Familjebostäder

Familjebostäder tar steg mot cirkulärt byggande

Dela

Alla Familjebostäders byggprojekt ska präglas av cirkulärt byggande och återbruk. Nu har vi tagit fram tydliga definitioner och mätetal för cirkularitet när vi bygger nya bostäder.

Emma Evers Holm, hållbarhetsstrateg och Dag Urban Hoas, nyproduktionschef på Familjebostäder
Emma Evers Holm, hållbarhetsstrateg och Dag Urban Hoas, nyproduktionschef på Familjebostäder

Familjebostäder har skärpt klimatmålen för att halvera klimatutsläppen till år 2030. Det kräver en stor omställning i hela byggprocessen. Att arbeta med en cirkulär byggprocess är ett steg mot att minska vår klimatpåverkan, berättar Emma Evers Holm, hållbarhetsstrateg på Familjebostäder.

– Att bygga cirkulärt innebär att vi ska sträva efter att designa och bygga våra hus på ett resurseffektivt sätt. Att minska byggavfallet, välja återvunna eller återvinningsbara material, skapa hus som håller länge och kan anpassas för olika ändamål eller demonteras enkelt i framtiden, säger Emma Evers Holm.

Så mäter vi cirkularitet

Alla aktörer i byggbranschen har olika definitioner och mått för cirkulärt byggande. När Familjebostäder beslutade om cirkulärt byggande och återbruk 2023 saknades tydliga definitioner och mätetal. Nu har vi kommit fram till vad cirkularitet innebär för bolaget och hur vi ska mäta det. För att följa upp framstegen har vi tagit fram fyra olika index för att mäta cirkularitet när vi bygger nya bostäder.

  • Cirkularitet in: mäter hur stor andel av husets vikt som består av återvunnet, återbrukat, förnybart eller ej förnybart nytt material.
  • Cirkularitet ut 0: mäter mängden avfall och hur mycket av det som sorteras för återvinning eller deponi.
  • Cirkularitetsindex massa: mäter schaktmassor – hur stor andel som omfördelas inom fastigheten och hur mycket som transporteras till eller från fastigheten.
  • Cirkularitetsindex ut ROT: bedömer hur väl byggnaden kan anpassas och demonteras under sin livslängd. Genom att planera och bygga husen smart kan vi minska mängden byggavfall, bygga hus som håller länge och går att förvalta på ett resurseffektivt sätt. Här mäter vi att vi har satt rätt kriterier för att lyckas med det.

Steg mot cirkulärt byggande

Familjebostäder börjar mäta cirkularitet i år för att kunna sätta målnivåer för alla nybyggnadsprojekt från och med 2025. Det är en del av bolagets utvecklingsprojekt för att minska klimatpåverkan och öka det cirkulära byggandet. Projektet sker i samarbete med arkitektbyrån White.
– Det är ett viktigt initiativ för att minska resursanvändningen och i det långa loppet vår klimatpåverkan, menar Caroline Cederström, hållbarhetsstrateg från White arkitekter och operativ projektledare för projektet.

Kontakter

Om oss

Familjebostäder har jobbat för allas rätt till ett tryggt hem sedan 1936. Vi äger och förvaltar 21 000 bostäder i Stockholm, där mer än 44 000 stockholmare bor. Vår vision är att skapa hem för en enklare vardag. Vi erbjuder hyresrätter där underhåll och service ingår. Vi renoverar och bygger nytt med framtiden i sikte - energisnålt och uppkopplat. Det ska vara enkelt att bo hos oss.

Följ Familjebostäder

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Familjebostäder

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye