WWF

I dag släpps rockor och hajar ut i Lysekil

Dela

Fyra knaggrockor och fyra småfläckiga rödhajar kommer under tisdagen att släppas ut i Lysekil. Släppet, som är ett gemensamt projekt av Havets Hus och Världsnaturfonden WWF, görs för att stärka de vilda bestånden och öka kunskapen om arterna. Havets hus har i över 20 år satt ut hajar i Gullmarsfjorden.

Småfläckig rödhaj i Havets hus i Lysekil. Foto: Havets hus
Småfläckig rödhaj i Havets hus i Lysekil. Foto: Havets hus

–  Det är så mycket mer än ett kul event. Detta är i grunden ett stort forsknings-projekt som har givit oss insyn i hur dessa arter lever, fungerar, och inte minst hur de bäst bevaras, säger Inger Näslund, havsexpert på Världsnaturfonden WWF.  
 
År 2022 placerade forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) sändare på de 30-talet småfläckiga rödhajar som sattes ut under den sommaren och hösten. Signalerna har därefter samlas in av mottagare i Gullmarsfjorden och längs Bohuskusten.   

– Tack vare sändarna har vi nu betydligt mer kunskap om hajarnas rörelser och vart de tar vägen efter att vi släpper ut dem. Det finns indikationer att så många som 80 procent lämnar utsläppsområdet och av dessa så kommer fler än hälften tillbaka. Fler hanar än honor verkar återvända, säger Martin Stjernstedt, marinbiolog på Havets Hus, och tillägger att av de som kunnat följas så är överlevnaden mycket god.  

Den haj som har rapporterat längst sträcka har simmat 16 mil på fem månader och den som simmat längst från utsläppsplatsen har upptäckts 4 mil bort. Anledningen till de stora variationerna är att hajen som simmat 16 mil simmade fram och tillbaka.   
– Med den här kunskapen kan vi på ett korrekt sätt argumentera för vikten av att skydda stora områden med bland annat utvidgade trålgränser. Om man inte vet hur de beter sig under vattnet, så blir all typ av försök till skydd godtyckligt och som en chansning, säger Martin Stjernstedt.  

Dessa kunskaper kan bli livsnödvändiga för flera arter framöver. Förutom att ge kunskap om dess beteenden visar forskningen även att det går att stötta en hotad art genom att föda upp den för att sedan släppa ut.   

– Detta är någonting som kan komma att bli livsnödvändigt framöver för många arter, till följd av överfiske och att allt fler livsmiljöer riskerar att försvinna, säger Inger Näslund.   

Hajarna, liksom andra större rovfiskar i havet, har en viktig funktion i ekosystemen då de håller en jämvikt med mindre arter. Det är av stor vikt för den biologiska mångfalden och därmed av yttersta vikt att populationen av småfläckig rödhaj ökar.   

De hajar som fötts upp på Havets Hus bidrar till att stärka det vilda beståndet, öka kunskapen om artens beteende genom att vi märker utsläppta hajar vilka tjänar som ambassadörer för hajarnas situation i världshaven och havets miljöstatus i allmänhet.   
 
I år finns dykare från vetenskapscentret Universeum i Göteborg på plats för att släppa ut fiskarna på kallare djup. Tidigare har hajarna släppts ut genom snorkling vid denna tid på året, men med allt varmare ytvatten fungerar det bättre med dykare i dag.   

 
För frågor, kontakta:  

Inger Näslund, senior havsexpert WWF, 070-105 30 57, inger.naslund@wwf.se
Martin Stjernstedt, marinbiolog & pedagog, 079-0612295, martin.stjernstedt@havetshus.se
Maria Jämting, VD Havets Hus, 070-521 65 30, maria.jamting@havetshus.se   
Troy Enekvist, pressekreterare, 076-06 850 006, troy.enekvist@wwf.se   
 
Högupplösta bilder och filmer från släppet (uppdateras löpande under dagen):  https://www.mynewsdesk.com/se/havets_hus_i_lysekil_ab/images  

Bilder

Ladda ned bild
Småfläckig rödhaj på Havets hus i Lysekil. Foto: Havets hus
Småfläckig rödhaj på Havets hus i Lysekil. Foto: Havets hus
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.

Följ WWF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från WWF

Se när fågelungarna hoppar från 40 meters höjd10.6.2024 14:25:04 CEST | Pressmeddelande

Nu startar livesändningen där du har möjlighet att se unga sillgrisslor slänga sig ut från hög höjd på Stora Karlsö. Det ser dramatiskt ut men är helt naturligt. De hoppar till sina pappor när de är runt tre veckor gamla. Över 70 kameror finns på häckningsplatsen utanför Gotland för att dokumentera sillgrisslornas liv. Via vår medborgarforskning har allmänheten möjlighet att stödja arbetet genom att rapportera sina observationer på WWFs hemsida.

Sju blommor du inte vill ha under kudden på midsommar5.6.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Midsommar är en av våra mest älskade högtider när naturen och sommaren står i sin fullaste prakt. En del av traditionen är att plocka blommor för att dekorera midsommarstången och binda blomsterkransar. Eller att plocka sju olika slags blomster och lägga under huvudkudden för att drömma om sin tillkommande. Men de traditionella midsommarblomstren som blåklockor, humleblomster och prästkrage hotas nu av invasiva växer, som i snabb takt tar över deras livsmiljöer.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye