Svårt nå bredbandsmål trots fortsatt stora investeringar i utbyggnad
Trots investeringar i bredbandsstöd och 5G-utbyggnad blir det svårt att fullt ut nå regeringens bredbandsmål till 2025. Den bedömningen gör Post- och telestyrelsen (PTS) i sin uppföljning av regeringens bredbandsstrategi.
PTS har analyserat möjligheterna att nå regeringens bredbandsmål till 2025. Det övergripande målet är att hela Sverige bör ha tillgång till snabbt bredband 2025, och består av tre delmål.
Delmålet om att 98 procent av hushåll och företag ska ha tillgång till bredband med 1 Gbit/s uppnåddes under 2023. Målet om alla ska ha minst 30 Mbit/s år 2025 kommer sannolikt att kunna nås genom tillgång till satellittjänster.
Myndigheten bedömer dock att det blir svårt att nå delmålet om att 99,9 procent ska ha bredband som klarar 100 Mbit/s år 2025. Prognosen för detta delmål är att upp till 99,3 procent kommer att ha sådan tillgång under 2025.
För samtliga delmål gäller att hushållet eller företaget antingen har en anslutning ända fram till byggnaden eller har bredbandsinfrastruktur i sin absoluta närhet, till exempel vid tomtgränsen.
Investeringar på fortsatt hög nivå
Investeringarna i bredbandsnät minskade med två procent till drygt 12 miljarder kronor under 2023 jämfört med 2022. Det är investeringarna i mobilnät som med en ökning på 11 procent kompenserar för minskade investeringar med sju procent i fasta nät. Fortsatt bredbandsstöd och 5G-utbyggnad gör att PTS bedömer att investeringarna hamnar på liknande nivåer fram till 2025.
Svårt att nå EU-mål för digital infrastruktur
EU:s mål innebär att alla hushåll i EU ska vara anslutna till ett nät som klarar 1 Gbit/s samt att alla befolkade områden ska ha 5G-täckning år 2030.
PTS bedömer att Sverige kommer att nå EU-målet om 5G-täckning, medan det blir svårt att nå gigabit-målet till 2030. Orsaken är att kostnaderna för att bygga ut sådana nät till kvarvarande hushåll kan förväntas bli mycket höga. Måluppfyllelsen beror också på hur stor andel av hushållen som faktiskt väljer att ansluta sig till ett nät som klarar 1 Gbit/s.
Om rapporten
Rapporten Uppföljning av regeringens bredbandsstrategi är en årlig rapport där PTS bedömer Sveriges möjligheter att uppfylla regeringens bredbandsmål.
Nyckelord
Kontakter
Andreas WigrenMarknadsanalytiker
Tel:073-644 56 96Petter ÖhrnPressansvarig
Tel:08-678 55 55petter.ohrn@pts.seDokument
Följ PTS - Post- och telestyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från PTS - Post- och telestyrelsen
PTS föreslår åtgärder mot bedrägerier via sms17.12.2024 15:26:36 CET | Pressmeddelande
Ett register för avsändarnamn, åtgärder för bättre kundkännedom i leveranskedjan för sms och ett nytt samverkansforum. Det är några av de förslag PTS i dag lämnar i en rapport till regeringen. Syftet är att minska omfattningen av telefonbedrägerier via sms.
Från timmar till 110 dagar – pilotprojekt gör mobilnätet fossilfritt och krissäkert6.12.2024 07:15:06 CET | Pressmeddelande
Post- och telestyrelsen (PTS) och Telia undersöker i ett projekt hur fossilfria energikällor kan användas för att öka reservkraftens kapacitet och stärka mobilnätets krisberedskap. Genom att kombinera vätgas, bränsleceller, solceller och batterier har en basstation i Roslagen gått från att klara några få timmars drift vid strömavbrott till att hålla i upp till 110 dagar – utan utsläpp av växthusgaser.
Otillgängliga webbplatser och appar hindrar konsumenter5.12.2024 08:16:54 CET | Pressmeddelande
Som en temperaturmätning av konsumentmarknaden, har Post- och telestyrelsen (PTS) låtit genomföra en undersökning av tillgängligheten på privata aktörers webbplatser och appar, i olika branscher. Majoriteten av de undersökta webbplatserna är mycket svåra att använda för vissa användare.
Ingen ska lämnas utanför det digitala samhället - hundratals aktörer i gemensam nationell kraftsamling för ökad digital inkludering15.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I dag medverkar 385 aktörer från offentlig och privat sektor samt civilsamhället för att öka den digitala inkluderingen under etiketten Digitalidag. Det arrangeras över 500 aktiviteter från Kiruna i norr till Ystad i söder.
190 experter i stor fältövning stärker Sveriges digitala beredskap – Telö 2423.10.2024 07:47:41 CEST | Pressmeddelande
Vi tar för givet att våra telenät alltid ska fungera oavsett vad som händer i samhället. Därför behöver det finnas en robust och säker teleinfrastruktur som står pall för alla typer av utmaningar. 190 experter från telekomsektorn övade under två dagar i den stora fältövningen Telö 24. Sveriges digitala ryggrad testades och stärktes.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum