Amnesty International Sverige

Gruvbrytning i Gállok strider mot internationell rätt

Dela

Amnesty beklagar Högsta förvaltningsdomstolens beslut att godkänna beviljandet av gruvbrytning i Gállok. Urfolksrätten är bindande för Sverige och berörda samiska representanter har tydligt och klart sagt nej till en gruva i Gállok.

- Godkännandet av gruvbrytning i Gállok görs trots invändningar från berörda samer, FN samt miljö- och människorättsorganisationer. En gruva i Gállok, på för renskötseln helt centrala betesmarker, kommer att få allvarliga och oåterkalliga negativa konsekvenser för samisk kultur och miljön, säger Tilda Pontén, jurist och sakkunnig Amnesty International Sverige.

I mars 2022 beviljade regeringen gruvföretaget Jokkmokk Iron Mines tillstånd att bryta järnmalm i Gállok utanför Jokkmokk i Norrbotten. Regeringens beslut har föregåtts av omfattande protester från samiska företrädare, miljö- och människorättsorganisationer. Anledningen är att gruvan får för stora, oåterkalleliga, konsekvenser för samisk kultur, egendom, renskötsel och annan samisk markanvändning i området.

Även FN:s särskilda rapportör om urfolks rättigheter, José Francisco Calí Tzay, och FN:s särskilda rapportör om miljö och mänskliga rättigheter, David R. Boyd, påpekade i ett gemensamt brev till regeringen att gruvprojektet innebär stora risker för såväl samiska urfolksrättigheter som för miljön. Efter regeringens beslut uttryckte även FN:s rasdiskrimineringskommitté liknande oro.  

Jåhkågasska tjiellde, Sirges sameby samt Naturskyddsföreningen tog rättsliga åtgärder mot beslutet att bevilja Jokkmokk Iron Mines tillstånd. Förhandlingarna i Högsta förvaltningsdomstolen inleddes den 19 september 2023 men regeringen tydliggör i sitt yttrande att de inte ser några grunder för att riva den förra regeringens beslut om att ge bearbetningskoncession för Gállokgruvan.

- I Sverige lever ett urfolk och urfolksrätten är bindande. I den ingår bland annat att urfolken har rätt till fritt och informerat samtycke och berörda samiska representanter har tydligt och klart sagt nej till en gruva i Gállok. Regeringens beslut strider mot internationell rätt. Att företaget ändå får gå vidare med gruvprojektet är häpnadsväckande och kan inte ses som något annat än att urfolksrätten väger mycket lätt i Sverige, säger Tilda Pontén. 

Kontakter

Om oss

Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på  www.amnesty.org,där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Följ Amnesty International Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Amnesty International Sverige

Flyktingar från Sudan utsätts för omänskliga kränkningar i Egypten19.6.2024 01:01:00 CEST | Pressmeddelande

Tusentals sudanesiska flyktingar som tvingats ta sig till Egypten för att undkomma förföljelse har godtyckligt arresterats och därefter kollektivt återsänts till Sudan av de egyptiska myndigheterna. Det visar Amnesty Internationals rapport som släpps idag. Amnesty menar också att EU riskerar att bli medskyldig till Egyptens brott mot de mänskliga rättigheterna på grund av sitt samarbete med Egypten på migrationsområdet. Många av de sudanesiska flyktingarna har innan de tagits till gränsen hållits frihetsberövade i upp till sex veckor i läger under grymma och omänskliga förhållanden.

Amnesty presenterar stor konsert på Cirkus den 17 september – husbandet Dina Ögon kompar ett urval av landets bästa artister18.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Amnesty Live 2024 – Bring The Noise är en unik konsert på Cirkus i Stockholm den 17 september för att uppmärksamma mänskliga rättigheter som hotas runtom i världen. På scen väntar en svårslagen lineup när husbandet Dina Ögon gör exklusiva uppträdanden med José González, Cherrie, Cleo, Ane Brun, Titiyo & Hurula, Lena Philipsson, Annika Norlin & Jonas Teglund, Erik Lundin, Little Jinder och Waterbaby. Dessutom blir det standup med Bianca Kronlöf. Kvällens artwork är gjort av den ryska konstnären, musikern och aktivisten Aleksandra Skochilenko, och det är skapat i fängelset där Skochilenko sitter efter att ha protesterat mot kriget i Ukraina. För att gå på konserten behöver man bli medlem och stötta Amnesty med 150 kr per månad.

FIFA måste ta sitt ansvar inför kommande VM när mänskliga rättigheter står på spel6.6.2024 01:01:00 CEST | Pressmeddelande

Det internationella fotbollsförbundet FIFA måste säkerställa att de länder som ansöker om att arrangera herrarnas fotbolls-VM 2030 och 2034 följer mänskliga rättigheter. Alla bud som riskerar att leda till människorättskränkningar och fläcka ner världens största idrottsevenemang måste avslås. Det konstaterar Amnesty International i en ny rapport som publiceras idag där människorättssituationen och risken för kränkningar har analyserats i samtliga länder som kandiderar för att stå värdar för VM.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye