Linköpings kommun – Politik

Strandfiket erbjuds säsongslov

Dela

Kommunen ändrar linje i frågan om Mickeys strandfik. Genom att erbjuda ett säsongslov hoppas S-M-styret att verksamheten fortsatt ska finnas kvar. Säsongslov är ett bygglov för ändamål av säsongskaraktär.

Verksamheten Mickeys strandfik har funnits i 13 år under tidsbegränsat bygglov, vilket innebär att det nuvarande tillståndet löper ut vid årskiftet 2024/2025. Kommunen gick tidigare ut med att platsen skulle återställas, men tar nu ett steg tillbaka i frågan. 

– Processen gick för fort, och därför har vi fått ta ett steg tillbaka för att se vilka möjligheter vi har för att ha kvar strandfiket, säger Stefan Erikson (M), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. 

Lagstiftningen, i det här fallet plan- och bygglagen, gör det omöjligt för Linköpings kommun att förlänga bygglovet mer än till maximalt 15 år. Strandfiket är dock en uppskattad verksamhet och därför har kommunens politiska ledning, tillsammans med tjänstepersoner, undersökt vilka lösningar som finns för att möjliggöra att verksamheten ska kunna finnas kvar.  

– Fiket är väldigt populärt och värdefullt för Linköping. Därför har vi jobbat hårt för att hitta en lösning, säger Stefan Erikson (M) kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. 

Entreprenören kommer nu att erbjudas en möjlighet att fortsätta bedriva verksamheten med ett säsongslov. Det innebär att strandfiket kommer kunna fortsätta hålla öppet under sommarsäsongen samt att kommunen inte kommer att bygga någon ny byggnad på platsen.

– Jag är glad över att vi har hittat en möjlig väg framåt för strandfiket som är en uppskattad plats som många besöker, säger Mari Hultgren (S), ordförande i bygg- och miljönämnden. 

Kontakter

Tillsammans för Linköping.

Följ Linköpings kommun – Politik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun – Politik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye