Ny Sweco-rapport: värmeböljor på uppemot 60 dagar kan bli verklighet inom 80 år
Klimatförändringarna påverkar Sverige snabbare än det globala genomsnittet. Antalet dagar med värmebölja stiger och 2023 hade Europa rekordmånga dagar med extrem hetta. Europa är den kontinent där värmen ökar mest, och Stockholm en av städerna med snabbast stigande temperaturer. Rekordåret 2018 uppmättes i Stockholm 25 dagar med värmebölja*. År 2100 kan rekordet öka med 150 procent, där vi riskerar närmare två månader – över 60 dagar – av värmebölja.**
Sweco beskriver i en analys av 24 europeiska städer*** det brådskande behovet att skydda mot värmeböljor. Mellan 2013 och 2022 ökade antalet värmeböljor globalt med 94 procent, jämfört med perioden 1986 till 2005. För många kan varmare temperaturer låta härligt, men faktum är att fler och längre värmeböljor innebär stor risk för hela samhället.
– Problematiken med värmeböljor är ny för oss i Sverige och vi har inte anpassat våra städer och samhällen för dessa nya förhållanden. Vi är vana att bygga hus och organisera verksamheter som ska klara svår kyla, inte värme. Frågor relaterade till värme förbises ofta i strategier för klimatanpassning, eller är riktad endast till känsliga grupper. Vi behöver öka vår resiliens, ha ett bredare fokus på hela befolkningen och få in de här frågorna i planeringen av våra samhällen och städer, säger Martina Söderström, divisionschef för Environment & Planning på Sweco
Europas temperatur ökar snabbare än det globala genomsnittet, och dödligheten till följd av värme har ökat med cirka 30 procent de senaste 20 åren.
– Vi vet att värmeböljor innebär ökad risk för grupper som äldre, yngre och gravida, men det finns också en socioekonomisk dimension i frågan. Vi pratar nu om klimatjämlikhet, då vi ser att socioekonomiskt utsatta grupper riskerar att särskilt fara illa under värmeböljor. Därför blir det av oerhörd vikt att tidigt identifiera strategier och anpassa områden för att klara stigande temperaturer, säger Martina Söderström, divisionschef för Environment & Planning på Sweco
Stockholm riskerar uppemot 60 dagar av värmebölja
Stockholm var en av städerna som analyserades i rapporten, och enligt Swecos beräkningar riskerar Stockholm år 2100 att ha ytterligare 37 dagar av värmebölja. Det är en ökning med 150 procent, och ger risk för 60 dagar av värmebölja.
Även om en tredjedel av Sveriges kommuner har åtgärdsplaner eller rutiner för att motverka den extrema värmeökningen har Stockholm, Sveriges mest urbaniserade plats, inte det. Stockholm har nu identifierat behovet av åtgärdsplaner för värmeböljor och utvecklar metoder för att öka utsatta gruppers motståndskraft mot extrem värme, med bland annat analys och kartläggning av skolor, förskolor och äldreboendens sårbarhet.
– Förutom alla risker som värmeböljor kan innebära för individen, får värmeböljor andra stora konsekvenser för hela samhället. Risken för bränder ökar, men vi ser också stor påverkan på jordbruk, djurhållning, bevattning och dricksvattenförsörjning och mycket mer. Det påverkar hela samhället, säger Martina Söderström, divisionschef för Environment & Planning på Sweco
Swecos huvudsakliga rekommendationer:
- Öka sårbarhetskartläggningen av tätorterna, mät och samla in relevant data för att och skapa en bättre översikt och möjliggöra utvärdering. Det är möjligt att skapa ”digitala tvillingar” med hjälp av GIS-baserad topografisk avbildning och andra digitala lösningar, för att bättre bedöma och hantera värme.
- Designa på byggnads- och kvartersnivå, för att anpassa stadsmiljön. Fler naturbaserade lösningar, mer grönblå infrastruktur.
- Kommuner kan dra stor nytta av att hantera värmeböljor tillsammans. Men det kräver investeringar i kunskap, mer nyttjande av data kring värme och gemensam planering för att organisera särskilda teamstrukturer under en värmekris.
- Lär av internationella erfarenheter. Norra Europa kan titta på hur man gjort i södra Europa, och i andra delar av världen, för att inspireras och få förslag på lösningar som skulle kunna anpassas till nordiska förhållanden.
- Fatta beslut om en långsiktig vision och få med värmefrågan i strategier för klimatanpassning. Myndigheter och beslutsfattare måste införa mer effektiva, moderna strategier för att skydda samhället från extremvärme, skydda den allmänna folkhälsan och öka den klimatmässiga jämlikheten, särskilt mellan olika grupper.
Exempel på siffror från rapporten:
Swecos analys av 24 europeiska städer och deras motståndskraftspolitik och värmeböljedata inkluderar djupgående fallstudier av sex städer och visar hur temperaturen förväntas stiga för varje stad 2020-2100:
- Köpenhamn + 160% beräknad ökning av antalet värmeböljedagar år 2100
- Stockholm + 150%
- Oslo + 140%
- Rotterdam + 130%
- Bryssel + 130%
- Helsingfors + 100%
Källor: ERA5, European State of the Climate 2023/Copernicus, The Lancet Planetary Health, Provide Climate Risk Dashboard, Sweco. Se rapporten för fullständig lista över referenser.
* Begreppet värmebölja kan definieras på olika sätt, här används SMHI:s definition ”En sammanhängande period då dygnets högsta temperatur är minst 25,0°C minst fem dagar i sträck”.
** Uträkningen har utgått från definition av värmebölja som: Periods of at least 3 days in which the maximum and minimum temperature exceeds the 90th percentile value of a reference present period (2011-2020).”
*** Sweco har studerat 24 städer: Bryssel, Köpenhamn, Helsingfors, Oslo, Rotterdam, Stockholm, Amsterdam, Edinburgh, Madrid, Glasgow, Sevilla, London, Rom, Lissabon, Paris, Wien, Barcelona, Genève, Prag, Istanbul, Toulouse, Gdansk, Warszawa, Aten.
Nyckelord
Kontakter
Sofie SidoliPresschefSweco Sverige
sofie.sidoli@sweco.sePress Sweco Sverige
Tel:010-484 50 20press@sweco.seBilder
Dokument
Länkar
Om oss
Sweco planerar och utformar framtidens hållbara samhällen och städer. Tillsammans med våra kunder utvecklar våra 22 000 arkitekter, ingenjörer och andra experter lösningar för att hantera urbaniseringen, ta vara på digitaliseringens möjligheter och göra framtidens samhällen mer hållbara. Sweco är det ledande konsultföretaget inom teknik och arkitektur i Europa med en omsättning på cirka 29 miljarder SEK. Företaget är noterat på Nasdaq Stockholm. För ytterligare information, Välkommen till Sweco Sverige.
Följ Sweco Sverige AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sweco Sverige AB
Sweco vinner uppdraget att utforma Kirunas nya sjukhus20.11.2024 07:20:00 CET | Pressmeddelande
Sweco har vunnit generalkonsultuppdraget att för Region Norrbotten planera och utforma regionens nya sjukhus i Kiruna. Projektet är en del av flytten av staden.
Sweco tilldelas uppdrag för Bollebygdsdelen av ny järnväg mellan Göteborg och Borås18.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Trafikverket har gett Sweco i uppdrag att bistå med konsulttjänster för att planera byggandet av en dubbelspårig järnväg för delsträckan Bollebygd, som är en del av den nya järnvägen mellan Borås och Göteborg. Med en utbyggd järnväg skapas förbättrade möjligheter till arbetspendling på en av Sveriges mest trafikerade sträckor vilket bidrar till en mer hållbar och effektiv transportlösning i regionen.
Sweco Sverige presenterar ett stabilt resultat med förbättrad effektivitet30.10.2024 14:26:09 CET | Pressmeddelande
Idag presenterade Swecokoncernen kvartalsrapporten för det tredje kvartalet 2024. För affärsområdet Sweco Sverige uppgick den organiska tillväxten till 6 procent och EBITA ökade med 2 procent justerat för kalendereffekter, båda främst drivna av högre debiteringsgrad och högre genomsnittliga arvoden. Marknaden var stabil och den gröna omställningen drev på efterfrågan. Bostäder och kommersiella fastigheter var dock fortsatt svaga.
Ny Sweco-rapport: Äldre detaljplaner och förenklad bygglovsprövning ökar risken i klimatriskutsatta områden24.10.2024 13:15:46 CEST | Pressmeddelande
I veckan släpptes en ny utredning utförd av Sweco på uppdrag av Nationella expertrådet för klimatanpassning. Utredningen visar att en stor andel av dagens bebyggelse är utsatt för klimatrisker, dessa typer av risker analyserades inte när bebyggelsen ursprungligen planerades. Utredningen visar även att förtätning och ny bostadsbebyggelse inom dessa områden, inklusive attefallshus och annan bygglovsbefriad bebyggelse, kan öka risken för människors liv och hälsa.
Botniska korridoren föreslår statligt ägt bolag för Malmbanan – Ny Swecorapport presenterar finansieringsförslag för järnvägen14.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Regeringen uttrycker i sin infrastrukturproposition att näringslivet kan medverka i finansieringen av Malmbanans utbyggnad. Sweco har, på uppdrag av Botniska korridorens regionsamarbete, analyserat olika finansieringsalternativ för Malmbanan, inklusive offentlig-privat samverkan (OPS). I rapporten framhålls att ett statligt ägt bolag kan vara en lämplig lösning för förvaltning av Malmbanan, tillsammans med höjda ban- och brukaravgifter för näringslivet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum