Rymdstyrelsen

Nu får Europa fler vägar ut i rymden - lyckad uppsändning av bärraketen Ariane 6

Dela

Den 9 juli 2024 genomfördes en framgångsrik uppsändning av Ariane 6 från Europas rymdhamn i Kourou, Franska Guyana. Den nya raketen, utvecklad under överinseende av den europeiska rymdorganisationen ESA, skapar fler vägar för de europeiska länderna ut i rymden.

Ariane 6 vid test av mobilportal
Ariane 6 vid test av mobilportal

Nästa generations bärraket, Ariane 6, lyfte under kvällen från raketbasen Kourou i Franska Guyana. Ariane 6 är beställd av det europeiska samarbetsorganet ESA (European Space Agency) och är samfinansierat av bland annat Sverige. Den nya raketen markerar en betydande milstolpe för Europas rymdprogram och förväntas förbättra konkurrenskraften på den globala marknaden för bärraketer. Den nya raketen Ariane 6 kan under en flygning transportera stora eller tiotals mindre satelliter och placera ut dem i separata banor.

– Ariane 6 representerar en banbrytande prestation för europeisk rymdteknologi. Raketen kommer inte bara att stödja forskning och utveckling i Europa utan även öka vår förmåga att hantera tunga laster till rymden, vilket är avgörande för både vetenskap och säkerhet, säger Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen.

Sverige, genom bland annat GKN Aerospace, har spelat en avgörande  roll i Ariane 6-projektet genom att leverera turbiner och munstycken till raketen. Turbinerna till överstegsmotorn, Vinci, har utvecklats och tillverkats i GKN:s fabrik i Trollhättan där även turbinen och munstycket till den undre motorn, Vulcain 2.1, tagits fram. Munstycket är designat med GKN:s Sandwich-teknologi för aktivt kylda väggar till munstycken för raketmotorer, som kraftigt bidrar till att reducera tillverkningskostnad och ledtider.

– GKN:s bidrag till Ariane 6 visar på Sveriges ledande position inom rymdteknologi. Vi är stolta över att svensk kompetens fortsätter att vara en viktig del av Europas rymdprogram, och att våra investeringar i ESA återinvesteras i svenska företag för att driva innovation och tillväxt, säger Anna Rathsman.

Ariane-raketerna har en lång historia
Den första Ariane-raketen sköts upp 1979 från Europas rymdbas i Franska Guyana och Ariane 6 kommer att förnya europeisk förmåga att placera satelliter i rymden. Ariane har placerat Europa i framkant när det gäller rymdtransporter i nästan 45 år, och är en teknisk triumf och resultatet av ett stort europeiskt industriellt och politiskt samarbete.

Beslutet att påbörja utvecklingen av Ariane 6 togs 2014 för att tillgodose det fortsatta behovet av oberoende tillgång till rymden, samtidigt som man erbjuder effektiva kommersiella uppskjutningstjänster på en snabbt föränderlig marknad. Ariane 6 är det senaste tillskottet i Ariane-serien, framtagen för att ersätta den pålitliga Ariane 5. Trots en utmanande början med ett misslyckande vid den första uppskjutningen 1996, etablerade sig Ariane 5 snabbt som en av världens mest tillförlitliga bärraketer, med över 100 framgångsrika uppskjutningar. Ariane 5 har varit avgörande för att skicka upp tunga telekommunikationssatelliter, vetenskapliga satelliter och rymdfarkoster. Ett av de mest framstående uppdragen var uppskjutningen av James Webb-teleskopet i december 2021. Tack vare den nästintill perfekta uppskjutningen förväntas teleskopets livstid i rymden ha förlängts med flera år.

Mer information: 

Svenskt bidrag till Ariane 6 från GKN i Trollhättan

Ariane 6 media kit hos ESA

Om Ariane 6 hos Ariane Group

Kontakter

Bilder

Ariane 6 vid test av mobilportal
Ariane 6 vid test av mobilportal
Ladda ned bild

Följ Rymdstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye