Blekinge Tekniska Högskola

Henric Johnson föreslås bli ny rektor vid BTH

Dela

Högskolestyrelsen vid BTH beslutade igår att föreslå regeringen att förordna Henric Johnson till rektor vid BTH. Beslutet om ny rektor tas av regeringen.

Henric Johnson, professor i datavetenskap, föreslås bli ny rektor vid BTH.
Henric Johnson, professor i datavetenskap, föreslås bli ny rektor vid BTH.

Vid högskolestyrelsens möte under gårdagen beslutades att föreslå regeringen att förordna Henric Johnson, professor i datavetenskap vid BTH, till rektor vid BTH.  

Arbetet med att utse en ny rektor har hanterats av en beredningsgrupp, ledd av BTH:s styrelseordförande Lars Niklasson. Kandidater har intervjuats av en intervjuargrupp bestående av ledamöter ur styrelsen, anställda och studenter. En större hörandegrupp med representanter för lärare, studenter och övriga medarbetare, har därefter intervjuat slutkandidaterna.

Henric Johnson är professor i datavetenskap. Han var tidigare prorektor vid BTH.

–Henric Johnson har omfattande erfarenhet av ledarskap inom akademin, och även stor erfarenhet av samarbete med det omgivande samhället, säger Lars Niklasson, BTH:s styrelseordförande, i en kommentar till styrelsens beslut.

Lars Niklasson fortsätter:

–En omsorgsfull rekrytering – i konkurrens med flera andra starka kandidater – övertygar om att Henric Johnson är lämpad att tillsammans med lärosätets studenter och medarbetare, samt i samverkan med övriga omgivande samhället, leda BTH in i framtiden under de närmaste sex åren. Framtiden ställer krav på fortsatt förnyelse, internt ledarskap och samarbete med det omgivande samhället.

–Det är min förhoppning att regeringen skyndsamt ska besluta om Henric Johnsons förordnande så att han kan vara på plats när nuvarande rektor Mats Vibergs förordnande går ut sista augusti. Jag vill också rikta ett särskilt tack till övriga sökande och till alla dem som på olika sätt har bidragit i rekryteringen.

–Henric Johnson har följt utvecklingen vid BTH under många år och uppfyller kravprofilen för rektorsuppdraget mycket väl. Han känner även stor glädje över att föreslås som ny rektor, vilket är en viktig förutsättning för att föra nuvarande rektor Mats Vibergs framgångsrika arbete vidare.

–Jag är verkligen glad och stolt över att ha fått förtroendet att leda BTH. Det är en spännande och intressant verksamhet som ligger rätt i tiden. Jag tänker dels på fokuseringen på digitalisering och dess inverkan på samhället i stort, dels på BTH:s ambitionsnivå och förmåga vad gäller samverkan, regionalt, nationellt och internationellt, säger Henric Johnson.

–Jag känner stor ödmjukhet inför att ta över efter Mats Viberg och jag blir inspirerad av att, tillsammans med medarbetare och studenter, ta utvecklingen vidare från dagens starka position, avslutar Henric Johnson.

Fakta Henric Johnson
Henric Johnson är professor i datavetenskap vid BTH, medlem i EU-kommissionens expertgrupp för att stödja partnerskapen under Horizon Europe, EU:s ramprogram för forskning och innovation, samt medlem i Roskildes universitetsstyrelse och University of Colorado Boulders externa råd för forskning och innovation.

Henric Johnson var från 2013 till 2017 prorektor vid BTH och var tidigare globalt ansvarig för forskning och innovation vid Business Sweden. Han har en bred internationell arbetserfarenhet som diplomat i USA, där han var chef för enheten för forskning, innovation och högre utbildning vid Sveriges ambassad i Washington D.C. Han har även varit gästprofessor vid Stanford University, Vinnova-Wallenberg fellow vid Nordic Innovation House i Silicon Valley och anställd vid Ericssons forskningsavdelning i North Carolina.

För mer information, kontakta pressansvarig Margareta Ahlström via e-post: margareta.ahlstrom@bth.se eller via telefon 0455-38 50 91.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Blekinge Tekniska Högskola, BTH, har en tydlig profil; digitalisering och hållbarhet, som genomsyrar hela verksamheten.

Vårt uppdrag är att bidra till en hållbar samhällsutveckling genom högre utbildning, forskning och innovation. Vi bedriver utbildning och forskning inom områden där samhället har stora behov.

BTH bedriver forskning på hög internationell nivå och är bland de sex bästa i världen inom mjukvaruutveckling och hållbar utveckling. Forskning utgör en tredjedel av vår verksamhet.

Besök oss gärna på www.bth.se

 

Följ Blekinge Tekniska Högskola

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Blekinge Tekniska Högskola

Den svenska modellen, ny teknik och maktbalansen på arbetsmarknaden10.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Teknologisk utveckling antas ofta leda till högre produktivitet, växande överskott, stigande löner och ett ökat välstånd. Införandet av AI, automatisering och digitalisering riskerar dock att bryta detta positiva samband. Ny forskning vid BTH visar att den svenska modellen – som utgår från ett mer jämbördigt maktförhållande mellan arbetsgivare och arbetstagare – kan bidra till driva den nya tekniken i en mer positiv riktning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye