Ett viktigt steg mot en hållbar elförsörjning i Västernorrland

I Örnsköldsvik finns stora pågående och planerade satsningar som har ett betydande värde för Sveriges konkurrenskraft och förmåga att uppnå noll nettoutsläpp av växthusgaser till 2045. För att klara klimatomställningen behöver landet elektrifieras, med en förväntad dubblering av elbehovet under de närmsta 20 åren. Vårt geografiska område är inget undantag till denna förutsättning – för att kunna ställa om och investera i en hållbar framtid behövs även här ett hållbart energisystem med tillräcklig effekt.
Den 20 mars bjöd Övik Energi i samverkan med Länsstyrelsen Västernorrland och Region Västernorrland in till ett kunskapsseminarium och dialog om hållbar elförsörjning, med fokus på Örnsköldsvik i synnerhet och även länet i övrigt. Syftet med mötet var att skapa en dialog om framtidsplanerna för de överliggande region- och stamnäten och att samla en gemensam kompetens kring effektbristen och hur den kan avhjälpas. Deltagarna på seminariet representerade näringslivet, elnätsägare, akademin, tjänstepersoner samt politiker från kommunal och regional nivå.
Innehåll från dagen i korthet
Kommunstyrelsens ordförande, Anna-Britta Åkerlind (C), inledde förmiddagen med att presentera ett axplock av de mer än 20 miljarder kronor som investerats lokalt i den gröna omställningen under de senaste åren. Anna-Britta presenterade även kommunens samhällsekonomiska satsningar, med centralorten och Grundsunda 2030 som exempel. Inledningen avrundades med att synliggöra vilka investeringar som görs i övriga Västernorrland, presenterat av länsråd Daniel Gustafsson, och Johnny Lundin (C), ordförande regionala utvecklingsnämnden.
Resten av förmiddagen dedikerades till halvtimmesföredrag från Svenska Kraftnät (SvK), Vattenfall Eldistribution och lokala case på effektbrist från Ørsted/FlagshipONE och BAE Systems. Från SvK deltog Katarina Larsson, chefsstrateg för samhällspolitiska kontakter, och Mia Ahlstrand, samhällskontakt Region Nord. SvK presenterade organisationens uppdrag, utmaningar och scenarion för den framtida elförbrukningen, hur planeringen görs utifrån inkomna ansökningar samt hur lägesbilden ser ut för elområde 2 och Västernorrland.
Vattenfall Eldistribution tog därefter över med sitt föredrag, presenterat av Eva-Marie Rönnbäck, Customer & Markets, och Ann-Marie Gelius, Network Connections LN. Deltagarna fick en visning av hur stamnät, regionnät och lokalnät hänger samman, hur lång tid det tar för projektering till idrifttagning inom linje- och områdeskoncession, hur efterfrågan på anslutningar till elnätet kraftigt eskalerat de senaste åren, samt vilka investeringar som ska göras för stationerna i Moliden, Domsjö och Mellansel.
Först ut av två kundcase var Ørsted. Presentationen hölls av bland annat Claus Møller, Head of Execution & Operation, Power-to-X och Max Tjellander, Design & Compliance Manager. Ørsted presenterade sin organisations historik och var de är idag, bolagets expansion inom Power-to-X, en överblick av FlagshipONE i Örnsköldsvik, samt de utmaningar de står inför när det gäller att navigera det svenska energisystemet som en storskalig industrikund.
Det andra kundcaset hölls av BAE Systems Hägglunds, representerat av Tomas Karlson, Director New Business, och Mikael Edlund, Logistics & Facilities Manager. Bolaget befinner sig i en stark tillväxtperiod, med ett växande krav på ytterligare investeringar i fastigheter, resurser och kompetenser i Örnsköldsvik. Bolaget poängterar att en fortsatt expansion kommer att innebära en successivt större efterfrågan på effekt.
Ett steg framåt i energiförsörjningsfrågan
Förmiddagen avrundades med en summering av dagens innehåll och en frågestund med samtliga deltagare. Roland Nordin, vd Övik Energi, ser dagen som ett viktigt steg i rätt riktning för energiförsörjningen i Örnsköldsvik och Västernorrland.
- I Örnsköldsviks kommun finns inte bara ett behov av effekt, men även en möjlighet att producera upp till 950 MW, säger Roland. Vår svåraste utmaning är en otillräcklig kapacitet och här behöver vi jobba tillsammans för att möta behovet både i dag och i framtiden.
Det nyinrättade rådet fortsatte under eftermiddagen med ett separat möte för att ta lärdomarna från förmiddagen vidare i sitt arbete med den regionala nätanalysen.
Relaterade länkar
Kontakter
Patric LeonhedKommunikatör
Tel:073-529 23 03patric.leonhed@ovikenergi.seBilder



Om oss
Övik Energi är det nära fullserviceföretaget inom hållbar energi och kommunikation. Vi erbjuder elavtal, eldistribution, fjärrvärme, processånga, fjärrkyla, fibernät och energitjänster. Övik Energi ägs till 100 procent av Rodret i Örnsköldsvik AB som i sin tur ägs av Örnsköldsviks kommun.
Följ Övik Energi
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Övik Energi
Öppet hus hos Övik Energi 12 april11.4.2025 07:00:00 CEST | Pressinbjudan
Den 12 april klockan 11.00-14.00 håller Övik Energi Öppet hus på Hörneborgsvägen 7, ett stenkast bort från det lokala kraftvärmeverket. Utöver allmänheten välkomnar vi även press- och media att delta, med möjlighet att intervjua bolagets ledning.
PTS beviljar 15 miljoner till fiberprojekt på Örnsköldsviks landsbygd29.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Övik Energi stärker nu den digitala infrastrukturen i Örnsköldsviks kommun för att fler ska få tillgång till snabbt och stabilt bredband. Med 15 miljoner kronor i statligt stöd från Post- och telestyrelsen (PTS) expanderar Övik Energi nu det kommunala fibernätet i områdena Grundsunda och Flärke.
Övik Energi ställer om till 100 procent förnybart22.11.2024 12:00:48 CET | Pressmeddelande
Under hösten har Övik Energi möjliggjort en övergång i kraftvärmeverkets produktion till att helt kunna använda förnybara biobränslen i form av restprodukter från skogs- och pappersmassaindustrin. Omställningen innebär att energibolaget tagit sig betydligt närmare målet om att bli klimatneutral inom den egna verksamheten år 2025.
Övik Energi blir ny medlem i Hagainitiativet12.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Övik Energi går med i Hagainitiativet för att tillsammans med svenska företag från olika branscher ta ansvar och påskynda den gröna omställningen. Hagainitiativet har under flera år varit en drivande kraft inom näringslivet och i samarbete med det offentliga skapat bättre förutsättningar för företagens klimatarbete. Bland medlemmarna i nätverket finns även Axfood, Coca-Cola Europacific Partners, Folksam, HKScan Sweden, JM, Lantmännen, Löfbergs, McDonald’s Sverige, Preem, Stena Recycling och Swedbank.
Utvecklingen av FlagshipONE upphör15.8.2024 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
Ørsted har beslutat att upphöra med utvecklingen av projektet FlagshipONE vid Övik Energis kraftvärmeverk. Som följd avbryts arbetet med att ansluta den planerade anläggningen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum