Tekniska verken i LinköpingTekniska verken i Linköping

Pressinbjudan: Tekniska verken erbjuder unik möjlighet att se rötkammare inifrån

Dela

Tekniska verken i Linköping genomför omfattande och innovativa satsningar som syftar till ytterligare klimatnytta och ökad produktion av flytande biogas. Den utbyggda anläggningen beräknas kunna tas i bruk under 2025 och en ny rötkammare som uppförs i samband med detta står snart klar. En ovanlig möjlighet har nu öppnat sig att kunna få se den enorma byggnaden inifrån.

Halvkroppsbild tagen från sidan på Anna Lövsén, vd Svensk Biogas, inne i rötkammaren. Hon står med varselkläder och hjälm och tittar uppåt.
Anna Lövsén, vd Svensk Biogas och affärsområdeschef Biogas Tekniska verken, inne i rötkammaren Foto: Tekniska verken

– Vi är i läget att tanken har sin slutgiltiga höjd medan viss utrustning återstår att montera, så just nu har det öppnat sig en tidslucka då det finns möjlighet att gå in i den tomma tanken. Den rymmer omkring 6000 m3, med ljus som silar in från taket och har en slående akustik så det är en häftig upplevelse att komma in och se hur den ska fungera. När den väl fylls med vatten för täthetsprovning och sedan med material som ska processas finns det sedan inga framtida möjligheter att gå in i tanken, säger Anna Lövsén, vd Svensk Biogas och affärsområdeschef Biogas, Tekniska verken.

När hela utbyggnaden står klar kommer Tekniska verkens produktionskapacitet av flytande biogas att mer än fördubblas, bland annat med målsättningen att bidra till att överlätta övergången från fossila alternativ. Parallellt sker satsningar på innovationer som sluter kretsloppet än mer genom att exempelvis möjliggöra tillvaratagande av den biogena restkoldioxid som uppstår vid biogasproduktionen. Målet är att certifiera den nya anläggningen enligt ISO 22000/FSSC 22000, vilket är en kravmärkning för att den biogena koldioxiden kommer att hålla livsmedelskvalitet.

Media är välkomna att besöka den nya rötkammaren och få veta mer om bygget samt dess förväntade klimatnytta. Det kommer även att finnas möjlighet att få ta del av de förberedelser som görs på plats för att kunna bedriva ett fortsatt framtida utvecklingsarbete, bland annat kopplat till möjligheten att prova att ta in vätgas i rötkamrarna för att ytterligare utveckla processerna kring biogasproduktionen.

Den nya anläggningen delfinansieras med hjälp av Klimatklivet.

Medverkande: Anna Lövsén, vd Svensk Biogas och affärsområdeschef Biogas, Tekniska verken, Jessica Ståhls, avdelningschef produktion biogas, Tekniska verken, samt Johan Andersson, projektledare, Tekniska verken.

Datum: torsdagen den 4 juli
Tid: klockan 11:00
Plats: Svensk Biogas, Åby Västergård 3, Linköping

Fakta flytande biogas  

Biogas är förnybart, närproducerat och ett av världens renaste bränslen. Biogasen produceras ur organiskt avfall, som exempelvis matavfall, och utöver biogas får man även biogödsel som används för ekologisk odling av livsmedel. Flytande biogas produceras genom att biogasen renas och kyls ned till ca: -162 grader i ytterligare ett produktionssteg. Flytande biogas är effektivare att lagra och distribuera än biogas i gasform, och kan användas som drivmedel i tunga transporter och som bränsle inom industrisektorn.  

Vänligen meddela intresse för att delta till Tekniska verkens pressjour:

Telefon: 013-20 91 40
E-post: press@tekniskaverken.se

Kontakt, frågor om anläggningen:

Anna Lövsén, vd Svenska Biogas och affärsområdeschef Biogas, Tekniska verken
Telefon: 013-20 81 91
E-post: anna.lovsen@tekniskaverken.se 

Här hittar du mer information om satsningen:

Tekniska verken och Bright Renewables bygger Sveriges första CCU-anläggning från biogasproduktion

Nytt avtal kring förvätskning av biogas ska minska utsläppen och dubblera flytande biogasproduktion 

Nyckelord

Bilder

Halvkroppsbild tagen från sidan på Anna Lövsén, vd Svensk Biogas, inne i rötkammaren. Hon står med varselkläder och hjälm och tittar uppåt.
Anna Lövsén, vd Svensk Biogasoch affärsområdeschef Biogas Tekniska verken, inne i rötkammaren. Foto: Tekniska verken
Foto: Tekniska verken
Ladda ned bild
Bild inifrån rötkammaren tagen mot taket. Man ser stålväggar och sedan ljus som sipprar ned från taket.
Interiör, rötkammmare. Foto: Tekniska verken
Foto: Tekniska verken
Ladda ned bild
Rötkammaren utifrån, en grå, hög cylinderformad byggnad
Exteriör, rötkammare. Foto: Tekniska verken
Foto: Tekniska verken
Ladda ned bild

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra 211 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se - http://tekniskaverken.se/ Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Ny kamera filmar och artbestämmer fiskarna i Stångån3.10.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu kan alla som vill följa Stångåns fiskar online. Tack vare fiskvägen vid Nykvarnsholmen i centrala Linköping tar sig varje dag många fiskar och andra vattenlevande arter förbi Tekniska verkens vattenkraftverk och den damm som utgör vandringshinder. För att ta reda på hur många och vilka arter som passerar, har en ny AI-undervattenskamera installerats i fiskvägens övre del. Kameran med livedata filmar fiskarna online för att följa upp den biologiska mångfalden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye