Arla hjälper bönder i Bangladesh att minska sina klimatutsläpp
Arlas datadrivna modell för hållbarhetsarbete ska användas i ett utvecklingsprojekt för att minska klimatavtrycket för 10 000 mjölkbönder i Bangladesh.
– Jag är stolt över att våra kunskaper om hållbar mjölkproduktion kan komma till nytta i andra delar av världen, säger Inger-Lise Sjöström, mjölkbonde i Östergötland och vice ordförande i Arla.

Projektet ”Green Dairy Partnership in Bangladesh” ska stötta den gröna omställningen inom mjölkproduktionen i Bangladesh och använda data om klimatavtrycket på Arlas 8 000 mjölkgårdar.
En av de viktigaste insikterna från Arlaböndernas årliga klimatberäkningar är att det finns fem nyckelområden – inom Arla kallade Big5 – som har störst inverkan på gårdarnas utsläpp.
- Fodereffektivitet – mer mjölk per kilo foder.
- Proteineffektivitet – minska överskottet av protein i fodergivan.
- Hållbara djur – friska kor som lever längre.
- Gödselanvändning – precision för att minska överskottet av kväve.
- Markanvändning – effektiv användning av mark och grödor.
Med hjälp av Arlas Big5-områden siktar projektet på att minska klimatutsläppen med 30 procent för 10 000 bönder runtom i landet, samtidigt som man vill uppnå en 30-procentig inkomstökning. Dessutom är ambitionen att 80 procent av bönderna ska vara kvinnor.
– Allt klimatarbete kostar inte pengar, det kan också bidra till bättre ekonomi på gården. Det handlar bland annat om att använda resurser och insatsmedel på ett smart sätt, säger Inger-Lise Sjöström. Jag och många andra Arlabönder är stolta över att vara en del av ett världsledande mejerikooperativ. Att veta att allt det arbete vi lägger ner på våra gårdar här hemma också kan göra nytta i andra delar av världen är mycket motiverande.
Genom att anpassa expertis inom hållbar mjölkproduktion från Arla och danska SEGES ska det femåriga projektet hjälpa mejeriföretag och bönder att bli mer effektiva och klimatsmarta. Projektet finansieras av Danida Green Business Partnership (under det danska utrikesdepartementet). Förutom Arla medverkar PRAN Dairy, Solidaridad Network Asia, IDRN-Bangladesh Agricultural University, SEGES Innovation och The Danish Agriculture & Food Council.
Fakta Bangladesh och mjölk
- Bangladesh har en befolkning på cirka 175 miljoner människor.
- Producerar årligen 10,2 miljoner ton mjölk, genom 1,6 miljoner gårdar över hela landet.
- Genomsnittlig avkastning på 4,8 liter per dag per ko.
- Utsläppen av koldioxidekvivalenter, CO2e, är för närvarande 3,52 kilo per kilo mjölk.
- Arlas 8 000 bönder har ett genomsnittligt utsläpp på 1,08 kilo CO2e per kilo mjölk.
Nyckelord
Kontakter
Arla Sveriges presstjänst
Tel:070-884 42 90Om oss
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 146 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Han tar över rodret för Arla Jönköping8.12.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
I dag tillträder Johan Barkinge som ny chef för Arlas mejeri i Jönköping. Han tar därmed över ledarskapet för en av Europas mest moderna anläggningar.
Ny undersökning: fyra av tio högstadieelever går till skolan utan frukost8.12.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Många elever går till skolan utan frukost – bland högstadietjejer är det nästan varannan. Det visar Arlas återkommande rapport Frukostbarometern 2025, som tyder på att morgonmålet är en bortprioriterad vana i många familjer. Samtidigt minskar antalet kommuner som erbjuder skolfrukost, enligt Livsmedelsverkets senaste kartläggning. – Frukost i skolan kan ge stora vinster för både enskilda individer och samhället i stort, säger Elin Boll, disputerad hälso- och nutritionsexpert på Arla.
Arla på Di Debatt: Satsa på gratis frukost i skolan5.12.2025 11:36:22 CET | Pressmeddelande
Arla lyfter i dag behovet av en nationell satsning på skolfrukost på Dagens industris debattsida. Gratis frukost i landets skolor är en enkel men kraftfull reform som kan bidra till bättre hälsa, ökad jämlikhet och starkare skolresultat, skriver Sverigechefen Cecilia Kocken. Artikeln återges i sin helhet nedan.
Miljonsatsning i Falkenberg för att möta cottage cheese-boomen2.12.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Bondeägda Arla satsar nästan 70 miljoner kronor (6 miljoner euro) i mejeriet i Falkenberg för att tillgodose konsumenternas ökande aptit på KESO® cottage cheese. Investeringen stärker svensk matproduktion och bidrar till ökad livsmedelsberedskap, samtidigt som den ger Europas största cottage cheese-anläggning möjlighet att fortsätta växa.
Mjölkpriset till bönderna sänks i december28.11.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Arla justerar mjölkpriset till bönderna nedåt i december, till följd av snabbt ökande mjölkvolymer globalt och pressade råvarupriser. Ersättningen för ekologisk mjölk ligger kvar på samma nivå.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum