Mediemyndigheten

Start för nytt uppdrag om journalisters säkerhet

Dela

I dag medverkade Mediemyndighetens generaldirektör Jan-Olof Lind vid ett rundabordssamtal under ledning av kulturminister Parisa Liljestrand och justitieminister Gunnar Strömmer. Temat var journalisters säkerhet i Sverige. Mötet blev startskottet för Mediemyndighetens nya uppdrag – att följa frågan om hat och hot mot journalister.

Representanter för nyhetsförmedlare, myndigheter och andra berörda aktörer hade bjudits in till mötet för att diskutera utsatta journalisters situation och behov samt framtida lösningar och möjligheter.

Mediemyndigheten ska samla aktörer till dialog

Mediemyndigheten ska enligt regeringsuppdraget, som offentliggjordes den 3 maj i år, följa frågan om journalisters säkerhet och samla relevanta aktörer till dialog kring hat och hot mot journalister.

- Vi välkomnar det här viktiga uppdraget från regeringen. Mediemyndigheten har i uppdrag att verka för yttrandefrihet och mediemångfald. Journalisters säkerhet och oberoende är grundläggande i en demokrati. Dagens möte har varit mycket givande och är ett bra startskott på Mediemyndighetens arbete med frågorna, säger Mediemyndighetens generaldirektör Jan-Olof Lind.

Nyckelord

Länkar

Mediemyndigheten

Mediemyndigheten tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi ska inom vårt verksamhetsområde verka för yttrandefrihet, medie- och informationskunnighet samt möjligheterna till mediemångfald och tillgänglighet. Vi ska också verka för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare, ta tillvara deras erfarenheter samt verka för att skydda barn från skadlig mediepåverkan.

Följ Mediemyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye