Vänsterpartiet Skåne

Vänsterpartiet vinner gehör för möjlighet till tolkutbildning i Skåne

Dela

Under dagens möte med regionala utvecklingsnämnden behandlades Vänsterpartiets initiativ kring att undersöka möjligheten att starta upp förberedande tolkutbildningar för talande språktolkar, generella och med inriktning på sjukvården, med hjälp av skånska utbildningsaktörer.

-  Rätten att förstå och medverka i sin egen behandling inom sjukvården är grundläggande, säger Vilmer Andersen, Vänsterpartiets representant i nämnden. Det har kommit oroväckande rapporter om vårdmöten där barn, vänner och släktingar har fått tolka åt patienter när vården inte kunnat tillhandahålla auktoriserade tolkar. Samtidigt har vi en bred språkkompetens i den skånska befolkningen och goda möjligheter att kunna erbjuda möjlighet till utbildning på området, vilket också kan ge fler chans till ett utvecklande arbete och försörjning inom en sektor med stora behov.

Initiativet ger utvecklingsdirektören i uppdrag att undersöka förutsättningarna för en regional utlysning till skånska utbildningsaktörer, på liknande sätt som man tidigare gjort med riktade utlysningar för undersköterskeutbildning och utbildningar inom andra bristyrken. Sysselsättningsgraden i Skåne ligger något under rikets och har gjort i många år, samtidigt som det är stor brist på personal, inte minst inom välfärden.

- Det är viktigt att regionen gör satsningar på utbildningar och yrkesområden som människor som bor här har nytta av. Folkhögskolorna och yrkeshögskolorna i regionen har lång erfarenhet, stor kompetens och jättefina resultat. Vi hoppas att det snart kan vara möjligt för dem att titta på bra former för en förberedande tolkutbildning! avslutar Tobias Peterson, även han representant för Vänsterpartiet i regionala utvecklingsnämnden.

Se hela initiativet här.

Nyckelord

Kontakter

Vilmer AndersenLedamot i regionfullmäktige, representant i regionala utvecklingsnämnden

Tel:070 - 585 22 24

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden! Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

Fel att dra in stödet till Ibn Rushd södra Sverige20.6.2024 13:14:14 CEST | Pressmeddelande

Under gårdagens möte med kulturnämnden i Region Skåne beslutade man att dra in det regionala stödet till studieförbundet Ibn Rushd södra Sverige. Beslutet grundade sig på en revisionsrapport genomförd av Ernst & Young. ”Det finns ingen bevisning för att Ibn Rushd använt något material som strider mot regionens grundläggande villkor”, säger Ingrid Mattiasson Saarinen, Vänsterpartiets representant i nämnden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye