Sida

Mer humanitära stöd till världens svåraste kriser

Dela

Fler krig, konflikter och naturkatastrofer driver på de allt svårare situationerna i många länder och allt fler människor behöver humanitärt stöd. Allt fler barn riskerar undernäring och ett stort antal människor lever på flykt. Sverige genom Sida bidrar nu ytterligare med 200 miljoner till svårt drabbade i åtta länder – Sudan, Myanmar, Bangladesh, Nigeria, Colombia, Burkina Faso, DR Kongo och Zambia - för att bidra med stöd till de allra värst drabbade.

– Världens konflikter har ökat i antal och detta drabbar tyvärr alltid civilbefolkningen, och inte minst barnen hårt. För många flyktingar är det svårt att få tag på tillräckligt med mat och ett stort antal barn lider av undernäring. Vi behöver kunna bistå med mat, sjukvård och psykosocialt stöd för att hantera de mest allvarliga humanitära behoven, säger Jakob Wernerman, chef för Sidas humanitära bistånd.

Världen behöver hantera många humanitära kriser runt om i världen: Drygt ett år efter krigsutbrottet är situationen i Sudan alltjämt extremt allvarlig. Miljontals människor har tvingats på flykt, det begås våld och övergrepp mot civila i stor utsträckning och det råder en stor risk för svält i stora delar av landet. Dessutom saknar många humanitära organisationer tillträde och har därmed svårt att nå fram till den drabbade befolkningen, bland annat på grund av osäkerhet och byråkratiska hinder. Sida kommer därför att bidra med ytterligare stöd till partners som kan nå fram, bla genom lokala organisationer. Sida fördelar nu ytterligare stöd på 15 miljoner till OCHAs Humanitära Landfond, 15 miljoner till Internationella Rödakorskommittén ICRC och 15 miljoner till FN:s barnfond Unicef.

Också situationen i Myanmar har förvärrats betydligt; I oktober 2023 inledde väpnade motståndsgrupper samordnade attacker mot Myanmars militär i flera stater och regioner. Militärregimen har svarat med storskaliga attacker, inklusive flyg- och artillerianfall mot civila mål. Den humanitära situationen i Kayin, Sagaing och Rakhine är särskilt alarmerande med intensifierade strider. Sedan eskaleringen har militären genomfört ca 600 flygangrepp över Myanmar. Sedan upptrappningen av konflikten började i slutet av 2023 har allvarliga humanitära behov ökat drastiskt, inklusive brist på mat och brist på tillgång till viktiga samhällstjänster så som sjukvård, vatten och sanitetslösningar. Antalet internflyktingar har nu passerat 3 miljoner. Sida fördelar nu ytterligare 20 miljoner till NRC och 10 miljoner till Oxfam för insatser i de mest konfliktdrabbade områdena.

Mat och kontantstöd viktigt

Zambia har drabbats av den värsta torkan på över 40 år och 6,6 miljoner människor är i behov av humanitärt stöd. Kombinationen av torka, omfattande kolerautbrott, ansträngd sjukvård och svårigheter med en trygg livsmedelsförsörjning och tillgång till rent vatten har lett till att landets regering utropat nationellt nödläge. Sida bidrar med 10 miljoner kronor till FN:s livsmedelsprogram WFP:s arbete att förse de mest utsatta med mat- och kontantstöd.

Burkina Faso befinner sig sedan tidigare i en djup humanitär och säkerhetsmässig kris, som fortsätter att förvärras i snabb takt och enligt NRC är Burkina Faso världens mest ouppmärksammade land för andra året i rad. Landet har också drabbats hårt av terrorism, en fjärdedel av terrorrelaterade dödsfall i världen under 2023 inträffade i Burkina Faso och i dag är fler än 2 miljoner människor på flykt. Sida ger nu ytterligare 10 miljoner till WFP och 5 miljoner till ICRC för insatser inom hälsa, mat och skydd.

– Många länder som vi ger stöd till, som exempelvis Burkina Faso, befinner sig i medieskugga och har inte fått tillräckligt stöd av världens humanitära givare. Att ge stöd till de bortglömda kriserna är väldigt viktigt, säger Jakob Wernerman.

Kraftig ökning humanitära behov

I DR Kongos östra provinser har man sett en kraftig ökning av de humanitära behoven under de första månaderna av 2024, till följd av konflikten mellan den väpnade gruppen M23 och den kongolesiska armén, men också på grund av flera väpnade gruppers aktivitet i regionen. Det totala antalet internflyktingar är uppskattningsvis 7,3 miljoner personer, med över 900 000 nya internflyktingar mellan januari och april 2024. Sida allokerar ytterligare 45 miljoner fördelat på ICRC (15 miljoner) NRC (10 miljoner) AAH (10 miljoner) och Unicef (10 miljoner).

I Colombia fortsätter våldet, trots fredsförhandlingar och fredsavtal. I slutet av förra året kontrollerades 47,5 procent av landets yta av icke-statliga väpnade grupper. Enligt ICRC pågår åtta nationella väpnade konflikter, civilbefolkningen har drabbats hårt och fem miljoner lever som internflyktingar. Samtidigt försöker många lämna i grannlandet Venezuela och i dag befinner sig 2,9 miljoner venezolaner i Colombia. Sida allokerar ytterligare 7 miljoner till UNHCR, FN:s flyktingorgan, och 13 miljoner till ICRC.

Fakta

  • Sverige är en av världens största humanitära givare till svåra situationer som uppstått på grund av krig och konflikt eller naturkatastrofer. I år fördelar Sida 4,9 miljarder till humanitära stöd.
  • I början av året fördelade Sida 4,3 miljarder kronor till 30 olika svåra kriser i världen.
  • Nu i juni allokeras ytterligare 200 miljoner kronor till kriser som förvärrats Sida arbetar ifrån en behovsbaserad metod som innebär att Sida når de mest allvarliga humanitära behoven från ett globalt perspektiv.
  • Flera av dessa länder är sedan tidigare Sidas samarbetsländer och får då stöd genom det mer långsiktiga utvecklingssamarbetet.
  • UD fördelar också humanitärt bistånd genom oöronmärkt kärnstöd till bland andra olika FN-organisationer.

Vad är humanitärt bistånd: Två sorters bistånd | Sida

Regerings strategi för humanitärt bistånd: strategi-for-sveriges-humanitara-bistand-genom-styrelsen-for-internationellt-utvecklingssamarbete-sida-20212025.pdf (regeringen.se)

Sidas samarbetspartners: International Committee of the Red Cross (icrc.org); unicef.se; International Committee of the Red Cross (icrc.org); NRC; Action Against Hunger | Ending World Hunger & Malnutrition; Oxfam Sverige – För en jämlik framtid

Nyckelord

Kontakter

Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen. I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Sverige stödjer insatser för att förhindra spridningen av mpox21.10.2024 10:09:55 CEST | Pressmeddelande

Världshälsoorganisationen (WHO) har förklarat det växande utbrottet av mpox som ett internationellt hot mot folkhälsan. Utbrottet av mpox-viruset har sitt ursprung i Demokratiska republiken Kongo och sprider sig snabbt över Centralafrika. Sverige genom Sida har därför beslutat om 10,9 miljoner kronor i akut humanitärt stöd till flera insatser för att minska smittspridningen i Kongo, Uganda, Burundi och Centralafrikanska republiken. Stöden riktar in sig på sårbara grupper som redan har akuta behov, till exempel flyktingar.

Nytt projekt på västra Balkan ska minska kompetensgapet och skapa jobbmöjligheter för kvinnor och ungdomar28.6.2024 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Ungdomsarbetslösheten är hög i länderna på västra Balkan samtidigt som det råder en stor brist på mekaniker och lastbilschaufförer. För att bidra till en lösning ska Sverige genom Sida, tillsammans med Helvetas och Volvo Group, samarbeta kring yrkesutbildning baserad på fordonsindustrins behov. Stor vikt ska läggas på att få in unga kvinnor och ungdomar på arbetsmarknaden och i transportsektorn. Projektet ska fokusera på hållbara och miljövänliga lösningar, med betoning på de färdigheter som krävs för att hantera den gröna tekniken i dagens lastbilar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye