Mediemyndigheten

Public service uppfyller sina uppdrag

Dela

Granskningsnämnden lämnar idag sin bedömning av public service-företagens verksamhet för 2023 till regeringen. Granskningen visar att bolagen uppfyller sina public service-uppdrag men att redovisningarna behöver utvecklas i vissa delar.

Granskningsnämnden för radio och tv har gjort sin årliga bedömning av SR:s, SVT:s och UR:s public service-redovisningar. Årets granskning visar att bolagen har förbättrat redovisningarna i flera delar. SR har dock endast delvis uppfyllt redovisningsvillkoret om en tydlig och utförlig redovisning av den programverksamhet på internet som företaget vill ska tillgodoräknas. Därtill efterfrågar nämnden bland annat att de tre programföretagen utvecklar redovisningen av vilka nya samarbeten som de har sökt med varandra.

Nämnden har även fattat beslut om SVT och UR har uppfyllt krav från regeringen på tillgänglighet till tv-sändningar och beställ-tv för personer med funktionsnedsättning under år 2023 (24/01147 och 24/01148). Både SVT och UR har uppfyllt kraven gällande bland annat textning, syntolkning och teckenspråkstolkning. Dock har bolagen endast delvis uppfyllt kravet gällande redovisning och handlingsplan och behöver därför utveckla redovisningarna.

Bakgrund

Granskningsnämnden bedömer varje år om public service-företagen SR, SVT och UR uppfyllt sina uppdrag. Bedömningarna är ett centralt underlag för regering och riksdag inför beslut om hur public service-uppdraget ska vara utformat under nästa tillståndsperiod.

Nämnden uttalar sig bland annat om hur företagen uppfyllt de villkor som finns kring nyhetsverksamheten, kulturuppdraget, program för barn och unga, utbud på minoritetsspråk, spegling av landet samt redovisning av kommersiella samarbeten, resursförbrukning, kostnadseffektivitet och produktivitet. Nämndens uppgift är att göra bedömningarna i efterhand utifrån företagens public service-redovisningar. Årets bedömning är den fjärde i tillståndsperioden för 2020–2025.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om oss

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Mediemyndigheten som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas. Mediemyndigheten lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. 

Följ Mediemyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye