Arla vill ha mer mjölk
Bondeägda Arla ser ljust på framtiden för svensk mjölk. Förra året välkomnades 15 nystartande mjölkgårdar in i kooperativet och förra veckan presenterades samarbetet med Lantmännens framtidsgård Viken. Nu öppnar Arlas styrelse även upp för att ta in nya medlemmar hela vägen från Värmland till Sörmland och neråt i landet.

– På sikt behövs mer svensk mjölk, både för att trygga livsmedelsförsörjningen på hemmaplan och för att hjälpa till att mätta världens snabbt växande befolkning med hållbart producerad mat, säger Inger-Lise Sjöström, vice ordförande för Arla och mjölkbonde i Östergötland.
De senaste årens investeringar på mejerierna i Götene och Vimmerby har ökat kapaciteten för att ta emot och förädla böndernas mjölk. Därför öppnar kooperativet nu upp för nya medlemmar från Värmland till Sörmland och neråt i landet.
– Vi kommer inte att knacka på hos någon, men de mjölkgårdar som är intresserade är varmt välkomna att höra av sig till oss, säger Inger-Lise Sjöström.
Sverige är ett bra land att producera mjölk i. Bönderna har under många år byggt in starka mervärden i lantbruket – låg antibiotikaanvändning, god djuromsorg samt miljö- och klimatsmart produktion. De senaste årens kriser har därtill synliggjort behovet av mer svensk mat, både för att stärka beredskapen och förse andra länder med hållbara livsmedel.
När klimatförändringarna gör det svårare att producera i andra delar av världen har Sverige möjlighet att producera mer, menar Inger-Lise Sjöström.
– Vi är duktiga på att producera hållbar mat här i Sverige, vi är innovativa och har goda förutsättningar vad gäller såväl klimat som olika naturresurser. Vi är även duktiga på att få våra djur att må bra, säger hon och fortsätter:
– Klimatomställningen känner inga gränser, det är en världsomspännande utmaning. Därför borde Sverige producera betydligt mer mat på ett hållbart sätt, mat som vi sedan kan exportera i fredstid samtidigt som det är bra för att bygga en mer robust krisberedskap.
Nyckelord
Kontakter
Arla Sveriges presstjänst
Tel:070-884 42 90Om oss
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 146 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Arla lanserar kvarg i ny förpackning och smak8.5.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nästa vecka lanseras Arlas milda kvarg 450 gram i en ny smidig förpackning för att bättre möta konsumenternas efterfrågan. Samtidigt uppdateras smakutbudet.
Mjölkpriset till bönderna oförändrat i maj30.4.2025 13:16:49 CEST | Pressmeddelande
För femte månaden i rad lämnar Arla mjölkpriset till bönderna oförändrat, både för konventionell och ekologisk mjölk.
Arla och Lantmännen i nytt samarbete om fossilfri mineralgödsel30.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Arla och Lantmännen har tecknat ett långsiktigt avtal om fossilfri mineralgödsel för att minska klimatavtrycket från svensk livsmedelsproduktion och möjliggöra en mer fossilfri odling i Sverige. Avtalet sträcker sig över tre år, under vilka både antalet gårdar och volymerna kommer att öka successivt.
Han är Arlas nya mejerichef22.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hervé Currat är ny mejerichef på Arlas mejeri i Östersund. – Det ska bli jättespännande att få arbeta i detta stora bondekooperativ. Jag ser verkligen fram emot att leda Arlas nordligaste mejeri, säger Hervé Currat.
En månad kvar: Sök mejeriteknikerutbildningen15.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Behovet av kvalificerad arbetskraft i livsmedelsindustrin är större än någonsin. Nu är ansökan öppen till den yrkeshögskoleutbildning som formar framtidens experter inom mejeriteknik.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum