Øresundsbron

Rekordmånga häckande fåglar på Peberholm

Dela

Øresundsbrons konstgjorda ö Peberholm slår rekord med 40 häckande fågelarter i år. Och beståndet av skedstorkar – som överraskande observerades för första gången i fjol – finns kvar på ön. 

Fem växtarter är helt nya för ön, bland annat sällsynta kvastfibblan och Ölandskungsljus

Naturen fortsätter att utveckla sig på Peberholm.
Naturen fortsätter att utveckla sig på Peberholm. Øresundsbron

– I år har vi observerat 40 häckande fågelarter och så många har vi aldrig tidigare räknat. Vi har bland annat sett två par häckande storspovar, varav ett par på södra sidan som hade ungar, säger Hans Ohrt, miljöspeciallist på Øresundsbron.

Tillsammans med biologer och ornitologer har han ännu en gång deltagit i flera inventeringar på ön.

– Skedstorken anlände tidigt till Peberholm i år. De första paren kom redan i mars. En kartläggning av beståndet med drönare visade 13 häckande skedstorkar i maj. De utnyttjar övergivna skarvbon på södra sidan av ön, säger Hans Ohrt.

Øresundsbrons vision är att bli världens mest hållbara bro. En av insatserna är att bevara den starka biologiska mångfald som utvecklats på ön sedan etableringen i slutet av 90-talet.

Sedan 2021 genomförs årligen naturvårdande röjning av buskage och mindre träd på knappt 10 procent av öns areal med syfte att bevara stark biologisk mångfald. Målet är att fortsatt kunna attrahera fåglar och växter som trivs i öppna och ljusa områden, något som tidigare var på väg att försvinna i takt med att vegetationen ökade.

– Naturen på ön får till stor del fortsätta att sköta sig själv precis som tidigare, och det är viktigt att vi värnar det och ser hur natur utvecklas utan mänsklig inblandning. Men med varsam röjning kan vi konstatera att flera av arter som tidigare försvunnit nu glädjande återvänder, säger Bengt Hergart, anläggningsdirektör på Øresundsbron.

Tre år efter att de naturvårdande insatserna påbörjades framhäver Hans Ohrt att fågellivet gynnats särskilt.

– Det röjda området har fungerat bra för änder och vadare med häckande tofsvipa, storspov, större strandpipare, strandskata, gråtrut, silltrut, skrattmås och havstrut. Detta visar att Peberholms betydelse som en viktig livsmiljö för fåglar i regionen stöds av våra åtgärder, säger han.

Peberholm imponerar också med sin flora. Totalt finns nu omkring 350 växterarter på ön, varav fem är helt nya för ön i år. Det rör sig bland annat om två sällsynta växter som gynnar kalk: Kvastfibbla och Ölandskungsljus. Dessutom har det hittats tistelskräppa, sumpmåran samt franskmåra som troligen kommit in via järnvägen.

– Kvastfibbla och Ölandskungsljus är anmärkningsvärda fynd eftersom de är sällsynta och har en stor betydelse för den biologiska mångfalden på ön, säger Hans Ohrt.

Fakta: Peberholm

  • Peberholm är en konstgjord ö som skapades som en del av Öresundsförbindelsen och fungerar som övergång mellan tunnel och bro.
  • Peberholm är ungefär 130 hektar och fyra kilometer lång.
  • Tillsammans med grannön Saltholm och det omgivande havet ingår ön i Natura 2000-område 142. Natura 2000 är ett nätverk av värdefulla naturområden med arter eller naturtyper som i ett europeiskt perspektiv betraktas som särskilt skyddsvärda. 
  • Sedan 2021 kompletteras den ursprungliga strategin – att låta Peberholm sköta sig själv – med naturvårdande insatser på cirka 10 procent av öns areal. Syftet är att stärka den biologiska mångfalden eftersom ökad växtlighet orsakade en tillbakagång för vissa ljuskrävande växtarter och fåglar som trivs i ett mer öppet landskap.
  • Sedan naturvårdande röjning inleddes 2021 har flera arter återvänt efter att tidigare ha försvunnit från ön.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Kvastfibblan på Peberholm i maj 2024.
Kvastfibblan på Peberholm i maj 2024.
Ladda ned bild
Ölandskungsljus på Peberholm i juni 2024.
Ölandskungsljus på Peberholm i juni 2024.
Ladda ned bild
Skedstorkar på Peberholm i april 2024.
Skedstorkar på Peberholm i april 2024.
Ladda ned bild
Ängsnycklar på Peberholm i maj 2024.
Ängsnycklar på Peberholm i maj 2024.
Ladda ned bild
Sandsenap på Peberholm i april 2024.
Sandsenap på Peberholm i april 2024.
Ladda ned bild
Backnejlika vid brofästet på Peberholm.
Backnejlika vid brofästet på Peberholm.
Ladda ned bild
Grönfläckig padda under parning på Peberholm.
Grönfläckig padda under parning på Peberholm.
Ladda ned bild

Om oss

Øresundsbron bygger broar mellan människor, möjligheter och upplevelser i hela Öresundsregionen. Øresundsbro Konsoriets uppdrag är att äga och driva Øresundsbron – en bro, en tunnel och den konstgjorda ön Peberholm. Tillsammans utgör Øresundsbron en 16 kilometer fast förbindelse mellan Danmark och Sverige.

Följ Øresundsbron

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Øresundsbron

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye