Patent- och registreringsverket

Sverige ledande i investeringar i immateriella tillgångar

Dela

Sverige behåller sin tätposition vad gäller investeringar i immateriella tillgångar, såsom teknik, varumärken, kunskap, relationer, data och design. Enligt en ny studie publicerad av World Intellectual Property Organization (WIPO) och Luiss Business School (LBS) sticker Sverige ut både vad gäller investeringar i förhållande till BNP, med en första plats, och vad gäller årlig tillväxttakt i investeringar i immateriella tillgångar, där landet placerar sig på en andra plats efter Indien, och före starka forskningsnationer som USA och Frankrike.

Diagram: WIPO
Diagram: WIPO

"Sverige är en utpräglad kunskapsekonomi och är starkt exportberoende. Våra stora företag har goda kunskaper i att utveckla immateriella tillgångar och att ta hjälp av immaterialrätten, såsom patent, varumärken, design och upphovsrätt. Samtidigt finns det en omfattande kunskapsbrist, vilket innebär stor potential att höja medvetenheten hos mindre företag och forskare, så att vi kan få ut ännu mer av forskningssatsningar," säger Thomas Pålsson, tf generaldirektör på Patent- och registreringsverket (PRV).

Patent- och registreringsverket (PRV) arbetar aktivt med att öka förståelsen för och kunskapen om immateriella tillgångar bland företagare, kreatörer och innovatörer. Genom att hantera immateriella tillgångar på bästa sätt kan verksamheter förbättra sin lönsamhet och tillväxt på ett hållbart sätt. Det är centralt för Sveriges fortsatta framgångar inom forskning och innovation.

Sverige har genom sitt starka fokus på innovation och kunskapsutveckling skapat en miljö där immateriella tillgångar blir en alltmer kritisk komponent för ekonomisk tillväxt och konkurrenskraft. Denna framstående position på den globala scenen visar på effektiviteten och värdet av att strategiskt investera i och skydda immateriella tillgångar.

World Intangible Investment Highlights (wipo.int)

null
Diagram: WIPO

Kontakter

Om oss

PRV (Patent- och registeringsverket) är centret för immateriella rättigheter. PRV arbetar för ökad innovation och tillväxt i Sverige. Genom att sprida kunskap om immateriella tillgångar och granska och registrera patent, varumärken och design skapar vi förutsättningar för en konkurrenskraftig företags- och forskningsvärld.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Greentech på riktigt! Seminarium om hållbar utveckling och immateriella tillgångar16.4.2024 14:22:21 CEST | Pressinbjudan

Stora globala utmaningar gör att ny teknik och innovation blir allt viktigare i vår strävan efter en hållbar framtid. Välkommen till ett seminarium där experter och företag som ligger långt fram i den gröna teknikutvecklingen delar med sig av sina erfarenheter. Deltar gör även UD som berättar om Sveriges strategi för utrikeshandel, investeringar och globala konkurrenskraft.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye