Vårdföretagarnas Assistansbarometer juni: Kommunerna tvingas ta större ansvar. Individer med rätt till statlig assistans har minskat från 16 200 till 13 300 2014 - 2023. Under samma period har antalet individer med rätt till personlig assistans beslutad av kommuner ökat från 4 100 till 4 700.
Månadens specialgranskning fokuserar på det faktum att kommunerna fått ta ett allt större ansvar för individer med funktionsnedsättning de senaste tio åren. Individer med rätt till statlig assistans har minskat från 16 200 till 13 300 2014 - 2023. Under samma period har antalet individer med rätt till personlig assistans beslutad av kommuner ökat från 4 100 till 4 700. Det har inte varit helt kommunicerande kärl mellan staten och kommunerna, men det står helt klart att kommunerna har fått ta ett allt större ansvar.

Det total antalet individer som har personlig assistans beviljat av kommun eller Försäkringskassan har minskat under den senaste 10-årsperioden från drygt 20 000 till 18 000. Utvecklingen har dock sett olika ut mellan de individer som har personlig assistans beviljad av kommun respektive Försäkringskassan.
Antalet individer med assistans beviljad av kommun har ökat från 4 100 till 4 700 mellan 2014-2023. Dock var antalet uppe i 5 300 år 2020.
- När Grant Thornton i april presenterade en rapport om assistansens samhällskostnader kunde vi konstatera att kommunerna subventionerar staten med mellan en och två miljarder kronor för den assistans som kommunerna själva bedriver. Detta då den statliga schablonersättningen under lång tid varit underfinansierad. Till detta måste nu också läggas den merkostnad som hamnat på kommunerna genom att staten under tio års tid lagt allt mer ansvar för omsorgen av individer med stora funktionsnedsättningar på kommunerna, konstaterar Patrik Silverudd, näringspolitisk expert personlig assistans.
Antalet individer med assistans beviljat av Försäkringskassan har succesivt minskat under perioden från 16 200 till 13 300. Sannolikt är den ökning av antalet individer med personlig assistans beviljad av kommunen de senaste tio åren en av konsekvenserna av minskningen av antalet individer med personlig assistans beviljad av Försäkringskassan.
Kommunerna har fått ta ett större ansvar för individer med funktionsnedsättning med behov av omsorg.
- Totalt har antalet individer som har personlig assistans beviljat av kommun eller Försäkringskassan minskat den senaste tioårsperioden från drygt 20 000 till 18 000 individer idag. Minskningen har skett inom den statliga assistansen sett över hela perioden. Och det har skett en ökning av de kommunala besluten. Sannolikt är ökningen av de kommunala besluten en konsekvens av minskningen inom den statliga assistansen. Men vi kan notera att även antalet individer med kommunala beslut minskat sedan 2020 säger Björn Arnek, branschekonom.
- Vårdföretagarna ser två akuta frågor som behöver lösas snarast. Den första är att schablonersättningen ges en hållbar och rimlig utveckling som följer den kollektivavtalade löneutvecklingen. Den andra är att regeringen skyndsamt måste ta fram beslut kring statligt huvudmannaskap för personlig assistans. Det har gått ett år sedan huvudmannaskapsutredningen kom och samtliga remissinstanser var positiva. När staten och kommunerna träter om kostnaderna kommer det alltid att vara brukarna och deras anhöriga som kommer i kläm, säger Patrik Silverudd, näringspolitisk expert personlig assistans.
I Assistansbarometern kan man också konstatera att antalet individer med rätt till statlig personlig assistans ökade något i maj, men ligger fortfarande under antalet individer maj 2023.
Kontakter
Mikael RomeroPressansvarigVårdföretagarna
Tel:072-5469928mikael.romero@vardforetagarna.seErik LindénKommunikationschefVårdföretagarna
Tel:073-262 86 88erik.linden@vardforetagarna.seBilder


Dokument
Länkar
Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare
Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.
Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.
Läs mer på Vårdföretagarna.se
Följ Vårdföretagarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna
Patienttoppen 2025: 73 av de 100 vårdcentraler i Sverige som har mest nöjda patienter är privat drivna. Av de 20 mest uppskattade vårdcentralerna drivs 15 i privat regi.10.3.2025 12:39:48 CET | Pressmeddelande
Vårdföretagarna publicerar för fjortonde året i rad Patienttoppen, som är en analys av SKR:s nationella patientenkät för primärvården. Patientenkäten genomfördes i slutet av 2024 och omfattar 845 vårdcentraler i tio av Sveriges 21 regioner. Av dessa är 433 privat drivna, vilket motsvarar en andel om 51 procent.
Grattis John Ahlberk, tillträdande GD på IVO, till ett av Sveriges viktigaste uppdrag3.3.2025 13:10:00 CET | Pressmeddelande
Under en presskonferens presenterade idag sjukvårdsminister Acko Ankarberg en ny generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Vårdföretagarna gratulerar John Ahlberk till det viktiga uppdraget och ser fram emot att inom kort inleda en fördjupad dialog.
Månadens vårdkörapport: 206 000 patienter har väntat längre än vårdgarantin inom specialistvården – här är regionerna där medianväntetiden ökat mest på ett år3.3.2025 11:04:47 CET | Pressmeddelande
I januari väntade 462 000 personer på ett första besök hos specialist, varav 141 000 väntat längre än vårdgarantins 90 dagar. Ytterligare 167 000 väntade på åtgärd eller operation, varav 65 000 väntat längre än vårdgarantin. Läget är i stort sett oförändrat jämfört med samma månad förra året. Detsamma gäller för medianväntetiden, alltså hur länge den typiska patienten sammantaget får vänta på ett första besök hos specialist och därefter på operation/åtgärd. Medianväntetiden skiljer sig kraftigt åt mellan regionerna, liksom utvecklingen det senaste året.
Månadens Assistansbarometer: Varför har färre kvinnor än män rätt till assistans?21.2.2025 08:51:06 CET | Pressmeddelande
Februari månads Assistansbarometer visar att i samtliga län har färre kvinnor än män personlig assistans. Den visar också stora skillnader mellan länen vad gäller andel kvinnor som har personlig assistans. I Jämtlands län hade endast 75 kvinnor per 100 000 kvinnor statlig assistansersättning i januari 2025. Det kan jämföras med Norrbottens län där 160 kvinnor per 100 000 kvinnor hade statlig assistans. Såväl antalet som andelen kvinnor med personlig assistans har minskat i samtliga län den senaste tioårsperioden.
Vårdföretagarna och Kommunal har enats om dygnsviloreglerna13.2.2025 13:59:55 CET | Pressmeddelande
Vårdföretagarna och Kommunal har enats om hur avtalen för personlig assistans, vård och behandling samt äldreomsorg ska anpassas till EUs bestämmelser om dygnsvila. Förändringarna gäller från den 1 september 2025.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum