Ny intensivbehandling ger stor effekt för flyktingar med PTSD
En person som tvingats fly krig och förföljelse har en tio gånger högre risk att drabbas av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) än svenskfödda – ungefär 30 procent av nyanlända och flyktingar lider av PTSD. En studie från Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering visar att en ny typ av intensivvårdsbehandling ger stor effekt – och därmed ett nytt hopp för krigsflyktingar.
I dag på Världsflyktingdagen (World Refugee Day) släpper Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering rapporten ”Intensivbehandling för personer som traumatiserats till följd av tortyr, krig och flykt”. Rapporten beskriver en pilotstudie vid Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade (RKC) i Uppsala. Syftet med att testa en ny metod har varit att hjälpa de som inte får effekt av traditionell traumabehandling. Inspiration till pilotstudien hämtades bland annat från Nederländerna, där en traumaterapi som i vanliga fall tar mellan 1–2 år kondenserats till åtta heldagar.
Behandlingen på RKC i Uppsala ges i intensivt format under fem heldagar och använder en kombination av två välbeforskade traumabehandlingsmetoder, Prolonged Exposure (PE) och Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR), tillsammans med fysisk aktivitet eller musikterapeutiska interventioner. Den kvantitativa utvärderingen av projektet visade att intensivbehandling hade stor effekt på minskning av PTSD-symtom. En kompletterande kvalitativ utvärdering i form av intervjuer med patienter samt gruppintervjuer med behandlare visade att behandlingen var uppskattad av både patienter och behandlare och upplevdes som genomförbar, effektiv och säker.
– Patienternas rädsla har minskat. Både specifik rädsla för traumamaterial som minnesbilder, tankar och känslor relaterade till den traumatiska händelsen, rädsla för exempelvis mörker eller hundar – men också generellt, att man inte känner sig rädd hela tiden. Det här är resultat som vi ofta ser efter en vanlig lyckad traumafokuserad behandling. Det som är så fantastiskt är att patienten får uppleva en förbättring på bara en vecka, berättar Lina Vågbratt, projektledare för pilotprojektet och leg. psykolog vid RKC i Uppsala.
Resultat från statistiska analyser av behandlingen visar att effekterna för PTSD och ångest är mycket stora.
– Det är värt att notera att intensivbehandlingens effekter på PTSD och ångest är statistiskt säkerställda trots att studiepopulationen endast består av tio individer. Efter behandlingen uppfyllde fem av de tio deltagarna inte längre de diagnostiska kriterierna för PTSD. Alla som har genomgått behandlingen är nöjda och en majoritet vill rekommendera behandlingen till andra, säger Petter Tinghög, forskare vid Röda Korsets Högskola.
Personer som tvingats på flykt utesluts ofta ur behandlingsstudier eftersom livet som ny i ett land är krävande. Den stressande exiltillvaron gör att många har svårt att få momentum i veckovisa terapisessioner, vilket understryker behovet av mer kunskap om traumaterapi som fungerar i en instabil tillvaro.
– Intensivbehandling är hjälpsam för mycket sköra patienter, trots att upplägget är krävande. Vi betraktar intensivbehandling som en effektiv metod för krigsskadade och torterade och kommer att arbeta vidare med att förfina upplägget, säger Niklas Möller, verksamhetschef för Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade, Uppsala.
Nyckelord
Kontakter
Isak HellerupPressekreterareSvenska Röda Korset
Presstjänsten - kontakta mig i alla pressfrågor som rör Röda Korset.
Björn ForsbeckPressekreterareSvenska Röda Korset
Presstjänsten - kontakta mig i alla pressfrågor som rör Röda Korset.
Bilder
Dokument
Länkar
Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering
Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering är ett samarbete mellan Svenska Röda Korset och Röda Korsets Högskola med syfte att utveckla bättre traumabehandling för människor som skadats av tortyr och krig. Utifrån Svenska Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterades kunskap och högskolans vetenskapliga kompetens driver vi kliniknära forskning för att bidra till mer effektiv och skonsam rehabilitering – i Sverige och globalt.
Följ Röda korset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Röda korset
Röda Korset kommenterar regeringens totalförsvarsproposition15.10.2024 18:25:19 CEST | Pressmeddelande
Idag presenterade regeringen sin totalförsvarsproposition för 2025-2030. Detta sker i en tid då väpnade konflikter och klimatrelaterade katastrofer ökar. Regeringen beskriver propositionen som ett "paradigmskifte" för det civila försvaret och betonar vikten av att dra lärdomar från kriget i Ukraina. Det huvudsakliga fokuset i förslaget ligger fortsatt på det militära försvaret.
Fredspriset en välbehövlig påminnelse om kärnvapens katastrofala konsekvenser11.10.2024 12:06:52 CEST | Pressmeddelande
79 år sedan kärnvapen tillintetgjorde Hiroshima och Nagasaki växer återigen risken för att vapnen ska användas på nytt. Vissa menar att risken inte varit så stor på decennier. Det är därför mycket betydelsefullt att Nobelkommittéen väljer att sätta fokus på dessa vapens katastrofala humanitära konsekvenser med årets fredspris, menar Svenska Röda Korset.
Röda Korset och ICA i gemensam satsning för att öka svenskarnas hemberedskap18.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
ICA har under 30 år stöttat Röda Korsets verksamhet i Sverige. Nu gör man en gemensam satsning under beredskapsveckan den 23-29 september för att stärka den civila beredskapen i Sverige. Röda Korset kommer vara närvarande i hundratals ICA-butiker över hela landet under veckan för att informera om hur och varför man ska vara krisredo. Under parollen “Bli krisredo med oss!” syftar satsningen till att stärka allmänhetens kunskap och med det även Sveriges civila beredskap.
Ny undersökning: Sämre krisberedskap i hushåll med låg inkomst11.9.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
En ny novusundersökning, utförd på uppdrag av Röda Korset, visar att svenskarna är bättre rustade för samhällskriser nu än för tre år sedan. Nära sex av tio uppger att de har gjort förberedelser hemma för att klara av en kris – en mer än fördubbling jämfört med en liknande undersökning från 2021. Samtidigt visar undersökningen på betydande skillnader i beredskapen beroende på inkomst och utbildningsnivå.
3 200 anhöriga saknas av personer i Sverige30.8.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Krig, konflikter och katastrofer fortsätter att orsaka svåra och långvariga humanitära konsekvenser, bland annat att familjer splittras och förlorar kontakten med varandra. Det kan drabba personer på flykt till Sverige eller personer från olika diasporor som utgör Sveriges befolkning. Just nu saknar drygt 900 personer i Sverige information om vad som hänt 3 200 anhöriga i utlandet. Många familjer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt. Samtidigt ställs anhöriga ofta inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum