternativ och konsumenter hållbara val. Med ett starkt engagemang för resurseffektivisering är Reused Remade en föregångare inom branschen. Läs mer på: https://reusedremade.com

Kontakter

Bilder

Fotograf Mats Högberg, Ving
Fotograf Mats Högberg, Ving
Ladda ned bild
Fotograf Mats Högberg, Ving
Fotograf Mats Högberg, Ving
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Fotograf Mats Högberg, Ving
Fotograf Mats Högberg, Ving
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Fotgraf Mats Högberg, Ving
Fotgraf Mats Högberg, Ving
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Ving är en del av Nordic Leisure Travel Group (NLTG), Nordens ledande semesterföretag som erbjuder resor, såväl klassiska paketresor som egenpaketerade resor med reguljärflyg samt kryssningar. I gruppen ingår researrangörerna Ving, Globetrotter, Spies, Tjäreborg, flygbolaget Sunclass Airlines samt de egna koncepthotellen Sunprime Hotels och Sunwing Family Resorts samt Ocean Beach Club och vännerna Lollo & Bernie. Ving ägs av Petter Stordalens Strawberry Group, Altor Funds och TDR Capital.

Följ Ving AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ving AB

Ostadigare sommarväder skapar rusning efter resor11.6.2024 08:14:27 CEST | Pressmeddelande

Högsommartemperaturerna och solskenet som många svenskar vant sig vid under maj och början på juni ser nu att vara ett minne blott. Och i takt med att kvicksilvret dalat rejält de senaste dagarna med regn, åska och blåst som dragit in över landet kom reslusten som ett brev på posten. Sveriges största researrangör, Ving, vittnar om både en väder- och skatteåterbäringseffekt då försäljningen av resor i helgen ökade med hela 60 procent jämfört med samma tid i fjol.

Eftertraktade sommaravgångar till Cypern från Växjö Småland Airport26.4.2024 12:22:13 CEST | Pressmeddelande

Om lite drygt en månad lyfter Vings första sommaravgång från Växjö Småland Airport med destination Cypern. Och efter en lång vinter är smålänningarna minst sagt ressugna. De senaste två veckorna har försäljningen ökat med 69 procent jämfört med samma tid i fjol, men det är inte bara sommarresorna till Cypern som lockar. Nu släpper även Ving upp nästa vinters resor till Gran Canaria där säsongen startar upp i samband med den eftertraktade höstlovsveckan.

Ving vittnar om ”skatteeffekt”: Rekordstor skatteåterbäring skapar reserusning15.4.2024 14:26:48 CEST | Pressmeddelande

Med ökade räntekostnader är årets skatteåterbäring rekordstor och i förra veckan fick en stor andel svenskar ett extra tillskott i kassan. Och är det något som utbetalningen skapar så är det reslust. Hos Sveriges största researrangör Ving ökade antalet bokningar under helgen med hela 55 procent jämfört med samma helg i fjol och på ving.se ökade sökningarna på resor med 32 procent.

6 av 10 charterresor med Ving till Cypern från Umeå redan slutsålda12.4.2024 06:21:00 CEST | Pressmeddelande

Sveriges största researrangör Ving vittnar om ett högt tryck på charterresorna från Umeå Airport. Bara under förra veckan ökade försäljningen med 100 procent jämfört med samma tid i fjol. Redan nu är 6 av 10 platser på sommarens avgångar till populära Cypern bokade och Ving räknar med ett fortsatt högt tryck, även på vinterns resor till Gran Canaria som bokningsmässigt ligger i linje med fjolåret.

6 av 10 charterresor med Ving redan bokade från Luleå i sommar12.4.2024 06:14:40 CEST | Pressmeddelande

Efter en lång vinter börjar Luleåborna och norrbottningarna nu blicka söderut. Strax innan Valborg, den 27 april, lyfter sommarsäsongens första charterflyg med Ving från Luleå Airport och dagen därefter ytterligare ett, då med destination Rhodos. Och efterfrågan på Vings charterresor i sommar är stor. Redan nu är 6 av 10 platser slutsålda och första avgångarna är helt fullbokade. Men även vinterns resor till Gran Canaria lockar. Jämfört med samma tidpunkt i fjol ser Ving en ökning med 45 procent när det gäller inbokade resenärer till vintern.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye