Transportstyrelsen

A-traktorer i Sundsvall och mopedbilar i Gävle – hur ser det ut i Södermanlands län?

Dela

Sundsvalls kommun är den kommun i landet som har flest registrerade A-traktorer. Gävle kommun toppar ligan när det gäller antal registrerade mopedbilar. Men hur ser det ut i kommunerna i Södermanlands län? Transportstyrelsen har svaret.

Bild: Adobe Stock
Bild: Adobe Stock

Antalet A-traktorer har ökat kraftigt i antal under de senaste åren. Samma trend går inte att se vad gäller antalet mopedbilar där antalet registrerade fordon är mer eller mindre oförändrat. Idag finns över 57 000 registrerade A-traktorer och nästan 16 000 mopedbilar i landet. I Södermanlands län är siffrorna 1 940 respektive 699.

A-traktorer i Södermanlands län

Flest A-traktorer återfinns i Eskilstuna kommun: totalt 554 fordon, följt av Strängnäs kommun med 354 fordon och Nyköpings kommun med 301 fordon.

 

Kommun

Antal registrerade A-traktorer

1.)

Eskilstuna kommun

554

2.)

Strängnäs kommun

354

3.)

Nyköpings kommun

301

4.)

Katrineholms kommun

251

5.)

Trosa kommun

127

6.)

Flens kommun

117

7.)

Vingåkers kommun

109

8.)

Gnesta kommun

76

9.)

Oxelösunds kommun

51

Totalt

 

1 940

– Antalet A-traktorer har ökat kraftigt i landet på några få år, och Södermanlands län är inget undantag. Ökningen beror främst på en regeländring Transportstyrelsen genomförde 2020 som gjorde det möjligt att bygga om modernare bilar till A-traktorer, men också på att det är väldigt populärt att köra A-traktor idag, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

Mopedbilar i Södermanlands län

Flest mopedbilar återfinns i Eskilstuna kommun: totalt 250 fordon, följt av Nyköpings kommun med 184 fordon och Strängnäs kommun med 103 fordon.

 

Kommun

Antal registrerade mopedbilar*

1.)

Eskilstuna kommun

250

2.)

Nyköpings kommun

184

3.)

Strängnäs kommun

103

4.)

Trosa kommun

46

5.)

Oxelösunds kommun

33

6.)

Katrineholms kommun

30

6.)

Gnesta kommun

22

8.)

Flens kommun

17

Totalt

 

699

*Uppgift om mopedbil innebär i det här fallet från registrerade mopeder med en motoreffekt på
400 cc eller högre.

– Mopedbilarna ökar inte i antal på samma sätt som A-traktorer. Där är siffran förhållandevis statisk. Generellt kan man se att förekomsten av mopedbilar tenderar till att vara fokuserad mot kommuner med större städer. Det är inte lika tydligt när det gäller A-traktorerna, säger Mikael Andersson.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye