Škoda Sverige

Nu gör Škodas nästa helelektriska modell Elroq sin förtäckta debut

Dela

Elroq är ett attraktiv och efterlängtat helelektriskt tillskott till Škodas modellportfölj. Världspremiären är satt till hösten 2024 men gör alltså redan nu sin förtäckta debut. Elroq blir Škoda Autos helelektriska expansion i det populära A-SUV-segmentet, som är det största i Europa sett till volym. Med en distinkt design blir Elroq den första Škoda-modellen att fullt ut anamma märkets nya designspråk Modern Solid. Tjeckiska biltillverkaren tummar inte heller på utrymmena i nya Elroq, i bagageutrymmet ryms 470 till 1 580 liter. Flera smarta lösningar för förvaring och kompakta exteriöra mått gör Elroq till en ideal bil för stadskörning. Motoreffekt varierar mellan 125 kW upp till 220 kW och räckvidden uppgår till maximalt 560 km enligt WLTP-cykel samt kan laddas från 10–80% på cirka 28 minuter. Elroq markerar starten på Škodas elbilsoffensiv med flera kommande modeller inom närmsta åren.

Nya Škoda Elroq
Nya Škoda Elroq

Modern Solid och Tech-Deck Face ersätter Škoda-grillen
Strategiskt viktigt för den tjeckiska biltillverkaren är att Elroq blir den första Škoda-modellen som anammar märkets nya designspråk, Modern Solid. Det inkluderar detaljer på fronten som exempelvis den nya Tech-Deck Face och Škoda utskrivet på bilens huv. Modern Solid representerar en fundamental förändring som innebär en kombination av robusthet, funktionalitet och autenticitet samtidigt som man vidhåller känslan av säkerhet och styrka, en ny tolkning av den traditionella Škoda-designen. Bakom den högglansiga Tech-Deck Face, som kommer att ersätta Škoda-grillen har designers och ingenjörer lyckats dölja både en radar och främre kamera. Lite högre upp på fronten syns Škoda utskrivet på bilens kraftigt skulpterade huv och blir den första bilen där den tidigare logotypen utgår.

Top LED-matrixstrålkastare får ny design
De nya LED-strålkastarna på Elroq har också fått en uppdaterad design. De har en slimmad övre ljusremsa för positionsljus och indikatorer på dagtid. Under sitter två LED-moduler som ger maximal upplysning under kvälls- och nattetid. Det ger en ny tolkning på Škodas ikoniska fyrögda look. De nya Top LED-matrixstrålkastarna har 36 individuella ljuspunkter. Baktill behåller Elroq det etablerade designkonceptet med C-formade lyktor och inslag av crystallinium, som linjerar med Modern Solid-språket. Det finns två versioner av baklyktorna, båda med 100% LED-teknik. Toppversionen erbjuder dynamiska indikatorer, baklykta med crystallinium-element och flera animationer vid låsning och upplåsning.

13-tums infotainmentskärm som standard och ökat fokus på hållbara klädslar
Interiören på nya Elroq kännetecknas av rymlighet och tydliga designlinjer. En 5-tum stor digital instrumentbräda, igenkänd från Enyaq, visar den viktigaste körinformationen. Föraren får också ytterligare information genom den valbara Head Up-displayen och visualiseringar med hjälp av Augmented Reality. Den centrala displayen rymmer infotainmentsystemet och är 13-tum stor som standard.

När det gäller interiöra val så ligger hållbarhet fortsatt högt på agendan, med mer hållbara, hållfasta och praktiska material. Elroq kommer att lanseras med utrustningsnivån Selection och med klädslar som känns igen från övriga modellsortimentet, exempelvis Loft. Exakt vilka som kommer erbjudas på den svenska marknaden är inte officiellt.

Fyra kraftfulla drivlinor och en räckvidd på över 560 kilometer
Škoda Elroq bygger på Volkswagenkoncernens MEB-plattform och kommer med fyra drivlinor; Elroq 50, 60, 85 och 85x. De olika versionerna varierar i batterikapacitet, vilket också relaterar till motoreffekten som ligger mellan 125 kW (cirka 170 hk) till 220 kW (cirka 299 hk). Ingångsversionen och bakhjulsdrivna Elroq 50 har ett 55 kWh stort batteri som ger en maximal effekt på 125 kW (cirka 170 hk). Elroq 60 har ett 63 kWh (brutto) stort batteri och 150 kW (cirka 204 hk) i effekt. Både Elroq 50 och 60 har en topphastighet på 160 km/h. Elroq 85 och 85x har båda ett 82 kWh (brutto) stort batteri där bakhjulsdrivna Elroq 85 levererar maximal effekt på 210 kW (cirka 286 hk) medan fyrhjulsdrivna 85x med en extra motor på framaxeln levererar 220 kW (cirka 299 hk). Både Elroq 85 och 85x har en topphastighet på 180 km/h och en räckvidd på över 560 kilometer. Vilka versioner som kommer att erbjudas på den svenska marknaden är inte officiellt ännu.

Översikt drivlinor

Version

50

60

85

85x

Batterityp

Lithium-jon

Batterikapacitet (kWh) (brutto/netto)

55/52

63/59

82/77

Motoreffekt (kW)

125

150

210

220

Topphastighet (km/h)

160

180

Bak-/Fyrhjulsdriven

Bakhjulsdriven

Fyrhjulsdriven

DC-laddning från 10–80% på under 28 minuter och automatisk förvärmning av batteriet
Alla versioner av nya Škoda Elroq har stöd för DC-snabbladdning men med varierande effekt. Elroq 85 och 85x kan ta emot ström i upp till 175 kW. Alla versioner av Elroq kan laddas från 10–80% på under 28 minuter. Med AC-laddning kan alla versioner av Elroq ladda med effekt upp till 11kW, vilket laddar batteriet fullt på mellan 5,5–8 timmar beroende version.

Elroq har också stöd för både automatisk och manuell förvärmning av batteriet. Förvärmningen förbereder batteriet för DC-laddning, främst i lägre temperaturer, och optimerar laddhastigheten. Funktionen kan startas manuellt i infotaimentsystemet eller aktiveras automatiskt om bilens navigation har en laddstation som destination och bilen avgör, baserat på temperatur, om förvärmningen ska startas.

Flexibelt bagageutrymme och flera smarta fack som maximerar utrymmet
Den tjeckiska tillverkaren är kända för generösa bagageutrymmen och nya Škoda Elroq är inget undantag. Trots sin kompakta storlek erbjuder Elroq stora utrymmen. Bagageutrymmet rymmer 470 liter och kan expanderas genom fällda säten till hela 1 580 liter. Det finns också flera förvaringsmöjligheter i interiören som rymmer 48 liter, vilket inkluderar flera smarta fack. Den kompakta SUV:en erbjuder också flera helt nya Simply Clever-funktioner. Dessa inkluderar exempelvis ett smart förvaringsnät under insynsskyddet för laddkabeln.

Flera avancerade säkerhets- och assistanssystem och upp till nio krockkuddar 
Säkerhet är en ständigt prioriterad fråga och Elroq har flera avancerade säkerhets- och assistanssystem som standard för både passiv och aktiv säkerhet. Assistanssytemen består exempelvis av Travel Assist som förbättrats i senaste versionen. Intelligent Park Assist tillåter Remote Parking så att bilen kan styras för parkering utanför bilen genom MyŠkoda-appen. Bilen kan också lära sig hur föraren brukar parkera vid upp till fem olika platser och kan därefter assistera parkeringen när bilen börjar närma sig parkeringsplatsen.

Elroq är utrustad med upp till nio krockkuddar. Alla krockkuddar är standard förutom sido-krockkuddarna i baksätet, som kan väljas till.

Större funktionalitet i MyŠkoda-appen
Ägare till nya Škoda Elroq kommer att kunna kontrollera flera av bilens funktioner genom MyŠkoda-appen med hjälp av deras smartphone. MyŠkoda-appen erbjuder nu ett mer användarvänligt gränssnitt och flera nyheter. Bland annat tillgång till ladd-lösningen Powerpass direkt i samma app, kontrollera uppvärmning/kylning av kupén samt möjlighet att lägga till servicepartner som gör det enklare när det är dags för service. Inom kort kan också alla Škodas elektriska modeller låsas och låsas upp på distans vi appen.

Premiär och lansering
Helt nya Škoda Elroq kommer att ha sin världspremiär i höst och försäljning väntas dra igång efter det. De första bilarna förväntas komma hem till Sverige under Q1 2025.

Škoda Autos fortsatta investeringar i e-mobilitet
Škoda Auto är fast beslutna att fortsätta investera flera miljarder euro i transformationen mot ökad e-mobilitet kommande år. Den tjeckiska biltillverkaren gör så med en tydligt definierad roadmap för att fortsätta att öka märkets elektrifierade fordon inom Europa och världen. Škoda Auto fortsätter att besanna sina värden om att erbjuda tillgänglig individuell mobilitet, skräddarsydd till kunders behov världen över. Vilket också är ett löfte till märkets långsiktiga vision om att leverera hållbara mobilitetslösningar, prisvärda elektriska bilar och innovativ teknologi.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nya Škoda Elroq
Nya Škoda Elroq
Ladda ned bild
Nya Škoda Elroq
Nya Škoda Elroq
Ladda ned bild
Nya Škoda Elroq
Nya Škoda Elroq
Ladda ned bild
Nya Škoda Elroq
Nya Škoda Elroq
Ladda ned bild
Nya Škoda Elroq
Nya Škoda Elroq
Ladda ned bild
Nya Škoda Elroq
Nya Škoda Elroq
Ladda ned bild
Nya Škoda Elroq
Nya Škoda Elroq
Ladda ned bild
Nya Škoda Elroq
Nya Škoda Elroq
Ladda ned bild

Škoda Auto

  • Fokuserar på tre prioriteringar med sitt ”Next Level Škoda”-program för framtiden: utöka modellportföljen inom elbilssegmentet, utforska nya marknader för ytterligare tillväxt i volymsegmentet och göra konkreta framsteg inom hållbarhet & mångfald.
  • Har tillhört Volkswagen-gruppen i 30 år. Volkswagen Group är en av de mest framgångsrika fordonstillverkarna i världen. I samarbete med gruppen utvecklar och tillverkar Škoda Auto självständigt fordon samt komponenter, motorer och växellådor.
  • Verkar på tre platser i Tjeckien; tillverkar i Kina, Slovakien och Indien främst genom koncernpartnerskap, samt i Ukraina med lokal partner.

Följ Škoda Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Škoda Sverige

Škoda släpper första bilden av silhuetten på kommande helelektriska modellen Elroq22.5.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

I höst får Škoda tillökning i utbudet av helelektriska modeller när den strategiskt viktiga kompakt-SUV:en Elroq täcks av. Redan nu släpps den första bilden av den kommande modellen där element från Škodas nya formspråk Modern Solid skymtas. Den minimalistiska exteriören kombinerar robusthet, funktionalitet och autenticitet för ett kraftfullt intryck. Världspremiären av Škoda Elroq kommer att ske i början av hösten 2024 och blir startskottet i Škodas elbilsoffensiv, med sex helelektriska modeller kommande år.

Škoda gör entré i det populära racingspelet Gran Turismo med den exklusiva virtuella konceptbilen Škoda Vision Gran Turismo24.4.2024 18:00:00 CEST | Pressmeddelande

Škoda introducerar idag, den 24 april, det helelektriska designkonceptet Škoda Vision Gran Turismo. En spektakulär digital konceptbil i racingspelet Gran Turismo 7 på PlayStation, vilket ökar den tjeckiska biltillverkarens närvaro i den digitala racingvärlden. Något som både visar på Škodas dedikation till innovation och digitalisering inom motorbranschen liksom firar märkets långa historia inom motorsport. Škoda Vision Gran Turismo har totalt fyra elektriska motorer och erbjuder en total effekt om 800 kW* på alla fyra hjul.

Nya generationen Škoda Kodiaq äntligen beställningsbar – svenska priser officiella5.4.2024 09:30:00 CEST | Pressmeddelande

Familjefavoriten Škoda Kodiaq täcktes av i Berlin så sent som i höstas förra året. Idag, 5 april, är den nya generationen av populära Škoda-SUV:en äntligen beställningsbar. Den största förändringen för modellen, utöver ny interiör och exteriör design, är den nya drivlinan som innebär att Kodiaq för första gången erbjuds som laddhybrid, och det med en räckvidd på upp till 100 kilometer (WLTP).

Škodas helelektriska instegs-SUV är officiell – nya Škoda Epiq15.3.2024 10:45:00 CET | Pressmeddelande

Idag, 15 mars, på Škoda Autos årliga presskonferens avslöjades Škoda kommande tredje helt eldrivna bilmodell, en mindre SUV crossover i form av en verklighetstrogen designstudie. Den nya modellen som lanseras efter den kompakta helelektriska SUV:en Škoda Elroq får namnet Škoda Epiq och är en 4,1 meter lång SUV med upp till 400 kilometers elektrisk räckvidd och 490 liters bagageutrymme. Nya Škoda Epiq kommer att täckas av under 2025, med en prisindikation kring 25 000 Euro. Epiq är den första modellen som är fullt ut utvecklad i enlighet med Škodas nya designkoncept Modern Solid. Ett formspråk som kombinerar en robust funktionalitet med en autentisk och tidlös design med hållbara material. Modellen kommer att kompletteras med en gedigen digital upplevelse med ny teknologi och nya funktioner.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye