Norrköpings kommun

Louis De Geer Konsert och Kongress i Norrköping säljs till Elite Hotels of Sweden

Dela

Det kommunala bolaget Louis De Geer Konsert och Kongress säljs till Elite Hotels of Sweden. Elite Hotels välkomnar att hela personalen stannar kvar i verksamheten.

Anders Karlsson, kongressansvarig, Elite Hotels of Sweden. Fredrik Thorsvret, regionchef, Elite Hotels of Sweden, Anna Selander, kommundirektör, Norrköpings kommun,, Sophia Jarl, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping och Göran Lindgren, finansdirektör Norrköpings kommun. Foto: Norrköpings kommun.
Anders Karlsson, kongressansvarig, Elite Hotels of Sweden. Fredrik Thorsvret, regionchef, Elite Hotels of Sweden, Anna Selander, kommundirektör, Norrköpings kommun,, Sophia Jarl, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping och Göran Lindgren, finansdirektör Norrköpings kommun. Foto: Norrköpings kommun.

– Vi är väldigt glada över att Elite Hotels tror på Norrköping och genom förvärvet av LDG väljer att etablera konsert- och kongressverksamhet även här. Vi har arbetat aktivt för ett förbättrat företagsklimat och dagens försäljning innebär att kommunen inte längre kommer konkurrera med marknaden inom besöksnäringen. Vi har nu äntligen fått en privat aktör som kan driva LDG fullt ut för att erbjuda högkvalitativa kulturutbud, upplevelser och kongresser med fokus på att samarbeta med företag i branschen. Det skapar mervärde för alla som bor i Norrköping och ökat affärsunderlag för övrigt näringsliv. Det här är verkligen en bra dag för Norrköping, säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande. 

Förra året gjordes en strategisk översyn av kommunens ägande där Louis De Geer Konsert och Kongress ingick. Utredningen visade bland annat att verksamheten och anläggningen hade möjlighet att kunna utvecklas till en av Sveriges främsta konferens- och nöjesanläggningar och bli en ledande aktör i branschen. Den visade också att det fanns intresse hos kommersiella aktörer att både köpa och driva anläggningen. Dagens beslut innebär att driftbolaget säljs men att fastigheten kvarstår i kommunens ägo. 

– Norrköping är en stolt kommun där många olika typer av evenemang tar plats men det finns en ännu större potential. Därför har det varit väldigt viktigt att hitta rätt part för denna försäljning. Vi ser Elite Hotels som en mycket kompetent och stabil aktör med stor erfarenhet av denna typ av kultur- och evenemangsverksamhet i kommunala fastigheter. De kan påvisa mycket goda resultat från andra platser och har även uttryckt att de ser SON som en stor tillgång. Därför känner vi oss förvissade om att dagens beslut kommer leda till ett utökat kultur- och evenemangsutbud av hög klass till Norrköpingsborna och att Elite Hotels kommer att vara en god samarbetspartner för övriga företag i Norrköpings besöksnäring, säger Anna Selander, kommundirektör och vd för Norrköping Rådhus AB. 

Elite Hotels välkomnar de 23 personer som är anställda i bolaget att stanna kvar, vilket innebär att det inte blir någon förändring för de anställda medarbetarna, och inte heller för vd Liselotte Andersson, i samband med försäljningen av Louis De Geer.  

– Vi är mycket glada över detta förvärv och kommer göra vårt yttersta för att värna om kulturen i Norrköpingsområdet. Elite Hotels vill främja kultur- och evenemangssektorn i Sverige och har gedigen erfarenhet av att framgångsrikt förvalta liknande verksamheter. I Örebro har vi exempelvis i över 25 år drivit Conventum, med kommunen som fastighetsägare. Vår verksamhet där har fyllt både anläggningen och Örebro med besökare och evenemang av alla de slag, säger David Halldén, vd och koncernchef, Elite Hotels of Sweden. 

Bolaget säljs till ett marknadsvärde och det innebär att kommunen får en engångsersättning i samband med överlåtelsen 2 januari 2025. Den fasta ersättningen uppgår till 7,5 miljoner kronor, sedan adderas det som finns i kassan vid tillträdesdagen. Preliminärt uppgår det totala värdet till 18 miljoner kronor vid tillträdesdagen. Även hyresavtalet kommer att vara nytt och innebär för Norrköpingsborna en ökad intäkt på cirka 2,1 miljoner kronor årligen.  

Om Louis De Geer  
Louis De Geer Konsert och Kongress är ett helägt dotterbolag till Norrköping Rådhus AB, som i sin tur är helägt av Norrköpings kommun, där konferenser, kongresser, nöjen, event och restaurangverksamhet bedrivs.   

Om Elite Hotels of Sweden 
Elite Hotels of Sweden är Sveriges största familjeägda hotellverksamhet med hotell på 26 orter i Sverige. I november 2022 öppnade Ad Astra by Elite, och det senaste tillskottet Hotell Mårtenson blev en del av Elite Hotels i januari 2024. Ytterligare hotell byggs i Kiruna med öppning 2024. I koncernen ingår Vana Spa med tillhörande Rooftop by Vana, samt restaurangkedjan Paolo’s och Sveriges ledande gastropubkedja, The Bishops Arms. För mer information, besök www.elite.se  
  

Kontakt: 
Sophia Jarl (M) 
Titel: kommunstyrelsens ordförande i Norrköping 
Telefon: 0725-83 69 66 

Anna Selander 
Titel: kommundirektör och vd Rådhus AB 
Telefon: 0724-65 20 54 

David Halldén
Titel: vd och koncernchef, Elite Hotels of Sweden
Telefon: 0708-44 19 98 

______________________________________________________________________________________

Avsändare: Lana Brunell, pressansvarig Telefon: 0730-20 17 18

Bilder

Anders Karlsson, kongressansvarig, Elite Hotels of Sweden och Sophia Jarl, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Foto: Norrköpings kommun.
Anders Karlsson, kongressansvarig, Elite Hotels of Sweden och Sophia Jarl, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Foto: Norrköpings kommun.
Ladda ned bild

Norrköpings kommun har omkring 145 000 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 13 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2022-2026 styrs Norrköpings kommun av borgerlig samverkan, som består av M, KD och L.

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Samarbetsavtal tecknat mellan Scenkonst Öst AB, Louis De Geer konsert och kongress AB och Norrköpings kommun2.7.2024 08:35:34 CEST | Pressmeddelande

Den 1 juli 2024 trädde ett nytt samarbetsavtal i kraft mellan Norrköpings kommun, Louis De Geer konsert och kongress i Norrköping AB och Scenkonst Öst AB. Det nya avtalet ökar möjligheterna för att fylla fastigheterna med evenemang, konserter och kongresser och på så sätt skapa en bättre affär och ett bredare utbud för Norrköpings medborgare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye