Svenska kyrkan

Julla Májja får kulturpris

Dela

Samiska rådet i Svenska kyrkan har beslutat att tilldela 2024 års kulturpris till den samiska biblioteksbussen Julla Májja.

Den samiska bibliotekbussen Julla Májja har med sig samisk och lokal litteratur på sina turer, men besöken innehåller även sådant som  språkrevitalisering, samtal om psykisk ohälsa, matens kretslopp från fjäll till bord, renskötselyrket, samisk kultur, traditionell kunskap, duodji, jojk, HBTQI+, teater, film och litteratur. På bilden presenterar projektledaren Nadja Grundström Fjellner en bok för en besökare. Foto: Jens Larsson
Den samiska bibliotekbussen Julla Májja har med sig samisk och lokal litteratur på sina turer, men besöken innehåller även sådant som språkrevitalisering, samtal om psykisk ohälsa, matens kretslopp från fjäll till bord, renskötselyrket, samisk kultur, traditionell kunskap, duodji, jojk, HBTQI+, teater, film och litteratur. På bilden presenterar projektledaren Nadja Grundström Fjellner en bok för en besökare. Foto: Jens Larsson

Bibliotekbussen Julla Májja får kulturpriset för sitt arbete med språkrevitalisering och barn- och ungdomsfrågor samt för att de synliggör samisk kultur och samisk identitet i samhället.

–Jag hoppas att kulturpriset både kan stärka och främja Julla Májjas arbete för att tillgängliggöra samisk litteratur och samisk kulturverksamhet på bland annat förskolor, skolor och äldreboenden, säger Erik-Oscar Oscarsson, ordförande i Samiska rådet i Svenska kyrkan.

Samiska rådet i Svenska kyrkans kulturpris har delats ut sedan 1997. Prissumman är på 50 000 kronor och prisutdelningen sker den 24 oktober i Uppsala domkyrka.

Julla Májja är ett samarbete mellan V8-biblioteken (Sorsele, Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Storuman, Vilhelmina och Åsele kommuner) i samverkan med de samiska samordnarna och Region Västerbotten.

Läs mer om Samiska rådets kulturpris.

Nyckelord

Kontakter

Lina BeutlerPressekreterare

Presskontakt för kyrkomöte, kyrkorätt, Jourhavande präst, barn/unga, diakoni, Svenska kyrkan i utlandet, Act Svenska kyrkan, minoritetsspråk.

Tel:072-543 89 09lina.beutler@svenskakyrkan.se

Bilder

Besök på förskolor ingår i det som Julla Májja erbjuder, här med författaren Anna Nutti Wiandt. Foto: Nadja Grundström Fjellner.
Besök på förskolor ingår i det som Julla Májja erbjuder, här med författaren Anna Nutti Wiandt. Foto: Nadja Grundström Fjellner.
Ladda ned bild
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye