Region Uppsala

Ökad ersättning till vårdcentralerna för jämlik vård i hela länet

Dela

Vid sitt möte beslutade vårdstyrelsen att ändra på ersättningsmodellen för Uppsala läns samtliga vårdcentraler. Bland annat ökar den fasta ersättningen för listade patienter från dagens 80 procent av den totala ersättningen till 90 procent. Beslutet är ett sätt att styra resurserna mot vårdbehov, samt stärka landsbygdens vårdcentraler. I det nya ersättningssystemet kommer ekonomiska resurser att tillföras.

Vivianne Macdisi (S), vårdstyrelsens ordförande.
Vivianne Macdisi (S), vårdstyrelsens ordförande. Region Uppsala Inga restriktioner

Ersättningsmodeller för länets vårdcentraler är något som är både tekniskt komplext och som kan uppfattas som mycket byråkratiskt. Men enkelt uttryckt innebär olika modeller att vårdcentralerna får incitament att agera lite olika, och det är därför ett styrmedel. Hittills har Region Uppsala använt sig av en modell där 80 procent av ersättningen till vårdcentralerna består av fast ersättning, så kallad kapitering, och 20 procent är för genomförda besök. Kapiteringen bygger på antalet listade patienter per vårdcentral, och viktas efter ålder och till en femtedel efter CNI – Care Need Index. Detta är ett index som tar hänsyn till socioekonomiska förhållanden, för att identifiera risk för ohälsa. Den fasta ersättningen har varit bland de lägsta i landet. Nu ökas kapiteringsersättningen från 80 till 90 procent. Tanken är att det ska ge vårdcentralerna större möjlighet att planera och anpassa vården efter patienternas vårdbehov.

Besöksersättningen sänks från 20 procent till 6 procent av den totala ersättningen – ett sätt att komma ifrån fokuseringen på korta ”pinnbesök”. Samtidigt införs en målrelaterad ersättning på 4 procent med fokus på kontinuitet, tillgänglighet och täckningsgrad. Det innebär exempelvis att det för första gången utgår ersättning för tillgänglighet på telefon, och kontinuitet i vården.

-Vården ska finns även på landsbygden, därför är den här satsningen mycket viktig. Jag är stolt över att vi gör vården mer jämlik i hela vårt län och tillför mer resurser till primärvården, säger Vivianne Macdisi (S), regionråd och vårdstyrelsens ordförande.

Idag finns det även för vissa vårdcentraler en strukturersättning på 15 procent utöver kapiteringsersättningen, per listad patient och år. Detta har gällt vårdcentraler i Heby, Älvkarleby, Tierps, Östhammars och Håbo kommuner. Nuvarande strukturersättning har dock inte tagit hänsyn till avstånd till närmaste sjukhus, eller till om vårdcentralen är belägen i områden med socioekonomiskt ogynnsamma förhållanden (och därmed förväntad högre vårdtyngd). Därför ändras nu strukturersättningen till att omfatta en större del av vården i landsbygden.

Den nya strukturersättningen innebär att vårdcentraler som är belägna 20 kilometer eller mer från sjukhus tilldelas 12 procent i ersättning på kapiteringen. En övergång från kommungräns till avstånd innebär att exempelvis Almunge nu erhåller ersättning för avstånd. Vårdcentraler som är belägna 15 – 19 kilometer från sjukhus tilldelas 4 procent i ersättning på kapiteringen. Därtill införs även en strukturersättning, som är som baserad på socioekonomiska faktorer.  De vårdcentraler som har störst behov tilldelas 6 procent i ersättning på kapiteringen.

I samband med förändringarna av ersättningssystemet tillförs 50 miljoner kronor. 

-Nu ger vi vårdcentralerna bättre möjligheter att planera vården och matcha patienternas behov, samt öka kontinuitet och tillgänglighet, säger Vivianne Macdisi (S).

(KD), (M), (L) och (SD) yrkade på att den extra besöksersättningen för psykologer skulle bibehålls, men justeras till att omfatta åldersgruppen 0 - 18 år. Detta vann inte vårdstyrelsens gillande, vilket de fyra partierna reserverade sig mot. 

Kontakter

Vivianne Macdisi (S), regionråd och vårdstyrelsens ordförande: 070 – 890 81 55
Johan K Nyström: Utredare, Region Uppsala: 072 – 206 23 08

Länkar

Om Region Uppsala

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 26 november26.11.2024 16:12:56 CET | Pressmeddelande

Prognos om minus 1,38 miljarder kronor Region Uppsalas balanskravsresultat för helåret 2024 beräknas till minus 1 385 miljoner kronor, efter utgången av oktober månad (cirka 1,38 miljarder kronor). Efter utnyttjande av resultatutjämningsreserven (RUR) på 500 miljoner kronor blir årets balanskravsresultat minus 885 miljoner kronor, vilket är 885 miljoner kronor sämre än budgeterat årsresultat. Resultatet är en förbättring av helårsprognosen med 102 miljoner kronor sedan föregående månad. Förbättringen av årsprognosen beror bland annat på ökade riks- och regionintäkter, samt övriga intäkter i form av statsbidrag för tillgänglighet och vårdvalet. Regionens kostnader för hyrbemanning visar en tydligt nedåtgående trend. Samtidigt har kostnaderna för läkemedel och medicinsk service bromsats upp under oktober. Personalkostnaderna ökar för främst Akademiska sjukhuset, och effektiviserings- och besparingsplanerna för sjukhuset bedöms inte få full effekt under året. Effekten av regionens totala

Nära hälften av resorna i Uppsala görs med UL:s kollektivtrafik26.11.2024 10:20:05 CET | Pressmeddelande

Med 43 procent hamnar Uppsala stad på tredje plats av 16 undersökta svenska städer vad gäller kollektivtrafikens andel av de motoriserade resorna. Det visar en rapport som tagits fram av Svensk kollektivtrafik och Tyréns AB. Malmö ligger i topp med 55 procent, tätt följd av Lund med 54 procent. Gemensamt för de tre städerna är hög turtäthet både på dagen och natten och att trafiken är i gång en stor del av dygnet.

Uppsnabbat från Trafik – och samhällsutvecklingsnämnden 25 november 202425.11.2024 16:11:29 CET | Pressmeddelande

Ändrade biljettpriser från 8 januari 2025 Priserna på flera av biljetterna i kollektivtrafiken höjs den 8 januari 2025. Ökningen är mellan 4 och 14 procent, beroende på biljettslag. Det framgår av prisnivåerna för biljettutbud 2025, som fastställdes av trafik- och samhällsutvecklingsnämnden. Priset för rabatterad enkelbiljett höjs med två kronor till 29 kronor och priset för rabatterad 30-dagarsbiljett höjs till 830 kronor Sedan tidigare har regionfullmäktige beslutat att höja priset för 30-dagars periodbiljett till 1 100 kronor för vuxna och att priset för enkelbiljett oförändrat ska vara 39 kronor för vuxna. Precis som under 2024 kommer ungdomar 7-19 år som är bokförda i Uppsala län att erbjudas en gratis sommarlovsbiljett. Högre kostnader för tågtrafiken Trafik och samhälle redovisar för oktober ett samlat resultat som är 76,2 miljoner kronor sämre än budget. Detta kan dels förklaras av att biljettintäkterna är lägre än budget och dels av att trafikkostnaderna ligger högre än budget

Telefonlinje till akutpsykiatri öppnas25.11.2024 15:42:57 CET | Pressmeddelande

Akademiska sjukhuset ska under 2025 öppna en telefonlinje till akutmottagningen för vuxenpsykiatri. Telefonlinjen ska finnas tillgänglig dygnet runt, alla dagar på året. – Det är viktigt att den som har akuta psykiatriska problem snabbt kan nå mottagningen. Man ska inte vara tvungen att fysiskt bege sig till Akademiska sjukhuset för att få en första kontakt. Därför vill vi förbättra tillgängligheten, säger Neil Ormerod (V), ordförande för sjukhusstyrelsen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye