Fel av regeringen att prioritera fler villamattor – det är slutsatsen i en ny rapport från Hyresgästföreningen och Spacescape
Idag släpper Hyresgästföreningen och SpaceScape tillsammans en ny rapport som jämför hur olika typer av bebyggelse kan bidra till livskraftiga och hållbara städer. Resultatet visar att den verkliga trädgårdsstaden ger en mycket större samhällsvinst än motsvarande ensidiga villaområden.

Under Almedalsveckan lanserar Hyresgästföreningen tillsammans med Spacescape rapporten Den verkliga trädgårdsstaden. Olika typer av bebyggelse, kvartersstad, modernistisk stad, trädgårdsstad och villaområde, jämförs med varandra i fråga om markanvändning, infrastrukturkostnader, segregation, energianvändning, klimatavtryck, hälsoeffekter och transportkostnader.
Resultatet av studien visar att villaområden har både högre investerings- och driftkostnader, högre energianvändning och klimatavtryck, samt att det tar överlägset mest natur, skogs- och jordbruksmark i anspråk i jämförelse med all annan bebyggelse. Villaområden konsumerar upp till 6 gånger så mycket mark som blandade trädgårdsstäder. Samtidigt har regeringen nu tillsatt en “Egnahemskommissionär” samt ger via Boverket en planeringsbonus för kommuner som möjliggör för fler villor.
- Det finns all anledning att ifrågasätta prioriteringen från regeringen att låta villamattor breda ut sig och så tydligt berätta för kommuner att det är vad ni ska bygga. Den nationella och kommunala politiken borde fokusera på blandad bebyggelse där människor trivs, möts och som är ekonomiskt mer gynnsamt – inte mer avlägsna villaområden där alla blir beroende av bilen, säger Martin Hofverberg chefekonom på Hyresgästföreningen
Begreppet trädgårdsstad, som växte fram i Sverige och England på 1910-talet, används ibland felaktigt som en benämning även för villaområden, men rapporten belyser betydande skillnader. Den verkliga trädgårdsstaden är en tät blandad bebyggelse med en mångfald av bostadstyper. Gatunätet brukar vara sammanhängande och bilda en kvartersstruktur med gårdar och tydligt avgränsade parker. Här ska också finnas god tillgång till kollektivtrafik, till skillnad från villaområden som ofta är mer bilberoende.
- Efter att tillsammans med Evidens ha analyserat alla stadsdelar i hela Sverige med avancerad GIS-metodik visar datan tydligt det som många stadsplanerare redan vet; trädgårdsstaden ger en större samhällsvinst på samtliga punkter, mycket tack vare mindre bilberoende. Bilsamhället är framförallt en social och ekonomisk katastrof, säger Alexander Ståhle, vd på Spacescape.
I rapporten finns förslag på hur man kan förtäta områden och främja framväxten av fler trädgårdsstäder i Sverige. Det handlar dels om att bygga flerfamiljshus i villaområden, men också om att bygga villor och bostadsrätter i miljonprogrammens flerbostadsområden. En annan faktor som skulle påverka är att, liksom i USA, ta bort regleringen av enbostadshus i befintliga och kommande detaljplaner.
Kort fakta från rapporten:
- Idag är 92 procent av Sveriges bostadsmark bebyggd med småhus att jämföra med 8 procent för flerfamiljshus. Endast 3 procent av Sveriges befolkning bor i trädgårdsstad att jämföra med 44 procent som bor i villaområde
- Idag tar villaområden upp 98 procent av all bebyggd bostadsmark i Sverige. Den bebyggda markytan för villaområden är 3 gånger så stor som i en trädgårdsstad. Om vi skulle bygga så att 7 av 10 kan bo i villa skulle det exploatera en yta på 746 kvadratkilometer, motsvarande all jordbruksmark i Gävleborgs län
- De som bor i villaområden äger 54 procent mer bilar och reser 26 procent mer med bil än de som bor i en trädgårdsstad
- Flerbostadshusområden har 20–25 procents lägre energianvändning per boende än småhusområden
- Klimatpåverkan är ungefär 33 procent högre i villaområden jämfört med trädgårdsstäder
Nyckelord
Kontakter
Victor ThomsenPress- och opinionschefHyresgästföreningen
Tel:072-509 11 77victor.thomsen@hyresgastforeningen.seNationell pressjourHyresgästföreningen
Tel:010-459 10 70press@hyresgastforeningen.seGilda RomeroPressekreterareHyresgästföreningen
Tel:072-549 11 55gilda.romero@hyresgastforeningen.seJohannes SvenssonPressekreterareHyresgästföreningen
Tel:073-829 11 06johannes.svensson@hyresgastforeningen.seBilder


Länkar
Om oss
Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.
Följ Hyresgästföreningen Riksförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Riksförbundet
Hyresgäster förlorare i vårändringsbudgeten15.4.2025 08:42:15 CEST | Pressmeddelande
I vårändringsbudgeten väljer regeringen att satsa ytterligare skattemedel på ROT-avdraget – samtidigt som hyresgäster lämnas utan stöd. Dessutom tas det riktade bostadsbidraget till ekonomiskt utsatta barnfamiljer bort i juni. Resultatet blir en politik som sviker de som har det tuffast och som sätter kursen mot fördjupade orättvisor.
Tre fjärdedelar av statens subventioner går till ägt boende31.3.2025 12:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2024 stod ränteavdraget för cirka 60 procent av subventionerna till bostadssektorn. Tillsammans med rotavdraget gick tre fjärdedelar av det statliga stödet till bostadsmarknaden till de som äger sin bostad. Regeringens bostadspolitik fördjupar orättvisorna mellan dem som äger och hyr sitt boende, konstaterar Hyresgästföreningen.
Farligt, olagligt eller bara störigt? Här är balkongfällorna du bör undvika28.3.2025 09:57:00 CET | Pressmeddelande
Nu när våren nalkas vill många av oss tillbringa så mycket tid vi bara kan på våra balkonger och uteplatser. Men när vi söker oss ut kan irritationen grannar emellan ibland öka. Många hyresgäster hör av sig till Hyresgästföreningen med frågor om vad man får och inte får göra på sin balkong? Hyresgästföreningen har svaren!
Hållbara hyror och klimatsmarta bostadslösningar – Hyresgästföreningen samlar branschen till samtal27.3.2025 16:03:34 CET | Pressmeddelande
Bygg- och fastighetsbranschen står för en femtedel av Sveriges utsläpp – men vågar den förändras? Klimatomställningen kräver nytänkande, och just därför samlade Hyresgästföreningen några av branschens tyngsta aktörer för ett samtal om hållbara förhandlingar och för att lyfta goda exempel. Intresset var stort när representanter från landets största bostadsbolag, Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta – direkt eller indirekt företrädare för mer än en miljon lägenheter – deltog i diskussionen.
Ny mätning: Allt svårare för barnfamiljer att få ekonomin att gå ihop26.3.2025 06:03:00 CET | Pressmeddelande
En ny undersökning, genomförd av Verian på uppdrag av Röda Korset, Hyresgästföreningen, Majblomman och Rädda Barnen, pekar mot att den ekonomiska ojämlikheten mellan barnfamiljer ökat. Särskilt utsatta är ensamstående föräldrar med låg inkomst, undersökningen visar på en ekonomisk utsatthet som bitit sig fast bland de allra mest sårbara hushållen, den ekonomiska situationen för dessa familjer har försämrats över tid. Nära var tredje ensamstående har svårt att köpa tillräckligt med mat.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum