Järfälla Kommun

Å-rummet i Barkarby renar vattnet i Bällstaån.

Dela

I dag öppnar Å-rummet i Barkarbystaden – ett långsträckt trivsamt parkområde byggt för att främja biologisk mångfald, hantera skyfallsregn och samtidigt bidra till att rena vattnet i Bällstaån som nu flyter fram genom den nya stadsdelen i Järfälla.

Vy över å-rummet där Bällstaån slingrar sig söderut, under Veddestabron (i bakgrunden) och vidare mot Ulvsundasjön som är en del av Mälaren.
Vy över å-rummet där Bällstaån slingrar sig söderut, under Veddestabron (i bakgrunden) och vidare mot Ulvsundasjön som är en del av Mälaren.

Med Å-rummet satsar Järfälla kommun stort på att öppna upp Bällstaån som nu ringlar fram genom det stora parkområdet som sträcker sig mellan de framväxande kvarteren i den nya stadsdelen, granne med den kommande knutpunkten för kollektivtrafik i Barkarby.

– Å-rummet bjuder på grönska, vatten, broar, stockar, stenar, utegym, ett stort trädäck, plats för uteserveringar och fina promenadstråk för de som bor, besöker och arbetar mitt i den nya stadsdelen. Men, Å-rummet är inte bara en vanlig park. Här har vi byggt med stor omsorg och fokus på hållbarhet för att bidra till bättre vattenkvalitet i Bällstaån, främja biologisk mångfald och för att kunna ta hand om skyfallsregn, säger Eva Ullberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

För att kunna öppna upp Bällstaån och låta den ringla genom en å-fåra i parkområdet har 5 400 ton lera grävts bort. I å-fåran har stenar och stockar noga placerats ut för att främja djur- och naturliv. Till exempel är de mindre stenarna i å-fåran av natursten för att fisken i Bällstaån inte ska skrapa i magen. Längs med hela å-fåran har strandängsmattor och torrängsmattor planterats. Växtmattorna fyller flera funktioner; de bidrar till att rena vattnet i Bällstaån, de främjar den biologiska mångfalden och de klarar att svämmas över och hantera höga vattennivåer. För grönska och skugga har träd planterats längs med å-fåran.

– I arbetet med Å-rummet har vi hela tiden haft fokus på hållbarhet, att kunna hantera höga vattenflöden, uppnå miljökvalitetsnormer för vatten och samtidigt bygga en plats som är estetiskt tilltalande och bjuder in till aktivitet och möten mellan människor. Jag tycker vi har lyckats väldigt bra, säger Toni Chmielewski, projektchef Barkarbystaden.

Nyckelord

Kontakter

Eva Ullberg (S)Kommunstyrelsens ordförande

Presskontakt: Christopfer Gummesson, 070-301 98 40 eller christopfer.gummesson@jarfalla.se

Tel:070-301 98 40

Bilder

Bällstaån
Bällstaån börjar i kommundelen Viksjö i Järfälla och rinner mot sydost, passerar Veddesta och Barkarby, och rinner så småningom ut i Ulvsundasjön som är en del av Mälaren.
Ladda ned bild
Eva Ullberg klipper bandet och inviger därmed Å-rummet.
Eva Ullberg, kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, inviger Å-rummet genom att klippa bandet.
Ladda ned bild
I å-rummet, intill Bällstaån finns bland annat ett utegym.
I å-rummet, intill Bällstaån finns bland annat ett utegym.
Ladda ned bild

Om Järfälla

Järfälla strax nordväst om Stockholm, med sina grönområden, sin Mälarkust och sitt fantastiska kollektivtrafikläge, är en attraktiv inflyttningskommun. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye