V: Låt SKR förhandla om kortare arbetstid

Dela

Styret i Region Stockholm bör agera för att ge Sveriges kommuner och regioner mandat att möta Vårdförbundet i den pågående konflikten. Det kräver nu Vänsterpartiet i regionen.

"Vi vill skicka ett tydligt mandat till SKR om att möta Vårdförbundet i förhandlingar om arbetstidsförkortning", säger Jonas Lindberg (V), oppositionsregionråd i Region Stockholm.
"Vi vill skicka ett tydligt mandat till SKR om att möta Vårdförbundet i förhandlingar om arbetstidsförkortning", säger Jonas Lindberg (V), oppositionsregionråd i Region Stockholm. Foto Anna Dvrnik

Läget i konflikten mellan Sveriges kommuner och regioner, SKR, och Vårdförbundet om ett nytt kollektivavtal tycks helt låst. Enligt SKR saknar man mandat från regionerna för att förhandla om fackets viktigaste fråga: arbetstidsförkortning. Förhandlingsmandatet ges från regiondirektörer och HR-direktörer i landets regioner, det vill säga tjänstemän i politiskt styrda organisationer.

– Politiken i regionerna kan och bör skicka signaler om vad man vill se för resultat av förhandlingarna. Vänsterpartiet kräver nu att det politiska styret i Region Stockholm slutar agera släpvagn åt regiondirektörerna och i stället tar ansvar. Vi vill skicka ett tydligt mandat till SKR om att möta Vårdförbundet i förhandlingar om arbetstidsförkortning, säger Jonas Lindberg (V), oppositionsregionråd i Region Stockholm.

Enligt en färsk rapport från Vårdkompetensrådet har 13 000 sjuksköterskor valt att lämna yrket. Kostnaden för det tappet beräknas till 5,5 miljarder kronor och arbetsmiljön pekas ut som en av de främsta orsakerna till personalflykten. Samtidigt arbetar 30 procent av Vårdförbundets medlemmar som är kvar i yrket deltid, främst på grund av ohållbara arbetstider och brist på återhämtning.

– Under pandemin var alla överens om att vårdpersonalens arbetsvillkor behöver förbättras, och att vi inte har råd att tappa fler medarbetare. Att bara något år senare vägra att förhandla om arbetstidsförkortning sänder väldigt märkliga signaler, säger Jonas Lindberg (V).

Under tisdagens regionfullmäktige ställer Vänsterpartiet en fråga om SKR:s förhandlingsmandat till ansvarigt regionråd i Region Stockholm. Debatten går att se live och i efterhand på regionens hemsida.

Nyckelord

Kontakter

Följ Vänsterpartiet Region Stockholm

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Region Stockholm

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye