Höjd medianlön ökar kompetensbristen
I tisdags blev det åter dyrare att anställa en arbetskraftsinvandrare. Då kom beskedet hur mycket medianlönen ökat det senaste året.
När medianlönen i Sverige stiger, höjs också lönegolvet för arbetstillstånd. Denna gång med drygt 1 100 kronor till 28 480 kronor i månaden.
– Det är illa, men det riskerar att bli ännu värre nästa år om regeringens planer på att höja lönegolvet till 100 procent av medianlönen – 35 600 kronor i månaden – blir verklighet, säger Patrick Joyce, chefekonom på Almega.
Ett lönekrav på nästan 36 000 kronor i månaden kommer att stänga ute arbetskraftsinvandrare i mer än hälften av alla yrken på arbetsmarknaden, även högt kvalificerade yrken i tjänstesektorn.
– Detta visar tydligt hur orimligt lönegolvet är. Det kommer att kraftigt förvärra situationen för de företag som redan nu har svårt att hitta den kompetens de behöver. Regeringen borde verkligen tänka om och avstå från planerna att höja lönegolvet ytterligare, säger Patrick Joyce.
Om oss
För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40
Om Almega:
Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har drygt 11 000 medlemsföretag med sammanlagt närmare 600 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstesektorn. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se.
Följ Almega
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Almega
Så får AI tjänstesektorn att lyfta17.1.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Generativ AI förändrar vårt arbetsliv. I tjänstesektorn kan AI bidra med ökad produktivitet, nya innovationer och fler jobb. Det visar en ny rapport där Almega har kartlagt AI:s påverkan på arbetsmarknaden. ”AI kan stärka svensk konkurrenskraft och skapa framtidens jobb," säger Patrick Joyce, chefekonom på Almega.
Almegas tjänsteindikator: Uppgången dröjer – jobben blir färre17.12.2024 07:27:00 CET | Pressmeddelande
Läget är fortsatt tufft i tjänstesektorn med låg efterfrågan på såväl konsument- som företagstjänster. Och även om produktionen ökar något skjuts vändningen allt längre på framtiden. ”Tjänsteproduktionen hålls delvis uppe av exporten och den svaga kronan. Det som verkligen oroar är att jobben försvinner i allt snabbare takt”, säger Patrick Joyce, chefekonom på Almega.
Oväntat trög återhämtning för tjänstesektorn4.12.2024 10:07:25 CET | Pressmeddelande
Återhämtningen för tjänsteföretagen går oväntat trögt. Inköpschefsindex för tjänstesektorn backade igen i november till stor del på grund av en svagare orderingång.
Gedigen färdplan från AI-kommissionen, men…26.11.2024 14:33:31 CET | Pressmeddelande
AI-kommissionens tar upp såväl möjligheter som utmaningar med AI. ”En gedigen genomgång, men kompetensfrågan och arbetsmarknaden måste få ännu mer utrymme”, säger Ann Öberg, vd för Almega.
Ny rapport: Fler tjänsteföretag deltar - men offentlig upphandling har fortfarande brister22.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Allt fler tjänsteföretag verkar delta i offentliga upphandlingar, vilket skapar förutsättningar för konkurrens och bättre offentliga affärer. Orsaken tycks dock snarare vara ett sätt för företagen att rida ut lågkonjunkturen än att offentlig upphandling blivit en del av deras långsiktiga affärsnytta. Detta visar en ny rapport från Almega som bygger på enkätsvar från fler än 1000 tjänsteföretag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum