Allt fler tjänstemän är tillgängliga för jobbet på semestern
Fyra av tio tjänstemän förväntas vara tillgängliga för jobbet under semestern – trots att de har semester. Det är en ökning sedan förra året. – Det oroar mig att allt fler tjänstemän inte får en ordentlig återhämtning under semestern. Hur ska man då orka ett helt yrkesliv, undrar Peter Hellberg, ordförande i Unionen.

Med hjälp av Infostat har Unionen undersökt tjänstemäns tillgänglighet för jobbet under semestern. Förra året svarade tre av tio att de förväntas vara tillgängliga under sin sommarsemester. I årets undersökning har siffran ökat till fyra av tio tjänstemän.
Fortsatt är sex av tio negativt inställda till att förväntas vara tillgängliga under semestern, och bland dem som förväntas vara tillgänglig uppger fyra av tio att de tycker det är negativt.
– Det är tydligt att tjänstemännen vill ha semester på semestern, man vill inte bli störd av jobbet när man är ledig, säger Peter Hellberg.
Vanligare att män och chefer förväntas vara tillgängliga
Undersökningen visar att det är betydligt vanligare att män förväntas vara tillgängliga. Över en av fyra män (44 procent) förväntas vara tillgängliga, mot en av tre kvinnor (33 procent).
Förväntan är även betydligt högre på chefer än andra medarbetare. Sju av tio (70 procent) med chefsbefattning förväntas vara tillgängliga under semestern. Motsvarande siffra för personer utan chefsbefattning är 28 procent.
– Även som chef behöver man möjlighet till återhämtning och en ostörd semester. Sen får man inte glömma att medarbetarna ofta gör som chefen gör. Därför är det viktigt att man som chef föregår med gott exempel och visar att semestern är till för att ha semester, poängterar Peter Hellberg.
Vanligare att anställda har obetald jour om arbetsplatsen saknar kollektivavtal
13 procent av privatanställda tjänstemän svarar att de har obetald jour under semestern. En mindre andel, 8 procent, har jour under sommaren men får ersättning för det.
Det är betydligt vanligare att anställda har obetald jour om arbetsplatsen saknar kollektivavtal. Bland arbetsplatser som saknar kollektivavtal uppger 19 procent av de anställda att de har obetald jour, mot 10 procent av de anställda på arbetsplatser som har kollektivavtal.
– På arbetsplatser med kollektivavtal finns ofta en upparbetad organisation för att reda ut oklarheter gällande ersättningar och bemanning. Det är också vanligare att man jobbar aktivt med arbetsmiljöfrågor. Det lönar sig att ha kollektivavtal, säger Peter Hellberg, ordförande i Unionen.
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Infostat på uppdrag av Unionen. Den omfattar 1 000 intervjuer av privatanställda tjänstemän i Sverige. Undersökningen har genomförts i en slumpmässigt rekryterad webbpanel.
Nyckelord
Kontakter
Unionen press
Välkommen att ringa vår presstelefon. Här svarar alltid någon av våra pressekreterare.
Om Unionen
Unionen är Sveriges största fackförbund med över 690 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser. Unionen finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden och du hittar oss i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar. Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.
Unionen press svarar på medias frågor om Unionen. Vi förmedlar kontakter till våra förtroendevalda och experter inom bland annat arbetsmiljö, kompetensutveckling, utmaningar i tjänstemännens arbetsliv, lön och jämställdhet.
Välkommen att kontakta oss!
Följ Unionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Unionen
Unionen säger nej till ett oacceptabelt avtalsförslag21.3.2025 15:01:34 CET | Pressmeddelande
Som en del av Facken inom industrin har Unionen idag överlämnat sitt svar på den första hemställan som de opartiska ordförandena lämnat till parterna på torsdagen. – Avtalsförslaget är oacceptabelt och det krävs ett avsevärt högre avtalsvärde för att vi ska kunna nå en uppgörelse, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen.
Höga matpriser riskerar högre räntor17.3.2025 14:05:35 CET | Pressmeddelande
Stigande matpriser är ett hot mot kommande räntesänkningar, det konstaterar Tobias Brännemo, chefsekonom Unionen, inför Riksbankens räntebeslut på torsdag och ett nytt avsnitt av podden Fackliga skuggdirektionen som släpps idag.
Tungt besked för Unionens medlemmar på Northvolt12.3.2025 09:20:37 CET | Pressmeddelande
Vi har nu fått besked av Northvolt att man ansökt om konkurs i Sverige. Det är såklart ett tungt besked och en väldigt mörk dag för alla oss som varje dag jobbat hårt och hoppats att bolaget ska ta sig igenom denna tuffa tid, säger Shaneika Jeffrey, vice ordförande för Unionen-klubben på Northvolt Ett i Skellefteå.
Unionen kräver en mer attraktiv handelsbransch26.2.2025 15:00:12 CET | Pressmeddelande
Unionen och Svensk Handel har växlat avtalskrav. – Våra avtalskrav gör handelsbranschen till en mer attraktiv bransch. Nu hoppas vi att motparten ser det på samma sätt, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen.
Kvinnor drabbas hårdast av vobbstressen12.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Att vobba (vårda sjuka barn och samtidigt jobba) har blivit en norm bland privatanställda tjänstemän. På många sätt kan möjligheten att vobba stödja livspusslet. Men priset kan bli högt och framför allt är det kvinnor som drabbas av vobbstress.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum