Äntligen en ny socialtjänstlag
Idag har regeringen presenterat en ny socialtjänstlag. Socialtjänsten utgör en central del i den svenska välfärdspolitiken. Varje år får cirka 800 000 personer insatser från socialtjänsten. Räknar vi in anhöriga berörs flera miljoner invånare av den nya socialtjänstlagen.
– Äntligen! Den ursprungliga socialtjänstlagen kom 1982. Samhället har förändrats kraftigt på fyrtio år och behovet av en ny socialtjänstlag har varit mycket stort. Enligt det nya lagförslaget ska alla insatser bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR.
– Det nya lagförslaget innebär att socialtjänsten ska göra mer av det som fungerar bra, och det som fungerar dåligt ska socialtjänsten helt enkelt sluta med, säger Heike Erkers.
Det är allt för mycket administration idag som tar tid från att träffa de som behöver socialtjänstens hjälp. Professionen har inte tid att träffa brukarna i den utsträckning man behöver och insatser dröjer. Akademikerförbundet SSR har drivit kravet på att alla insatser ska utgå ifrån vetenskap och beprövad erfarenhet i decennier.
– Våra medlemmar har länge larmat om ett antal stora problem. Socialtjänsten är i dag för reaktiv och för långsam, först när problemen vuxit sig stora kommer socialtjänsten in. Det ser våra medlemmar fram emot att ändra på med en ny lag, säger Heike Erkers.
Vad saknas i nya socialtjänstlagen?
För det första saknas pengar. Lagstiftningen är ett verktyg för att ställa om socialtjänsten. Nu krävs också resurserna för att det ska bli verklighet. Regeringen måste vara beredd att satsa mer resurser på socialtjänsten. De nuvarande satsningarna räcker inte.
Det andra är rollfördelningen mellan politikerna i socialnämnden och professionen. Det är extremt stora problem när beslut i enskilda fall fattas av politiker på ett sätt som inte görs i någon annan verksamhet. Ska socialtjänsten verkligen professionaliseras fullt ut så måste det också gälla beslut om individer. Beslut borde fattas av dem med rätt kompetens.
Vi förväntar oss att riksdagen ställer sig bakom lagen, för Akademikerförbundet SSR:s medlemmar behöver förändringarna.
Nyckelord
Kontakter
Victor HarjuPresschef Akademikerförbundet SSR
Tel:070 690 44 23victor.harju@akademssr.seOm oss
Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 78 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.
Följ Akademikerförbundet SSR
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR
Vi kräver löneökningar och arbetstidsförkortning20.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Löneökningar enligt märket och arbetstidsförkortning genom arbetstidskonton. Det är Akademikerförbundet SSR viktigaste frågor i avtalsrörelsen som påverkar akademiker i välfärden. I dag överlämnar Akademikerförbundet SSR sina avtalskrav till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona. Facken inom industrin har yrkat på 4,2% i löneökningar och Akademikerförbundet SSR kommer kräva att hamna på minst samma nivå som industrin för hela medlemskåren.
Orosanmälningar som hämnd mot socialtjänsten16.12.2024 07:26:21 CET | Pressmeddelande
Nya uppgifter från Akademikerförbundet SSR visar att medarbetare i socialtjänsten blir utsatta för falska orosanmälningar som hämnd efter kontakt med socialtjänsten. I en undersökning gjord till landets socialsekreterare visar det sig att minst 2 procent har utsatts och att 12 procent har en kollega som utsatts.
Hög personalomsättning i Skåne9.12.2024 07:59:00 CET | Pressmeddelande
En ny rapport från Akademikerförbundet SSR avslöjar en ohållbart hög personalomsättning bland akademiker i Skånes kommuner, vilket påverkar servicen för invånarna negativt. Svedala har lägst personalomsättning på 18%, medan Bjuv toppar på 29%. Åtgärder behövs för att förbättra arbetsmiljö och löner. Siffrorna kommer från Statistiska centralbyrån.
Hög personalomsättning i Västra Götaland9.12.2024 07:44:00 CET | Pressmeddelande
En ny rapport från Akademikerförbundet SSR avslöjar en ohållbart hög personalomsättning bland akademiker i Västra Götalands kommuner, vilket påverkar servicen för invånarna negativt. Tranemo har lägst personalomsättning på 19%, medan Färelanda toppar på 35%. Åtgärder behövs för att förbättra arbetsmiljö och löner. Siffrorna kommer från Statistiska centralbyrån.
Rapport: För hög personalomsättning i kommunerna9.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Ny rapport visar en ohållbart hög personalomsättning bland kommunala akademiker, vilket påverkar servicen till invånarna. Med över 22 procents omsättning under 2023 krävs åtgärder för att förbättra arbetsmiljö, löneutveckling och kompetensutveckling. Akademikerförbundet SSR presenterar i en rapport kommunernas personalomsättning med siffror från Statistiska centralbyrån med krav på åtgärder. Se lista kommun för kommun.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum